Premier League - Mourinho szerződtetésével az Arsenal eladná a lelkét
Mourinho szerződtetésével az Arsenal eladná a lelkét
Fotó: Europress/AFP

Mourinho szerződtetésével az Arsenal eladná a lelkét

Takács MártonTakács Márton
2019/11/07 13:51
A Chelsea és a Manchester United egykori erősen megosztó személyiségű menedzserét, José Mourinhót is megemlítették egyik jelöltként, aki átveheti a leszerepelt Unai Emery helyét az Arsenal menedzseri posztján. 

Nem történhet meg, ugye?

Az évek során tapasztalható összes, Arsene Wengert ért személyes támadás után José Mourinho neve szóba kerülhetett az Arsenalnál. 

A magát Special One-nak hívó portugált érdekelné az Ágyúsok kispadja, amennyiben Unai Emery elveszítené az állását, de ami talán még meglepőbb, úgy tűnik, hogy számos Arsenal-rajongó tárt karokkal fogadná őt. 

Azt az embert, aki egyszer Wengert kukkolónak és a kudarcok szakemberének nevezte. Azt a férfit, aki mindössze két évvel ezelőtt a meccs utáni sajtótájékoztatón, miután a Manchester United 2-0-ra kikapott az Emirates-ben, ezt mondta: "Először fordul elő, hogy a Highbury-ből vagy az Emirates Stadionból úgy jövök el, hogy boldogok az Arsenal-szurkolók. Amikor a Highbury-t elhagytam, sírtak. Amikor az Emiratesből jöttem ki, sírtak. Akkor mindenki leszegett fejjel mászkált az utcán, most legalább énekelhettek és lobogtathatták a sáljaikat."

Akkor Mourinho nagyon nagy ellenség volt. Néhány szurkoló most viszont megmentőként látja őt.

Mou_Wenger.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez talán inkább annak a jele, hogy mennyire csalódtak sokan Emeryben, mint bármi más, de a közösségi médiában  jelentős támogatást élvez a portugál edző színre lépése. Lehetséges, hogy soha nem fogjuk megtudni, hogy ez a támogatás megmutatkozik-e azoknál is, akik valóban minden héten ott vannak az Emiratesben, de ennek ellenére meglepő ez a szimpátia. 

Az tény, hogy az Arsenalnak új edzőre van szüksége. Egy dolog, hogy még mindig Emery az Arsenal menedzsere, de egyre világosabbá válik, hogy nem a spanyol az, akivel fejlődik a csapat, és aki visszarepítené őket az európai elit tagjai közé. 

Emery 18 hónapja kapott szerepet a londoniaknál, de valódi javulás nem történt. Valójában bizonyos területeken még rosszabbá tette a csapatot. Az eredmények jelenleg borzasztóak, és a teljesítmény is ugyanolyan rossz.

Itt az idő a változásra az észak-londoniaknál, de nem Mourinho az, akiben a klubnak gondolkodnia kéne. Az Arsenalon belüli források azt sugallják, hogy a portugál személyét érintő spekulációk a Mourinho közelében lévők köréből származik, nem pedig a klub vezetőségétől.

Amikor Arsene Wenger az utolsó, Emiratesben vívott mérkőzése után szólt a szurkolókhoz, azt mondta:

"Olyan vagyok, mint ti, én is egy Arsenal-drukker vagyok. Ez több annál, hogy nézzük a meccseket, ez egy életstílus. Ez a gyönyörű játékról szól és azokról az értékekről, amelyeket ápolunk.

Az Arsenal nagyon büszke ezekre az értékekre. De Mourinho érkezésével éppen ezeket kompromittálnák egyetlen csapással. 

Mou.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez egy drága, rövid távú kinevezés lenne, és kétségtelenül zűrös, drága válással érne véget. Miért? Mert mindig így van, ha Mourinhóról van szó. És nem úgy tűnik, mintha rendkívül lenyűgöző eredményei lennének a közelmúltban, vagy hogy javítaná azt a futballstílust, amelyet jelenleg Észak-Londonban játszanak.

Mourinho megváltoztatta a játékot, amikor először Angliába érkezett. A lehető legjobbkor tette ezt meg, éppen akkor, amikor Roman Abramovich milliói elkezdték áttörni az Arsenal és a Manchester United között fennálló status quót. Mourinho a Chelsea-t az angol labdarúgás egyik legjobb csapatává formálta. A 2004/2005-es szezon bajnoki címe csodálatos volt részéről, csakúgy, mint az a gárda, amely 12 hónappal később majdnem ugyanolyan lenyűgöző módon védte meg címét. 

De azok a napok már rég elmúltak. 

Nyilvánvaló, hogy az Interrel végrehajtott triplázása és a pontrekorddal megszerzett bajnoki sikere a Real Madriddal volt a csúcs. És bár 2013-ban visszatért a Stamford Bridge-re, az újabb bajnoki trófea megszerzése után hét hónappal másodszor is kirúgták őt, és az a út, ahogy a dolgok látványosan rosszul zajlottak, megmutatta annak veszélyét, hogy mivel jár, ha egy olyan embert neveznek ki egy csapat élére, mint Mourinho.

Mourinho háborús megközelítésű mentalitása már nem működik. Nem működött a Manchester Unitednél, és nem működne az Arsenalnál sem. Minden bizonnyal javítana az Arsenal védekezésén, de ez nem ok arra, hogy a klub eladja a lelkét a siker érdekében.

Rengeteg másik edző van, akik többet tudnának kihozni a jelenlegi keretből. Mourinho messze nem az egyetlen jelölt, ott van Julian Nagelsmann, Brendan Rodgers és Erik ten Hag is, akik mind olyan trénerek, akikben meg lehet bízni a tekintetben, hogy odafigyelnének és fejlesztenék is a legizgalmasabb fiatal tehetségeket, akiket az Arsenal Hale End-i akadémiáján képeznek. Az Arsenal első csapatánál - vagy annak a környékén - ott van most Gabriel Martinelli, Bukayo Saka, Joe Willock, Reiss Nelson és Emile Smith Rowe is, plusz olyan tehetségek vannak még mögöttük, mint Tyreece John-Jules, Folarin Balogun és Miguel Azeez, akiktől sok jó várható.

Emery.jpg Fotó: Europress/AFP

De meg lehet számolni egyrészt a fiatal játékosok számát, akik Mourinho keze alatt fejlődtek elsőrangú játékosokká. Miután annyi pénzt költöttek a Hale End fejlesztésére, bűn lenne kockáztatni az egész rendszert, főleg, mert ez a beruházás elkezdte meghozni gyümölcsét. 

Az Arsenalnak új, proaktív edzőre van szüksége, nem pedig arra a reaktív Mourinhóra, aki kudarcot vallott az Old Traffordon annak ellenére, hogy milliókat költhetett. 

Mourinho egyszerűen vonzza a problémákat. Vessünk egy pillantást a kiszivárgott történetre, amely a héten eljutott a sajtóba, és amely arra utal, hogy José nemrégiben leült vacsorázni Raul Sanllehi-vel, az Arsenal futballigazgatójával. Ez egy olyan történet, amely feldühítette az Arsenalt, az egyik forrás szerint nem is történt meg ez a találkozó, Sanllehi évek óta nem is beszélt Mourinhóval.

De a munka így is elvégződött. Emelte Mourinho imázsát abban az időszakban, amikor a reflektorfényben inkább még Emery volt, és néhány új rajongóhoz vezetett, akik változást szeretnének elérni a klubnál. Mourinho egy okos fickó, aki a médiát a saját érdekében tudja felhasználni, és a felső körökben vannak barátai. De az Arsenalnak mindenek felett kell állnia. 

A labdarúgás megváltozott. 

Az egyik fő érv Wenger lecseréléséhez az volt, miközben ő még mindig volt a főnök, hogy régen túl van a legjobb napjain, és hogy már nem tudta felvenni a versenyt az időközben feltűnő vetélytársakkal. Nos, ugyanez vonatkozik Mourinhóra is. Felette is eljárt az idő.

Amikor az Arsenal végre megszabadul Emerytől, illetve elkezdi keresni az utódját, akkor az lesz a legjobb, ha éppen az ellenkező irányba néznek, ahelyett, hogy odahoznának egy olyan embert, aki még inkább megosztaná az Emirates közönségét. 

via goal.com


Hozzászólások