Premier League - Mourinho: fiatal vagyok a visszavonuláshoz, még a topfutballhoz tartozom
Mourinho: fiatal vagyok a visszavonuláshoz, még a topfutballhoz tartozom
Fotó: Europress/AFP

Mourinho: fiatal vagyok a visszavonuláshoz, még a topfutballhoz tartozom

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/17 19:58

José Mourinho kategorikusan kizárta, hogy visszavonul az edzősködéstől, sőt úgy gondolja, még mindig a topfutballban van a helye. A portugál szakember a beIN Sports nevű csatornának nyilatkozott a manchesteri eredményeiről, Mohamed Salah leigazolásáról és elengedéséről, de kitért korábbi munkáira is.

Sok mindennel lehet vádolni Mourinhót, de azzal éppenséggel nem, hogy unalmas lenne. Ezúttal is tudott érdekes, helyenként kifejezetten meghökkentő dolgokat mondani. És nem, meghökkentő alatt nem arra gondolunk, hogy a portugál mind a mai napig topedzőnek tartja magát, tőle nagyjából pont ezt vártuk. Manchesteri eredményeiről - és azok megítéléséről - viszont tudott újat mondani.

A legnagyobb eredmény

"Úgy gondolom, hogy sokszor abból indulunk ki, amit látunk, miközben nem vagyunk tisztában, mik zajlanak a háttérben. Ami egyébként hatással van a látottakra. Ez nálam egy alapvető kérdés. Mi van akkor, ha mondjuk azt mondom, hogy pályafutásom egyik legnagyobb eredményének tartom, hogy a második helyen végeztem az angol bajnokságban a Manchester Uniteddel?"

"Az emberek valószínűleg azt mondanák, hogy ez az ember megőrült. Nyert 25 trófeát a karrierje során, mégis azt mondja, hogy egy második hely volt a legnagyobb eredménye a futballban. Én viszont még mindig ezt mondom, mert az emberek nem tudják, mi van a színfalak mögött. Mi, a kamerának erről az oldaláról, más szemszögből értékeljük a dolgokat" - magyarázta a portugál.

075_mora-manchest170524_npjAi.jpg Fotó: Europress/AFP

Visszatérne a topfutballba

Mourinho tévés szakértőként is dolgozik a beIN Sportsnál az Ázsia-kupa ideje alatt, de sejthető, hogy nem ez lesz a végső állomás számára. Egy héttel ezelőtt már felröppent a hír, hogy visszatérhet a kispadra, legalábbis a Benfica érdeklődött iránta, ez a lehetőség azonban nem győzte meg Mourinhót, akinek még mindig jelentős ambíciói vannak.

"Szeretnék még edzősködni, túl fiatal vagyok a visszavonuláshoz. Régóta benne vagyok a futballban, de pár héten belül még csak 56 leszek, amit egyszerűen túl fiatalnak érzek. Oda fogok menni, ahová tartozom, márpedig én a topfutballhoz tartozom, és ott is leszek" - fogadkozott a portugál, akit kifaggattak Mohamed Salah leigazolásáról is.

Nem volt köze Salah eladásához

Tény, hogy egészen kiváló csapatot lehetne összerakni azokból a játékosokból, akik Mourinho alatt nem tudtak kibontakozni, más csapatoknál és edzőknél azonban kiteljesedtek. Közéjük tartozik Mohamed Salah is, akivel még a Chelsea vezetőedzőjeként dolgozott együtt. Salahnak nehéz dolga volt a Chelsea-nél, végül a több játéklehetőség reményében Olaszországba igazolt, a többi meg már történelem.

"Kezdjük Salahhal, mert vele kapcsolatos hírek közül rengetegnek nincs alapja. Sokan úgy azonosítanak engem, mint az edző, aki eladta Salahot. Valójában én vagyok az, aki megvette. Amikor egy bizonyos csapat ellen játszunk, hosszasan elemzem a játékukat és a játékosokat. A BL-ben a Basel várt ránk, én pedig egyből beleszerettem Salah játékába. Ezért megvettük."

000_DV1631941.jpg Fotó: Europress/AFP

"Biztattam a klubot, hogy szerezzük meg, holott már akkor fantasztikus támadóink voltak, például Hazard és Willian, igazi toptehetségek. Ennek ellenére kértem, hogy vegyük meg. Inkább volt befelé cselező szélső, mint támadó. Londonban azonban nehezen találta magát, egy elveszett gyermek volt egy teljesen új világban" - adott magyarázatot Salah mellőzésére Mourinho.

"Szerettünk volna vele dolgozni, hogy jobb játékos legyen. Ő azonban játszani akart. Kölcsönbe is adtuk, egy általam remekül ismert közegbe, Olaszországba. Taktikus, fizikális futball. Ideális közeg a játékra. A Fiorentinánál nem nyomta a bajnoki esélyesség terhe sem, ezért döntöttünk mellettük. Utána viszont a klub eladta, nekem ehhez  már nem volt közöm. Én vettem meg, de nem én adtam el."

Madrid nem volt bukás

Mourinho pályafutása a Real Madridhoz szerződéséig felfelé ívelő tendenciát mutatott, az ottani tapasztalatai azonban mély nyomokat hagytak benne. Kimondottan eredménytelennek nem lehet nevezni, noha a Bajnokok Ligáját nem nyerte meg a klubbal, abban kétségtelenül nagy szerepe volt, hogy az előtte éveken át alulteljesítő Real újra meghatározó erő lett Európában.

"Az emberek feledékenyek, mert a Bajnokok Ligája van leginkább szem előtt. Nyertünk mi Spanyol Kupát és bajnokságot is, utóbbit 100 ponttal. Márpedig ahhoz, hogy egy csapatnak ennyi pontja legyen, rengeteg meccset kell nyerni. Vannak emberek, akik annyiszor elmondanak egy hazugságot, előbb-utóbb igaznak gondolják. De elmondhatsz akár 1000-szer is egy hazugságot, attól az még hazugság marad."

014_00531047.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Inter a legjobb

Akik ismerik Mourinho és az Inter kapcsolatát, aligha lepődnek meg azon, hogy a portugál a 2009/10-es Interét tartja pályafutása legjobb csapatának. Mindössze két évet töltött a milánóiaknál, ennyi idő mégis elegendő volt ahhoz, hogy minden fontos trófeát megnyerjen, 2010-ben a BL mellett a bajnokságot és a kupát is behúzta, amivel mai napig az Inter az egyetlen olasz klub, amelyik triplázni tudott.

"Azt Intert kell mondanom, mert mindent megnyertünk. Ilyenkor objektívnek kell maradnom, ezzel is megtisztelem azt a csapatot, ami az első naptól, egészen az utolsóig megnyert mindent, mindegyik sorozatot. Megcsinálták a triplát, megverték 3-1-re a világ legjobb csapatát, a Barcelonát, a majd [a BL] döntőben 2-0-ra a Bayernt. Tíz napon belül megnyertek három döntőt. Ők voltak a legjobb csapatom."

via goal.com

Hozzászólások