Premier League - Nagy haj, még nagyobb szív - az Arsenal 20 éves francia középpályása korát meghazudtolva már most briliáns teljesítményre képes
Nagy haj, még nagyobb szív - az Arsenal 20 éves francia középpályása korát meghazudtolva már most briliáns teljesítményre képes
Fotó: Europress/AFP

Nagy haj, még nagyobb szív - az Arsenal 20 éves francia középpályása korát meghazudtolva már most briliáns teljesítményre képes

Takács MártonTakács Márton
2019/09/11 13:44
Az új labdarúgó-szezon egyik legszórakoztatóbb mérkőzését játszotta az Arsenal és a Tottenham (2-2) még a Premier League negyedik fordulójában. A Spurs 2-0-ra is vezetett már az Emirates Stadionban, de az Ágyúsok szenzációs második félidei támadójátékkal kiegyenlítettek. A meccs egyik, ha nem a legjobbja a hazaiak 20 esztendős középpályása, Matteo Guendouzi volt, aki talán most nyújtotta eddigi legjobb teljesítményét Unai Emery csapatában, jutalma egy francia válogatott meghívó és ez a cikk lett.

Az Arsenal szurkolói megszokhatták már az utóbbi években - főleg a tavalyi szezonban -, hogy kedvenc csapatuk védelme a legkisebb nyomás alatt is képes összeroppanni, hogy bosszantó hibákat követnek el a londoni hátvédek, miközben a támadópotenciál már világklasszis szintű az Ágyusoknál. Alexandre Lacazette és Pierre-Emerick Aubameyang együttműködése lenyűgöző Unai Emery csapatában, a Premier League új idényére ketten is csatlakoztak hozzájuk, akik hosszú távon határozhatják meg a gárda jó teljesítményét. 

A 72 millió fontért szerződtetett Nicolas Pepe tehetsége vitathatatlan, a szélső tavaly a Ligue 1 egyik legjobbja volt. Neki még fel kell vennie az angol labdarúgó-bajnokság ritmusát, azt látszik, hogy a gyorsasága félelmetes, remekül tud helyzetbe kerülni, de még gyakran hoz rossz döntéseket a kapu közelében. A Tottenham elleni meccs igazi hőse pedig Matteo Guendouzi volt.

Guendouzi_Arsenal.jpg Fotó: Europress/AFP

Unai Emery, az Arsenal menedzsere a francia középpályás mentalitásáról szeret elsősorban beszélni. Karaktereket és erős személyiségeket szeretne a pályán látni. 20 éves kora ellenére Guendouzi volt a Spurs elleni meccsen az Arsenal középpályájának motorja, aki felrázta az Arsenalt és támadásba lendítette, miközben oly sok csapattársa már elveszettnek tűnt 0-2-nél.

Nagy haj, még nagyobb szív. Guendouzi futott, szerelt, labdát szerzett, passzolt. Aztán 1-2-nél ő indult meg, majd adott egy pazar gólpasszt az egyenlítő találatot szerző Aubameyangnak. Sőt, még Lacazette góljában is benne volt, a középpálya közepén, magasan szerzett labdát és visszapasszolta azt az tizenhatos előterébe Pepéhez, és utóbbi asszisztjából talált be bámulatos módon a francia csatár.

Guendouzi mindössze 20 évesen, második, angliai szezonjában olyan szellemiséget mutatott, amely hiányzott a csapat idősebb tagjaiból, különösen az első félidőben. Az Arsenal középpályája nem működött, és olyan tapasztalt játékosok, mint Granit Xhaka és Sokratis betliztek, masszívan benne voltak a Tottenham Hotspur kétgólos előnyében.

Az Arsenalnak lendületre és inspirációra volt szüksége. Ezt a szokásos főszereplőkben találták meg, plusz Guendouziban, akit hét millió fontért szerződtetett tavaly a klub a Lorienttől.

Guendouzi_Arsenal_2.jpg Fotó: Europress/AFP

Nagyon fiatal, de gyorsan fejlődik” - mondta róla Emery. „A tavalyi szezonja bámulatosan sikerült. Erre az évadra még egy lépést haladt előre. Taktikailag és a labdával is megszabja a játékunkat.”

Emery ragaszkodott ahhoz, hogy csapatának kellően alkalmazkodónak kell lennie ahhoz, hogy hétről hétre különböző formációkat és rendszereket alkalmazzon. Sok szempontból ez a modern Arsenal erőssége, és ez természetesen segített nekik a tavalyi szezonban, amikor három különböző felállást változtattak, és így győzték le 4-2-re a Spurst.

Vannak olyan esetek is, amikor a játékosok egyszerűen kényelmetlenül érzik magukat abban a szerepben, amit kértek tőlük. A fürge és kiváló középpályás, Lucas Torreira a jobb, Guendouzi a bal oldalt próbálta uralni, így viszont egyedül maradt középen az ott takarítani próbáló Granit Xhaka. Bárki, aki az elmúlt években látta az Arsenalt, tanúsíthatja, ez a helyzet súlyos veszélyt jelent. A svájci egy borzasztó és érthetelen becsúszó szereléssek próbálkozott Son Heung-minnel szemben a tizenhatoson belül, sikertelenül, a jogos büntetőt pedig Harry Kane értékesítette.

Xhaka továbbra is furcsa és bosszantó játékos az Arsenal számára. Miközben a gárda alapembere, a csapatkapitány, és állandó felelősségvállalás hárul rá védekezésben. A Sonnal szemben elkövetett szabálytalanság szinte ugyanolyan butaság volt, mint az a büntető, amelyet a múlt szezonban a Brighton ellen összehozott. Minden évvel a csapat idősebb részéhez tartozik, valódi vezetővé vált és karszalagot szerzett, de ugyanakkor a régi hibák rozsdássá teszik a játékát.

Lacazette_Guendouzi.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Arsenal az Anfielden történt összeomláshoz hasonló szétesés szélén állt, de ezúttal felálltak, mielőtt a Tottenham belökte volna őket a szakadékba. Ebben döntő jelentőségű volt Aubameyang és Lacazette szerepe, akiket Pepe segített, a szabadonfutó egység legújabb kiegészítése.

Aubameyang, Lacazette és Pepe hármasa a Liverpool triójának, a Sadio Mane, Roberto Firmino és Mohamed Salah támadóinak londoni változata. Ez volt az első alkalom, hogy az Arsenal támadó hármasa kezdőként szerepelt egy bajnokin. Nem lehet megkérdőjelezni azt a szerepet, amelyet ők játszottak az egyenlítésben.

De a legnagyobb hős ezúttal a mögöttük futballozó, a saját korlátat szétfeszítő, és a csapatát a végéig előre toló Guendouzi volt.

via The Telegraph

Hozzászólások