Premier League - Mourinho nem tudja, milyen edző lesz Lampard, de a Chelsea helyzetét jónak tartja
Mourinho nem tudja, milyen edző lesz Lampard, de a Chelsea helyzetét jónak tartja
Fotó: Europress/AFP

Mourinho nem tudja, milyen edző lesz Lampard, de a Chelsea helyzetét jónak tartja

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/03 11:11
José Mourinho a Sky Sports kérésére alaposan kielemezte a szezonnak új edzővel nekivágó Chelsea helyzetét. A portugál úgy gondolja, az átigazolási tilalom ellenére elegendő tehetség áll korábbi csapata rendelkezésére, bár Eden Hazard távozását komoly veszteségnek tartja. Azt viszont nem merte megtippelni, sikeres lesz-e az edzőként visszatérő Frank Lampard.  

Kevesebb mint egy hét, és kezdetét veszi a Premier League 2019/20-as szezonja, az előző évekhez képest valamelyest több kérdőjellel. Az nem nagyon tűnik kétségesnek, hogy a Manchester City és a Liverpool lehet harcban a bajnoki címért, sőt, jelen állás szerint a BL-döntős Tottenham Hotspurt mondanánk a harmadik erőnek. Mögöttük viszont egészen nyílt a verseny, nehéz volna megtippelni, hogy a Chelsea-Arsenal-Manchester United hármasból ki viheti el a BL-indulást érő negyedik helyet.

Frank Lampard visszatérése egy nagyobb változás jele lehet a Chelsea-nél | Hosszabbítás

Maurizio Sarri távozásával, majd Juventusnál történő bejelentését követően biztossá vált, hogy a Chelsea új vezetőedzővel kezdi meg a 2019/20-as szezont. Sajtóhírek szerint a klub egykori legendás játékosa, Frank Lampard veheti át az olasz edző megüresedett helyét a kispadon, és ha ez valóban megtörténne, az óriási változás lenne az Abramovich-érában.

Különösen a Chelsea-t nehéz hova tenni, hiszen az idénynek új és rutintalan edzővel vág neki, legnagyobb sztárja a Real Madridhoz szerződött, az igazolásoktól pedig eltiltotta a FIFA. Hogy egy kicsit jobban képbe kerüljünk a klub helyzetét illetően, a Sky Sports a jelenleg munkanélküli, ám a visszatérésén gőzerővel dolgozó José Mourinhót kérte fel elemzésre, aki eleget tett a kérésnek. Főként három témát járt körbe: mennyi tehetség áll a Chelsea rendelkezésére, milyen edző lehet Frank Lampard és hogyan terelte edzősködés felé játékosait. 

Házon belülről oldaná meg

Mourinho úgy látja, a Chelsea az átigazolási tilalom ellenére sincs vészesen rossz helyzetben. Christian Pulisicet már januárban Londonba csábították, sikerült véglegesíteni Mateo Kovacicot, a kölcsönből pedig olyan játékosok térnek vissza, mint Tammy Abraham vagy épp Kurt Zouma. Mourinho szerint korábbi klubjának minden rendelkezésre álló forrást fel kell használnia, a francia védőt külön kiemelte. És nem a levegőbe beszél, Zouma a portugál irányítása alatt mutatkozott be a felnőttek között, majd több mint 50 meccsen játszott.

066_DPPI_40215099_032.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az a lényeg, hogy az akadémián sok múlik. Szerintem minden menedzser szereti játszatni a fiatal srácokat. Az a kérdés, mit termel ki az akadémia. Mi az, amin fejleszteni lehet? Ebből kiindulva a Chelsea különleges helyzetben van. Mondok egy példát. Szükségük van egy belső védőre? Ott van Kurt Zouma! Felesleges vásárolni, nem kell költeni. Nyert már bajnokságot, játszott a Chelsea-nél, a Stoke-nál és a francia válogatottban. Ő a te kölcsönjátékosod, hol fogsz nála jobbat találni?" - tette fel a kérdést Mourinho.

Kifizetődhet a sok tehetség

Hasonlóan vélekedett a csatárkérdést illetően is a háromszoros Premier League-győztes edző. Szerinte Tammy Abraham ideális házon belüli megoldás lehet. "Ismeri a klubot. A klubnál nevelték, ott vált játékossá. Amikor kölcsönben szerepelt, játszott pár meccset a Premier League-ben. Főként a Championshipben kapott lehetőséget, ott azonban a legmagasabb szintű felelősség volt az övé, mivel egy Aston Villa-szintű nagy klubnál kellett helytállnia. Készen áll" - szögezte le a portugál, hozzátéve, tehetség terén rendben van a Chelsea.

000_1J13JF.jpg Fotó: Europress/AFP

Külön kiemelte, ezen a nyáron kifizetődhet a Chelsea sokat bírált átigazolási stratégiája. "Sokszor kritizálták a klubot, amiért rengeteg kölcsönjátékosa volt, akár 30-40 is. Most azonban eljött az idő, és olyan válasz áll a rendelkezésükre, amivel csak ők bírnak. Megvannak a játékosaik, így ezzel nem lesz probléma. Az már gondot jelenthet, hogy elveszítettek egy fenomenális futballistát. Eden Hazard különleges volt a Chelsea számára, azonban az ő távozását leszámítva nem érzem úgy, hogy bajban lennének."

Tanulásra ösztönözte játékosait

Maurizio Sarri távozását követően Frank Lampard vette át a Chelsea irányítását. Ha valaki, akkor Mourinho jól ismeri a klublegendát, azonban arra nem vállalkozott, hogy megtippelje, sikeres lesz-e a kispadon. "Ez csak idő közben derül majd ki. Szép és kényelmes lenne tőlem, ha az iránta érzett szeretetem miatt azt mondanám, fenomenális edző lesz belőle. Azonban nem fogok így cselekedni, mint ahogyan az ellenkezőjét sem állíthatom. Az érzésem az, hogy megvan benne a potenciál, imádja, amit csinál, ami nagyon fontos."

Miért rejlene óriási kockázat Frank Lampard a Chelsea kispadjára való kinevezésében? | Hosszabbítás

Frank Lampardot nevezhetik ki a Chelsea FC kispadjára. A klub történetének legjobb középpályása a Derby County éléről kerülne korábbi klubja kispadjára, miután a Derby-vel eljutott a Championship Playoff döntőjébe, ahol 2-1-re kikapott az Aston Villától. Lampard a Juventusba távozó Maurizio Sarri helyére érkezhetne.

Mourinhónak kétségtelenül kellemes emlékei lehetnek a Lamparddal töltött időszakról, hiszen rengeteg trófeát nyertek közösen, például egymást követő években a Premier League-et. Bár az angol középpályás fontos szerepet töltött be a Chelsea öltözőjén belül, Mourinho akkoriban még nem tudta megmondani, érdekli-e az edzősködés. Viszont minden játékosát igyekezett meggyőzni, hogy - későbbi szándékaitól függetlenül - kezdjék el megszerezni a különböző képesítéseket. Mondván, az még jól jöhet egyszer.

"Sosem néztem az alapján a játékosokat, milyen edzők lehetnek. Viszont mindig azt mondtam nekik, szerezzék meg a papírokat, végezzék el az edzői kurzusokat. Sokszor tiltakoztak, én viszont azt válaszoltam, talán most még nem akarják, mert lefoglalja őket a játékuk, azonban később megváltozhat a hozzáállásuk. Ezért semmittevés helyett tanuljanak az edzéseket követően" - magyarázta Mourinho. Elismerte, ezzel befolyásolhatta a játékosait, például Lampardot, akit egyébként kifogástalanul profinak tart.

Akár egy kupadöntő

Mourinho pályafutásában megfigyelhetőek bizonyos törvényszerűségek. Ezek közé tartozik, hogy csapatait a második évében pörgeti fel leginkább, hogy aztán a harmadikra menetrendszerűen jöjjön a kiégés. Emellett kiemelkedően jó mérleggel rendelkezik a bajnoki nyitányokon, pályafutása során egyetlen mérkőzést sem veszített el az első fordulóban: 15 találkozón 10 győzelem és 5 döntetlen a mérlege. Mourinho ezekre a meccsekre sosem egyszerű bajnokiként tekintett, sokkal inkább egyfajta kupadöntőként kezelte azokat.

"Nem egy maraton elejét láttam a szezonkezdetekben, úgy indultam el, mintha a meccsre mennék. Nem az első abból a 38-ból vagy 60-ból, amit játszani fogunk, hanem a meccs" - magyarázta Mourinho, aki első chelsea-s meccsén kifogott egy rangadót. "Abban a pillanatban ez még inkább igaznak bizonyult, mert a Chelsea-Manchester United nagy mérkőzésnek számított, az volt az első hazaim. Első alkalom. Stamford Bridge. Új játékosok: Carvalho, Drogba, Robben, Cech. Sokunknak az volt az első, ezért meg akartuk nyerni, és meg is nyertük!"

via Sky Sports

Hozzászólások