Premier League - Mourinho állása is veszélybe kerülhet a hétvégi rangadón
Mourinho állása is veszélybe kerülhet a hétvégi rangadón
Fotó: Europress/AFP

Mourinho állása is veszélybe kerülhet a hétvégi rangadón

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/12/15 17:20

Vasárnap 17:00-kor Liverpool-Manchester United rangadót rendeznek a Premier League 17. fordulójában. Habár az előjelek és a jelenlegi erőviszonyok alapján Liverpool számít a találkozó esélyesének, nem számíthat könnyű mérkőzésre Jürgen Klopp, annál is inkább, mivel José Mourinho állása is veszélybe kerülhet a hétvégi rangadón.

Anglia történetének két legsikeresebb csapata teljesen eltérő úton jár manapság. A Liverpool vezeti az angol bajnokságot, továbbjutott a BL halálcsoportjából, és kiváló szakmai és vezetői munka biztosítja a klub megfelelő működését. 

A Manchester United a lehangoló valenciai vereségnek köszönhetően elszalasztotta a csoportelsőség lehetőségét a BL-ben, a bajnokságban 16 pont hátrányban követi a Liverpoolt, és 8 pont a lemaradása a még BL-indulást érő helyen álló Chelsea-hez képest. A rossz szervezeti kultúra, a kapzsi tulajdonosi hozzáállás, a túlságosan pénzügyi sikerességet szem előtt tartó vezetőség, a szakmai trendeket nem követő, negatív menedzser és az alulteljesítő játékosok vírusként fertőzik a klubot, amelyre rá sem ismernek a szurkolók.

A Liverpool évtizedeken át irigykedett a United szakmai eredményességére és pénzügyi sikerességére, és bár utóbbiban a United még jobban is teljesít, mint régen, az erőforrások nem megfelelő felhasználása (elpocsékolása) miatt szakmailag nagyon lemaradt a Liverpool mögött. Érdemes lenne példát venni Jürgen Klopp menedzser, Michael Edwards sportigazgató és a játékosmegfigyelők szervezeti felépítéséről, valamint a tulajdonosok munkájáról.

Azonban ezek az előjelek és tények egyáltalán nem jelentik azt, hogy könnyű találkozóra számíthat a hazai csapat, amelynek nagyon fontos lenne, hogy megőrizze a nagy nehézségek árán kiharcolt első helyet a tabellán. José Mourinho Chelsea-jei és Unitedje ellen mindig megszenvedett a Liverpool, mindkét chelsea-s korszakát beleértve csak kétszer kapott több gólt egy meccsen a vörösök ellen. (A harmadik ilyen alkalom során 120 perc kellett a Ligakupa döntőjében a Liverpoolnak két szerzett gólhoz 2005-ben.)

Amióta Klopp Angliában dolgozik, egyszer győzte le Mourinho csapatait, három döntetlen és egy vereség mellett, azonban a Dortmund edzőjeként kiütötte Mourinho Real Madridját a BL-elődöntőben, és a csoportkörben is négy pontot szerzett a spanyolok ellen. Most lássuk, kik dönthetik el a vasárnapi derbit mindkét csapat javára!

48164929_972502906270583_210721124290396160_n.png Salah legutóbbi fordulóban mesterhármast ért el Bournemouthban. Ezt a meccset hasonlítjuk össze a tavalyi Bournemouth ellenivel, méghozzá abból a szempontból, hogy Salah a pálya mely pontjain ért labdába.Fotó: Sky Sports


Jól látszódik, hogy a tavalyi évadban sokkal inkább jobb szélsőt játszott Salah, míg idén többször játszik középen, tengelyben, így a pálya bármelyik oldalán labdába érhet a támadó harmadban. Ezt sokszor a középpályán játszók határozzák meg. Amikor a Milner-Henderson-Wijnaldum sor játszik, Salah gyakrabban indul a szélről, mint például a Napoli ellen kedden. Azonban amikor Fabinho kerül a csapatba - mivel őt még nem meri Klopp egyedüli mélységi középpályásként játszatni - double pivot-ban (védekező középpályás páros) játszik Wijnaldummal, előttük pedig Shaqiri kap szerepet. Ilyenkor Salah inkább centrálisabban helyezkedik el, Shaqiri Firminóval a jobb szélen, Manéval pedig a bal szélen váltogatják egymást.

Klopp ezzel azt is eléri, hogy a legjobb gólszerzője a lehető legközelebb játsszon a kapuhoz. A rangadókon általában a jobb szélen kezd az egyiptomi, azonban Alexander-Arnold és Gomez sérülése miatt ismét Milner lesz a jobbhátvéd (mint Bournemouth-ban), így felszabadul a középpályán minimum egy hely. Ha Fabinho bekerül a kezdőbe, lehetséges, hogy Salah inkább középen fog játszani, ami azért is lehet hasznos, mert tavaly eléggé megszenvedett Ashley Young ellen, miközben idén a belsővédők kifejezetten gyengén teljesítenek idén Manchester vörös felében.

A Manchester United nyerő embere Anthony Martial lehet, aki sérülésből próbál felépülni a rangadóra.

letöltés.png Fotó: Understat

Itt Martial idei és tavalyi szezonját látjuk. Látszik, hogy idén sokkal inkább a támadást befejező szerep hárul rá (gól/90perc, várható gól/90perc mutatók növekedtek, támadásokban való részvételi mutató/90 perc (xGChain), támadás felépítésben való részvételi mutató/90 perc mutatói csökkentek (xGBuildup90). 

letöltés (1).png Fotó: Understat

Amennyiben nem épül fel, idei legjobb támadója nélkül kell pályára lépnie a vörös ördögöknek vasárnap az Anfielden. Ezen a rangadón is kérdés lehet, hogy egy mély védelmi blokkot húz fel Mourinho, ahogy a korábbi években tette azt sikerrel az Anfielden, avagy ismét beismeri, hogy ehhez túl gyenge a védelme, és kicsit nyíltabb játékot fog felvállalni, mint például a Chelsea otthonában, vagy a Tottenham és az Arsenal elleni rangadókon. 

120947.png Várható kezdőkFotó: sharemytactics.com

Azon kívül, hogy Mourinho hajlamos megnehezíteni a Liverpool dolgát, a United is hajlamos ugyanerre a Liverpoollal szemben. Senki nem ellen nem szerzett olyan kevés pontot hazai pályán a Liverpool a Premier League megalakulása óta, mint a Manchester ellen, ezért a bajnoki címért való versenyfutásban óriási jelentőséggel bír, hogy begyűjtsék a vörösök a három pontot, miközben egy több gólos vereség esetén komoly veszélybe kerülhet Mourinho állása.

Paul Pogba valószínűleg ismét csak csere lesz, hiszen Valenciában is gyenge játékot mutatott, Mourinho pedig ezekben az ínséges időkben csak azokhoz a játékosokhoz nyúl hozzá, akikben maradéktalanul megbízik.

Mivel valószínűleg a Matić-Fellaini-Herrera hármas kezd a középpályán, a Liverpool egy labdajáratásban képzettebb középpályát küldhet pályára, főleg, hogy Milner jobbhátvéd lesz Alexander-Arnold helyén. Fontos, hogy megmozgassák ezeket a (Herrera kivételével) nem mobilis játékosokat, hogy aztán kulcspasszokkal megtalálják a támadókat.

Mourinho nem fogja hagyni, hogy a Liverpool letámadjon, ezért valószínű, hogy sok előre ívelt labdával fog próbálkozni, amivel Lovrennek és Van Dijknak meg kell birkóznia. 

liv-mu.jpg Fotó: Statsbomb

Egyszerűen nincs olyan adat, amelyben a United megközelítené a Poolt támadásban (vagy védekezésben). Ez az ábra kiválóan mutatja, mennyire ódivatú módon játszik Mourinho csapata.

Mindkét csapat számára óriási téttel bír a mérkőzés. A Liverpoolnak minden egyes pontra szüksége van, hogy maga mögött tartsa a Manchester Cityt, miközben a United az edzője állásáért küzd (?), illetve a BL-ben való indulás utolsó, halvány esélyének megőrzéséért.

Hozzászólások