Premier League - Minden képzeletet felülmúl a Manchester City idei szezonja
Minden képzeletet felülmúl a Manchester City idei szezonja
Fotó: Europress/AFP

Minden képzeletet felülmúl a Manchester City idei szezonja

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/23 18:01

Túl az év utolsó válogatott szünetén, nagyjából a bajnokság harmadánál tartva, bizonyos tendenciák már kiolvashatóak a Premier League statisztikáiból. Ennek apropóján egy egészen érdekes elemzést közölt a Guardian: a lap részletesen megvizsgálta az angol élvonalbeli csapatok gólszerzési tendenciáit. Spoiler alert: ez alapján is félelmetesen erősnek tűnik a Manchester City ebben a szezonban.

A módszertan a következő volt: a mérkőzéseket három harminc perces blokkra szétosztották, ami alapján kiderült, mely csapatok számítanak jó kezdőnek, kik teljesítenek erősen a mérkőzések középső szakaszában, és kikre kell leginkább figyelni a hajrához közeledve. Akad elképesztően kiegyensúlyozott csapat (lehet előre tippelni, melyik az), pár gárda teljesítményében azonban jelentős különbség figyelhető meg a különböző periódusokban. Néhány helyen pedig egészen aggasztó tendenciák rajzolódtak ki.

Lassú kezdők

Valószínűleg keveseket fog meglepni, hogy a Manchester United egészen szörnyen teljesít ebben a szezonban a bajnoki mérkőzések első 30 percében. José Mourinho csapata az "első harmadban" -4-es gólkülönbséget tud felmutatni, ami a Huddersfield teljesítményével megegyező eredmény. Ennél csak három csapatnak van rosszabb mérlege: a Wolvesnak, a Southamptonnak és a ligautolsó Fulhamnek. Kapott gólok tekintetében még rosszabb a helyzet:

az MU nyolc, a Fulham kilenc találatot kapott az első 30 percben, ezzel a bajnokság utolsó és utolsó előtti helyén állnak.

1000.jpg Fotó: Guardian

Bár a manchesterieknek volt pár remek fordítása az utóbbi időben, a középső és az utolsó szakaszban mutatott teljesítményükre sem lehetnek büszkék Paul Pogbáék. A második harminc perces gólkülönbségével az MU a hatodik helyen áll, a harmadik pedig a kilencedik helyre elegendő. Ugyan a Newcastle és a Bournemouth ellen is sikerült hátrányból visszajönni - előbbinél ráadásul 0-2-ről - azért ez még távolról sem idézi a legendássá vált Fergie Time korszakát.

Sokkal jobb kezdőnek számít ebben az idényben a Chelsea, +5-ös gólkülönbségével a jobbak közé tartozik. Maurizio Sarri csapata azonban a hajrában igazán erős, mások mellett a Manchester United ellen is szerzett már gólt az utolsó pillanatokban. A szezon során már 14 gólnál járnak Eden Hazardék a 61. és 90. perc között, amivel ők a liga legjobbjai. Csak összehasonlításképp: ez a 14 találat kétszer annyi, mint amennyit a Liverpool és a Tottenham szerzett az utolsó 30 percben.  

Fokozatos javulás figyelhető meg a Leicester City játékában: jellemzően gyengén kezdik a rókák a mérkőzéseiket (14.), meccs közepére kiegyenlítődik a küzdelem, az utolsó szakaszban pedig +4-es gólkülönbséggel rendelkeznek, ami az ötödik legjobb a Premier League-ben. Jobb helyen állhatna a Wolves is, amennyiben erősebben kezdene. Nuno Espírito Santo csapatának -6-os gólkülönbsége a második legrosszabb az első 30 perces teljesítmények között, viszont a második (+2) és a harmadik (+3) harmadban ezt kompenzálják.

000_1AR6I8.jpg Fotó: Europress/AFP

A legnagyobb hullámzás az Arsenalnál figyelhető meg, Unai Emery csapata ugyanis az első 30 percben csak három gólt szerzett a mostani szezonban. Ez a meccsek második periódusában már 10-re emelkedik, az utolsó szakaszban pedig 13 találatnál járnak Pierre-Emerick Aubameyangék. A statisztikák alapján tehát nyilvánvaló, hogy az Arsenalnak mindenképpen megoldást kell találnia a lassú kezdésre, és amennyiben ez sikerül,  valóban összehozhatja a BL-be való visszatérést.

Gyengék a végjátékban

A csapatok helyezései erősen korrelálnak a hajrában mutatott teljesítményükkel: az első 11 helyezett mindegyikének pluszos gólkülönbsége van az utolsó 30 percben. A gólkülönbség nagysága is meghatározó a helyezéseket illetően: a -2-es mérleggel álló Brighton és West Ham a 12. és a 13. helyen áll, míg a hajrára rendre összeomló, -11-es gólkülönbséggel rendelkező Fulham a Premier League sereghajtója. Nem lesz könnyű dolga Claudio Ranierinek,

a Fulham kezdésben (-7) és befejezésben (-11) is az angol bajnokság leggyengébb csapata.

1000 (1).jpg Fotó: Guardian

Hiába kezdte Fulham-veréssel a szezont a Crystal Palace, Roy Hodgson csapatának sem megy a játék, az utolsó hét meccsből egyet sem tudott megnyerni. Erre magyarázat lehet, hogy a meccs során egyre romlik a csapat hatékonysága. Az első fél órában még egyetlen gólja sincs, viszont legalább nem is kapott sokat (1). A második szakaszban már -3-as a Palace gólkülönbsége, a harmadikban pedig -5. Nem csoda, hogy a kiesés ellen küzd a londoni csapat.

Érdekes helyzetben van a Liverpool is, mivel Jürgen Klopp tanítványai az utolsó fél órában nem tudják fenntartani az első 60 percben mutatott színvonalat. Az is igaz viszont, hogy ezzel együtt sem teljesít igazán rosszul a tavalyi BL-döntős, +3-as gólkülönbsége a bőven vállalható kategóriába tartozik. Ugyanakkor elég nagy a visszaesés a középső periódusban produkált +9-hez képest, és nagy a különbség a két fő riválissal, a Chelsea-vel és a ManCityvel való összevetésben.

650.jpg Fotó: Guardian

Nem lehet szó nélkül elmenni a címvédő teljesítménye mellett, Pep Guardiola csapata félelmetesen kiegyensúlyozott ebben az évben. Sergio Agüeróék mindegyik periódusban 12 gólt szereztek - ezzel kivétel nélkül ott vannak a top 3-ban - és ami igazán figyelemre méltó, hogy az utolsó 30 percben egyetlen gólt sem kapott idén a City. Bár elsősorban a ragyogóan működő támadógépezetet szokás velük kapcsolatban kiemelni, a védelem semmiben sem marad le mögöttük.

via guardian

Hozzászólások