Premier League - Miért maradt alul a ManCity a sztárjátékosokért folytatott versenyben?
Miért maradt alul a ManCity a sztárjátékosokért folytatott versenyben?
Fotó: Europress/AFP

Miért maradt alul a ManCity a sztárjátékosokért folytatott versenyben?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/25 18:20

Kétségtelen, hogy a Manchester City az átigazolási piaci egyik csúcsragadozójává nőtte ki magát, azonban még a kiapadhatatlannak tűnő pénztömeg sem mindig garancia a sikerre. Siker alatt most nem feltétlenül a pályán elért eredményekre gondolunk, bár a nemzetközi sorozatokban változatlanul halovány az angolok teljesítménye, sokkal inkább az átigazolási piacon mutatott hatékonyságra.

Miközben bőven találunk óriási sikereket ezen a téren, azt sem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi négy-öt átigazolási ablakban akadtak olyan játékosok is, akikhez közel állt a ManCity, végül mégis hoppon maradt. Ide sorolhatjuk Dani Alvest, Alexis Sánchezt, Jorginhót, de nem hagyhatjuk ki Frenkie De Jongot sem a sorból, akiről pár napja derült ki, hogy nyártól Barcelonában folytatja pályafutását. Adja magát a kérdés:

miért marad le az anyagi cheat code-dal játszó ManCity ennyi sztárjátékosról?

A kulcs a gyorsaság és Guardiola

Tény, hogy semleges szurkolóként nem könnyű azonosulni a Manchester City módszereivel, azonban az vitán felül áll, hogy iszonyú profi módon menedzselik a klubot. Sokkal többről szól az a projekt, mint eszetlen pénzköltésről, valójában minden egyes elköltött centnek jelentősége és célja van. Hogy még profibb lehessen a klub működése, mérföldkő volt Guardiola megszerzése, aki azóta is kulcsfigurája az átigazolási stratégiának.

Ezt nem is lehet másképp csinálni, hiszen az egykori Barca- és Bayern-edző önmagában is húzónévnek számít. Tudatosan építenek a kiváló taktikus pozitív megítélésére, Bernardo Silva, Kyle Walker, Benjamin Mendy és Riyad Mahrez leigazolásakor is döntőnek bizonyult Guardiola személye. Amellett, hogy a ManCity vezetősége az edző személyével csábítja a játékosokat, a lehető leggyorsabban a megállapodásra törekszik. Ennek is megvan az oka.

075_fletcher-carabaoc190123_np04E.jpg Fotó: Europress/AFP

"Amikor a Real Madrid és a Barcelona is érintett egy átigazolási ügyletben, veszíteni fogsz ellenük. Ezért gyorsabbnak és hatékonyabbnak kell lenni náluk" - nyilatkozta Guardiola, főként a De Jong-transzferre utalva.

A holland szupertehetség ügyében számos csavar volt. Kezdetben a Barcelona tűnt a befutónak, azonban a klubnál idővel egyre kevésbé voltak optimisták az esélyeiket illetően, ugyanis a ManCity rendkívül intenzív munkába kezdett, hogy minél gyorsabban lezárják az átigazolási ügyet. Az angolok az Ajax és a futballista anyagi követeleséseit is hajlandóak voltak teljesíteni, ám ezt előbb a Paris Saint-Germain, majd a Barca is felüllicitálta.

Barcelonában tudták, hogy a középpályás nagyon szeretne Lionel Messivel egy csapatban játszani, ami jelentős előny volt a többi jelentkezővel szemben, ám emellett az anyagi oldalról is erősnek kellett mutatkozniuk. És a katalánok nem hezitáltak, végül jócskán túlteljesítették az Ajax követeléseit, emellett De Jongot is alaposan kitömték a heti 270 ezer fontos fizetésével. Erőből lenyomták a ManCityt.

Nem elég a megállapodás

Jorginho ügyében mondhatjuk, hogy elég szerencsétlenül járt a ManCity. Az angolok mindegyik féllel megegyeztek, a játékos és a Napoli is rábólintott a transzferre, utóbbi azonban az utolsó pillanatban úgy döntött, inkább a Chelsea-nek adja el a kiváló középpályást. Erre elég egyszerű okuk volt az olaszoknak: már csak a Maurizio Sarriért remélt kompenzáció miatt is több pénzt kérhettek a londoni kékektől.

Ez az üzlet is bizonyítéka annak, mennyire fontos a sebesség és a gyors megállapodás. Ha a ManCity korábban teljesíti a Napoli anyagi igényeit, nem alkudozik a vételárról, azzal elejét vehette volna, hogy a Chelsea közbeszóljon. Csakhogy - és hasonló történt Alexis Sánchez esetében is - a City csak annyit volt hajlandó felajánlani, amennyit még elfogadhatónak gondolt a középpályásért cserébe.

000_1CE39T.jpg Fotó: Europress/AFP

Alexis kapcsán fontos megjegyezni, hogy az Arsenal eredetileg nem akarta angol csapatnak adni a chileit, az átigazolási ablak utolsó napján mégis sikerült megállapodni a ManCityvel a 60 millió fontos vételárban. Végül azonban Arséne Wengerék nem találtak megfelelő játékost Sánchez helyére, ezért az üzletet nem kötötték meg. Sokan a chilei ügyében is kritizálták a Cityt a kivárásra játszó, kockázatos stratégiája miatt.

Az összes átigazolási ügy közül Dani Alvesé a legizgalmasabb, hiszen a brazil játékos fél lábbal már Manchesterben volt, amikor az utolsó pillanatban mégis a PSG mellett döntött. Állítólag a brazil futballista felesége volt a párizsi folytatás értelmi szerzője, a kulcs mégis az volt, hogy az angol klub bízott a jobbhátvédben. Miután létrejött a megállapodás, Alves nem írta alá rögtön a szerződését, 

a nyaralásból visszatérve pedig már nem akart a City játékosa lenni.

Van, ahol bejött a stratégia

Ezen történetek egyik lehetséges olvasata, hogy a ManCity olyan játékosok vásárlására törekszik, akik szeretnének a klubnál és Guardiola kezei között játszani. Ugyanakkor az érme másik oldala, hogy ha már egy játékos megegyezett a City vezetőségével, a klub is mutathatna több hajlandóságot arra, hogy a tervezettnél több pénzt áldozzon az átigazolásra. Néhány esetben legalábbis ez kellett volna az üzlet lezárásához.

075_fletcher-carabaoc190123_npMOy.jpg Fotó: Europress/AFP

Volt persze olyan is, hogy az angolok rengeteget spóroltak a kivárással. Mahrez iránt már 2017-ben is érdeklődtek, viszont sokallták a Leicester City 90 millió fontos követelését. Egy évvel később 60 millió fontért lett az algériai a Premier League-címvédő futballistája, ami ugyan még mindig rengeteg pénz, sokkal közelebb áll a támadó valós értékéhez.

Megtehették volna, hogy kifizetik a 90 milliót, ez viszont hosszabb távon ellentétes a klub érdekeivel. Bármennyire is sokat költött a ManCity az átigazolási piacon, hajlandó volt azt is megmutatni, hogy amennyire lehetett, racionálisan fektette be a pénzét. "Egy hónappal ezelőtt olvastam, hogy Rúben Neves 100 millió fontért érkezik. Nem fog megtörténni. Nem fizetünk ki ennyi pénzt egy védekező középpályásért" - magyarázta Guardiola.

via goal.com

Hozzászólások