Premier League - Nincs rá szükség, hogy megmondják, mihez kezdjenek a futballisták a pénzükkel
Nincs rá szükség, hogy megmondják, mihez kezdjenek a futballisták a pénzükkel
Fotó: Europress/AFP

Nincs rá szükség, hogy megmondják, mihez kezdjenek a futballisták a pénzükkel

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/06 19:33
Az utóbbi napokban feszültté vált a helyzet a játékosok érdekeit képviselő szakszervezet és a Premier League-klubok között. Bár a futballisták belegyeznének a fizetéscsökkentésbe, a nagypolitika megjelenését követően sokan úgy érzik, bele lettek kényszerítve a mostani helyzetbe. Az ellentét feloldását a kölcsönös bizalmatlanság sem segíti.

A labdarúgók fizetése még a nyugodt hétköznapokon is forró témának számít. Angliában az élvonalbeli játékosok átlagos keresete évi három millió font volt a Global Sports Salary Survey kimutatása szerint, sokan emiatt a pénzügyi egyenlőtlenségek szimbólumaként tekintenek a focistákra, mivel a nemzeti átlagos kereset ennél jóval kevesebb: 29,559 font. Amióta a koronavírus-járvány felütötte a fejét, a labdarúgók bére egyre inkább politikai ügy lett, részben azért, mert néhányan az elit klubok közül is kihasználták a kormány munkahelymegmentő programját.

Múlt hét csütörtökön Matt Hancock egészségügyi miniszter kifejtette, hogy a játékosoknak is szerepet kell vállalniuk a vírus elleni védekezésből, bevállalva, hogy kevesebbet keresnek. "Tekintve, hogy mennyi ember hozott áldozatot, az első dolog, amit a Premier League játékosai megtehetnek, hogy ők maguk is hozzájárulnak" - jegyezte meg Hancock. Sokan ezt a nyilatkozatot úgy értelmezték, hogy a miniszter szerint a játékosok fizetésének egy részét a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) munkatársainak kellene felajánlani.

A Premier League focistái elutasították a fizetéscsökkentést | Hosszabbítás

Az angol élvonalbeli labdarúgók szakszervezete (PFA) elutasította a Premier League-klubok által javasolt 30 százalékos bércsökkentést. A PFA azzal indokolta döntését, hogy 12 hónap alatt így az angol kormány mintegy 200 millió fontnyi befizetett adótól esne el. "Ennek a lépésnek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) és más állami szolgálatok látnák a kárát" - tette hozzá az érdekképviseleti szervezet.

Ez a narratíva alapvetően meghatározta a tárgyalásokat, így nem is olyan meglepő, hogy a játékosok visszautasították a Premier League 30%-os fizetéscsökkentésre vonatkozó javaslatát. Wayne Rooney a Sunday Times hasábjain tiltakozott a futballistaellenes hangulat miatt, szerinte bűnbakként kezelik a Premier League-ben futballozó játékosokat. A korábbi angol válogatott támadó azt is hozzátette: a megállapodás azért sem olyan egyszerű, mert játékosonként eltérő, mennyi pénzről tudnak lemondani.

"Ha a kormány megkért volna, hogy támogassam anyagilag az egészségügyi dolgozókat vagy vásároljak lélegeztetőgépeket, büszkén megtettem volna. Legalábbis amíg biztosan tudom, hova megy a pénz. Olyan helyzetben vagyok, hogy le tudnék valamennyiről mondani. Azonban nem mindenki van ebben a pozícióban. Hirtelen mégis a teljes szakma középpontba került, és 30%-os fizetéscsökkentést próbálnak ráhúzni mindenkire. Miért épp a futballisták lettek a bűnbakok?" - tette fel a kérdést a Derby Countrynál futballozó játékos.

Hasonlóan vélekedik a Tottenham védője, Danny Rose is. "Mindannyian azt szeretnénk, hogy valami történjen. Csak a saját nevemben beszélhetek, de nem lenne problémám azzal, ha a fizetésem egy részét olyan emberek kapnák meg, akik az első vonalban harcolnak, esetleg azok, akikre a legjobban hatott a vírus. Ugyanakkor most azt érezzük, hogy sarokba lettünk szorítva. Már azt megelőzően elindult a párbeszéd, mielőtt megérkeztek volna a futballon kívüli hangok. Nincs rá szükség, hogy kívülről megmondják, mihez kezdjenek a játékosok a pénzükkel."

Danny Rose úgy érzi, sarokba lettek szorítva. -Danny Rose úgy érzi, sarokba lettek szorítva. - Fotó: Europress/AFP

Egyénileg több játékos is igyekezett hozzájárulni a védekezéshez. Múlt hét pénteken a Premier League bejelentette, hogy 20 millió fontot biztosít az NHS-nek és egyéb jótékonysági célokra. Jordan Henderson kezdeményezésének köszönhetően hasonló összeg kerülhet az NHS-hez a játékosokon keresztül is. Mindez nem akadályozta meg Oliver Dowden kulturális minisztert, hogy kijelentse: "az élsportolóknak meg kell érteniük, milyen nyomás nehezedik a rosszabbul fizetett munkatársakra, közösségekre és szurkolókra."

Alapvetően két oka van annak, hogy a megállapodás nehezen jön létre az angol élvonalbeli labdarúgók szakszervezete (PFA) és a Premier League-klubok között. Először is, nem tisztázott, hogy a fizetéscsökkenés a koronavírus elleni küzdelem miatt szükséges, vagy a klubok költségvetését kell egyensúlyba hozni. Másfelől pedig a PFA és a klubok közötti kapcsolatot a kölcsönös bizalmatlanság jellemzi.

Gyakori kritika a szakszervezettel kapcsolatban, hogy lassan reagált a helyzetre, a kommunikációjában pedig túl agresszív hangot ütött meg. Legutóbb hosszú közleményben kifejtette, a fizetéscsökkentés kontraproduktív lenne, mivel rengeteg pénzt venne ki az NHS költségvetéséből az elmaradó adóbevételek miatt. Közben az is sokak szemét szúrja, hogy pénzesebb klubok, köztük a Liverpool és a Tottenham a válság idején az adófizetőkre terheli a stábtagok fizetésének egy részét. Miért épp a játékosok engedjenek? - kérdezi a szakszervet.

Gary Lineker: "Adjunk egy esélyt a játékosoknak, hogy jó döntést hozhassanak!" | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány miatti sportbeli status quo alapos gazdasági rombolást indított el, ami egyre inkább kezdi éreztetni hatását a futballklubok költségvetésében is. Az események hatására néhány európai topklub már lépett is: a Barcelona és az Atletico Madrid egyaránt 70%-os fizetéscsökkentést vezetett be játékosaival szemben, a Juventus teljes kerete pedig egyenesen lemondott béréről júniusig bezárólag.

Egy dolog biztos: dűlőre kell jutni valahogy. Nem csak a politikai nyomás növekszik folyamatosan, de a közösségi médiás reakciók is árthatnak a brandnek. Kétségtelen, hogy óriáscégek is kihasználták a kormány által bejelentett munkahelymegmentő programot, ám azt muszáj figyelembe venni, hogy az angol foci különleges helyet foglal el a társadalomban. Mindenekelőtt azt, hogy a Premier League a szigetország legértékesebb kulturális exportcikke, így nem engedheti meg magának, hogy rossz színben tűnjön fel a járvány alatt.

A fizetéscsökkenést a várható gazdasági hatások amúgy is ki fogják kényszeríteni. Amennyiben a szezont idő előtt be kellene fejezni, a tévétársaságok által visszakövetelt pénzek miatt 750 millió font kerülhet ki a rendszerből. Ahhoz, hogy ezt visszahozzák valahogy a klubok, a mostani fizetéseket harmadával kellene csökkenteniük.

via Guardian

Hozzászólások