Premier League - Mourinho szerint a jófiús edzők könnyedén bábokká válhatnak
Mourinho szerint a jófiús edzők könnyedén bábokká válhatnak
Fotó: Europress/AFP

Mourinho szerint a jófiús edzők könnyedén bábokká válhatnak

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/16 13:35
José Mourinhóról sok mindent lehet állítani, csak azt nem, hogy unalmas lenne. Ezt bizonyította legutóbbi, L'Equipe-nek adott interjújában is, melyben hosszasan beszélt a Manchester Unitednél tapasztalt problémákról, a klubnál felvállalt konfliktusairól, üzent legnagyobb kritikusainak és finoman odaszúrt utódjának, Ole Gunnar Solskjaernak is.

2018 decemberében a Manchester United vezetősége úgy döntött, Mourinhónak távoznia kell a csapat kispadjáról. Megbízott menedzserként a korábbi közönségkedvenc, a norvég Molde edzőjeként dolgozó Ole Gunnar Solskjaer tért vissza, akivel rohamosan javulásnak indultak az MU eredményei. Első nyolc mérkőzését megnyerte - ezzel rekordot állított fel - és egészen a Paris Saint-Germain elleni BL-nyolcaddöntőig megőrizte veretlenségét. Végül annak a vereségnek sem lett nagy jelentősége: a visszavágón sikerült kiharcolni a továbbjutást.

Ha addig voltak kétségek a klub vezetőségében Solskjaer alkalmasságát illetően, azok egy pillanat alatt elszálltak, pár héttel később be is jelentették, hogy a norvég szakember 2022-ig szóló megállapodást kötött a Manchester Unitedel. Azóta viszont mintha megkopott volna a Solskjaer körüli varázslat, mert az utolsó tíz mérkőzésből csak kettőt tudtak megnyerni Paul Pogbáék, hat alkalommal pedig vesztesen hagyták el a pályát. Szembetűnő, hogy amíg Solskjaer megbízott menedzser volt,

a manchesteriek +23-as gólkülönbséggel rendelkeztek, a szerződéshosszabbítás óta csak -11-gyel.

000_1GE0TD.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez azt bizonyíthatja, amit már korábban is sejteni lehetett: a Manchester United problémái, ha nem is teljesen függetlenek az edző személyétől, sokkal magasabbra nyúlnak. Mourinho korábban edzői pályafutása legnagyobb eredményeként jellemezte, hogy egy évvel ezelőtt a második helyhez segítette az angol bajnokságban a manchesterieket, most pedig hozzátette, az utóbbi hónapok fényében az emberek talán megértik, miért fogalmazott így. A portugál azt sem bírta megállni, hogy ne szúrjon oda utódjának.

"Általánosságában mondhatjuk, hogy a játékosok bizonyos szinten lemorzsolódnak, különösen, ha túl sokat kérnek tőlük. Amikor azt mondtam, a második szezonom fantasztikus volt, azt azért tettem, mert a lehetőségeink és a céljaink találkoztak. Hogy ezt elérjem, kifacsartam őket, akár egy narancsot. Amikor rendelkezésünkre áll egy profikból álló csoport, akik ambiciózusak, keményen dolgoznak és tehetségesek, ezen kívül egy jól felépített klubról van szó, ez a lemorzsolódás nem fordul elő."

"Viszont, ha az ember szinte teljesen egyedül van, amikor a közel állóktól sem érkezik támogatás a klubon belülről, miközben néhány játékos az edző ellen dolgozik, akkor ki tulajdonképpen a jófiú? Én nem akarok az lenni, mert a jófiú három hónap után bábbá válhat, aminek nem lesz jó vége" - fogalmazott a portugál, vélhetően Solskjaerra utalva. "Tíz hónapja azt mondtam nyolc bajnoki címmel a zsebemben, hogy az MU-val elért második hely karrierem legnagyobb eredménye lehet. Az emberek most már érthetik, miért."

000_Par2746437.jpg Fotó: Europress/AFP

Mourinho többször kritizálta a játékosai hozzáállását, és az Solskjaer alatt is kiderült, hogy nem alaptalanul. Tegyük hozzá: a portugál gyakran úgy hivatkozik erre, mintha neki semmilyen szerepe nem lett volna a keret kialakításában, holott egy-két balhés játékos megszerzésénél már ő volt a vezetőedző. Tavaly nyáron leginkább egy belső védő megszerzése mellett kardoskodott, azonban hiába, a várt erősítés sosem érkezett meg. Érdekesség, hogy azóta Solskjaer ugyanúgy a védelem megerősítését tűzte ki célul.

Kritikákból az egykori MU-vezetőedzőnek is kijutott, Mourinho pedig sosem félt reagálni ezekre, kirúgása óta Paul Scholesnak és Gary Neville-nek is visszavágott már, finoman rámutatva: úgy fogalmaznak meg a vezetői módszereivel kapcsolatban kritikát, hogy ők maguk képtelenek voltak megbirkózni a feladattal. Scholes csupán 31 napot töltött az Oldham Athletic edzőjeként, lemondásáig egyetlen győzelmet szerzett. Neville pedig a Valencia kispadján égett meg csúnyán, és azóta ismét a Sky Sports szakértőjeként dolgozik.

"Gyakran még a legjobb tévés szakértők egy része is elfelejti, hogy ehhez a munkához a tehetség kiaknázásának képességével kell rendelkezni. Valamelyest ahhoz hasonlítható, mint amit az akadémiáknál csinálnak a játékosokkal, ami azt általános tudásról és a játék megértéséről szól. Vezetői képesség, kommunikációs képesség és érzelmi intelligencia szükséges hozzá. Akad egy olyan tényező is, amit a technológia és az alacsonyabb szinten begyűjtött tapasztalat nem adhat meg: ez pedig a nyomás feldolgozásának ismerete."

"Egy dolog képernyő előtt elemezni élőben egy meccset, közben kijelenteni, hogy én őt ide, őt pedig oda raknám. Vajon az oldalvonal mellett állva megvan ugyanaz a fajta nyugalom, hogy elemezni és értelmezni tudják a játékot, elég bátrak a nyomás kezeléséhez? Mindig is azt mondtam, hogy a világon mindenki jobban ért nálunk a futballnál. Aztán korábbi topjátékosok, akik elképesztőek a képernyőn, elmennek egy klubhoz, majd két hónap után búcsút intenek, hazamennek, mondván: ez nem nekik való. Ez vagy megvan benned, vagy nincs."

via telegraph

Hozzászólások