Premier League - Nincs sok idő ünneplésre: súlyos büntetés várhat a Manchester Cityre
Nincs sok idő ünneplésre: súlyos büntetés várhat a Manchester Cityre
Fotó: Europress/AFP

Nincs sok idő ünneplésre: súlyos büntetés várhat a Manchester Cityre

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/14 13:07
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kizárhatja a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából, amiért a klub többször megsértette a szövetség Pénzügyi Fair Play (FFP) szabályait - írja a New York Times. Az európai klubfutball jövőjét is meghatározhatja, mi lesz az ügy végkimenetele, amennyiben ugyanis az UEFA képtelen érvényt szerezni akaratának, az az FFP végét jelentheti.

Az UEFA - az Angol Labdarúgó-szövetséggel közreműködve - azt követően indított vizsgálatot a klub ellen, hogy oknyomozó cikksorozatában a német Der Spiegel, a Football Leaks által kiszivárogtatott információk alapján bemutatta, hogyan trükközött az abu-dzabi tulajdonban lévő Manchester City a könyvelésével. Az UEFA pénzügyi vizsgálóbizottsága két héttel ezelőtt Nyonban összegezte a következtetéseit, és a várakozások szerint a klub büntetését fogja javasolni. Ami akár a manchesteriek BL-indulásába is kerülhet.

Hogyan csalta magát a világ elitjébe a Manchester City? | Hosszabbítás

A német Der Spiegel a Football Leaks által összegyűjtött dokumentumok alapján göngyölíti fel a nemzetközi futballt övező botrányokat. A héten egy két részes sorozatban összefoglaljuk a Der Spiegel Manchester Cityről írt cikksorozatát, amely bemutatja, hogyan csalta be magát az angol klub a világfutball elitjébe.

Verseny az idővel

Hétvégén a Manchester City megvédte címét az angol bajnokságban - nyolc éven belül negyedik Premier League-győzelmét aratva -, tehát az eredményei alapján kényelmesen kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája főtáblájára. Amennyiben a klub mégsem indulhatna Európában, az igen érzékenyen érintené a manchesteri projektet, tekintve, hogy a tulajdonosok elsődleges célja épp a BL-siker lenne. Többek között a Barcelonát két győzelemhez segítő Pep Guardiolát is ezért csábították a világoskékekhez.

Sheik Mansour bin Zayed al-Nahyan, az Egyesült Arab Emirátusok koronahercege a klub 2008-as megvásárlása óta nem sajnálta a pénzt annak felvirágoztatására. Óvatos becslések szerint euróban kifejezhető milliárdokat költött játékosokra, infrastruktúra-fejlesztésre és az edzőkre. Csakhogy az UEFA - épp a gazdag befektetők hatását szem előtt tartva - 2011-ben bevezette a Financial Fair Playt, amelynek értelmében a klubok nem költhetnek többet a bevételeiknél. Minden jel szerint ezt szegte meg a ManCity.

Nem hobbi, hanem propaganda: a sötét titok a Manchester City megvásárlása mögött | Hosszabbítás

Nemrég a német Der Spiegel négyrészes oknyomozó-cikksorozatban mutatta be, hogyan jutott (de fogalmazhatunk úgy is: hogyan csalta magát) a futballvilág csúcsára a Manchester City. Az anyag első két részét nemrég a Hosszabbításon is közöltük , ezúttal pedig a klub felvásárlása körüli politikai szálakra fókuszálunk, és kitérünk arra is, milyen eszközökkel óvta meg az elmúlt egy évtizedben a hírnevét az angol egyesület.

Szakértők szerint valószínűtlen, hogy a következő szezontól életbe léphet akármilyen büntetés, így az legkorábban a 2020/21-es idényben realizálódhat. Az UEFA szó szerint az idővel folytat versenyt, júniusban ugyanis már a selejtezőket rendezik az európai kupasorozatokban, az angolok pedig egészen biztosan megtámadják az ítéletet jogi úton. "A pénzügyi szabálytalanságokkal kapcsolatos vádak teljesen alaptalanok" - írta a ManCity egy korábbi közleményben. "A klub könyvelése jogi és pénzügyi szempontból egyaránt hiánytalan."

Könnyen kijátszották

2011-ben az UEFA azzal a szándékkal vezette be a Financial Fair Playt, hogy megakadályozza a klubok túlköltekezését és eladósodását. Akkoriban több tucat klub úszott az adósságban, jelentős részben azért, mert az újonnan érkező, szupergazdag tulajdonosok költekezései az egekbe emelték a topjátékosok árát és fizetését. Fontos változás volt a korábbiakhoz képest, hogy a klubok csak a saját bevételeikből fedezhették a kiadásaikat, külső segítséggel - így a tulajdonos beavatkozásával - nem.

Olyat tettek a Manchester Cityvel, amit korábban nem látott a világ | Hosszabbítás

Nemrég a német Der Spiegel négyrészes oknyomozó-cikksorozatban mutatta be, hogyan jutott (de fogalmazhatunk úgy is: hogyan csalta magát) a futballvilág csúcsára a Manchester City. Az anyag első három részét már közöltük a Hosszabbításon (linkek itt és itt ), ezúttal pedig arra fókuszálunk, hogyan építettek a manchesteri kiscsapat köré egy egész birodalmat.

 

Az persze az elejétől fogva világos volt, hogy a szabályt kellő ügyességgel ki lehet játszani. Tavaly novemberben a Der Spiegel részletesen bemutatta, hogy a Manchester Citynél milyen trükkökkel mosták tisztára könyvelésüket. Ebből kiderült, hogy a klub szponzori bevételeinek csak egy részét fizették a szponzorok, annak jelentős hányada a tulajdonoshoz köthető Abu Dhabi United Group (ADUG) részéről érkezett. Olyan is előfordult, hogy a túlköltekezést a szerződések visszadátumozásával leplezték.

A nyilvánvaló szabálytalanságok ellenére ritkán fordult elő, hogy az UEFA az FFP-re hivatkozva büntetett meg klubokat. 2014-ben a Manchester City és a Paris Saint-Germain egyaránt 60 millió eurós pénzbüntetést kapott (ennek nagy részét felfüggesztették) és az adott szezonban 21 főben korlátozták a BL-ben nevezhető játékosok számát. Komolyabb büntetést a nagy halnak számító klubok esetében egyszer sem sikerült kiszabni, eltiltással csak a Galatasarayt és a Panathinaikost sújtották. Illetve 2018-ben a Milant, de utólag azt is felfüggesztették.

Az FFP jövője múlhat ezen

Amennyiben most sem sikerül példát statuálni, az FFP-t lényegében ki lehet dobni az ablakon, ugyanis az azt jelentené, hogy a szövetség mindkettő, a szabály létrehozását jelentős részben motiváló klubbal szemben alulmarad. Korábban az UEFA a Cityéhez hasonló logikával működő Paris Saint-Germain könyvelését szerette volna újravizsgálni Neymar és Kylian Mbappé, együttesen 402 millió euró értékben történő megvásárlását követően, azonban a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kimondta, erre nincs lehetősége az európai szövetségnek.

Ismét robbantott a Football Leaks; Infantino lepaktált a Manchester Cityvel és a PSG-vel | Hosszabbítás

A Football Leaks és a Der Spiegel szerint a Manchester Cityt és a Paris Saint-Germaint kizárták volna a Bajnokok Ligájából, ha Gianni Infantino akkori UEFA-főtitkár, mai FIFA-elnök, nem lép közbe, és összeférhetetlenséget előidéző tevékenységével nem árulja el saját munkaadóját. A Der Spiegel olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek óriási botrányt kavarnak, és komoly problémát okozhatnak a FIFA elnökének.

Nemrég ráadásul az is kiderült, hogy a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino még az UEFA főtitkáraként mindkét klubnak jelentős segítséget nyújtott, így azok elkerülhették a súlyosabb büntetést. És ha ez nem lenne elég, az UEFA és a PSG között egyéb szempontból is kényelmetlenül szoros a viszony. Az európai szövetség legnagyobb médiapartnere a beIN Sports nevű cégcsoport, amelynek véletlenül épp a PSG-tulaj, by Nasser al-Khelaifi a vezetője. Akit egyébként ebben az évben az UEFA végrehajtó bizottságába is beválasztottak.

Érdekesség, hogy a Manchester City ügyeit egyszerre négy különböző szervezet vizsgálja: a FIFA, az UEFA, az Angol Labdarúgó-szövetség és a Premier League. Ezek közül a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség által indított vizsgálat eredményétől tarthat leginkább az angol klub, a vádak szerint ugyanis nyolc fiatalkorú játékost szabálytalan módon igazolt le, ami a korábbi hasonló ügyekből kiindulva átigazolásoktól való eltiltást érhet. Ez, kiegészülve a BL-kizárással, valódi csapást mérhetne a manchesteri projektre.

via new york times

Hozzászólások