Premier League - Miért is álmodoznak a legnagyobb klubok Mauricio Pochettinóról?
Miért is álmodoznak a legnagyobb klubok Mauricio Pochettinóról?
Fotó: Europress/AFP

Miért is álmodoznak a legnagyobb klubok Mauricio Pochettinóról?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/17 09:50

Az utóbbi 10-15 év legnagyobb befolyással bíró edzőit bemutató sorozatunk negyedik részében Mauricio Pochettino szakmai munkásságával foglalkozunk. A Tottenham Hotspur edzőjét teljes joggal keresik meg a világ legnagyobb klubjai, többek között a Real Madrid és a Manchester United.

Pochettino évek óta bravúros munkát végez a Tottenhamnél, egy olyan klubnál, amely éveken át gyenge mentalitással rendelkezett (Sir Alex Ferguson egyik meccs előtti eligazítását idézve: „Srácok, ez a Tottenham.”), elhagyta a stadionját, új stadionba fognak költözni idén, immár a második szezont töltik egy ideiglenes hazai pályán (Wembley), az új stadion építése miatt pedig képtelenek versenyképesek lenni az átigazolási piacon. 2018 nyarán senkit nem is tudtak igazolni, így folyamatosan a meglévő játékosok fejlesztésével tudja erősíteni a csapatot.

Pochettino az Espanyolnál került először a kispadra, mint vezetőedző, ahol korábban csapatkapitány is volt Marcelo Bielsa alatt, aki nagy hatással volt Pochettino későbbi edzői munkásságára. A spanyol bajnokság 18. helyén vette át a klubot 2009 januárjában, amivel végül a középmezőnyben zárt a szezon végén, négy pontot szerezve Pep Guardiola triplázó Barcelonája ellen. Pochettino 10., 11., 8., 14. helyezést ért el az Espanyollal, majd a 2012/13-as szezon közepén a 13. forduló után az utolsó helyen állt a csapat, Pochettino pedig a kevés átigazolásra fordítható költség miatt összeveszett a vezetőséggel, és távozott.

A Southamptonnál folytatta 2013 januárjában, és 14. helyezéssel zárta a szezont az újonc kispadján, egy évvel később pedig a 8. helyre kormányozta a gárdát, majd a Tottenhamhez távozott, ahol egészen briliáns munkát végez. 2015 decemberében Sir Alex Ferguson David Lammy Tottenham-vezetőségi tagnak megjegyezte, hogy „tiétek a liga legjobb menedzsere.” Közben José Mourinho és Jürgen Klopp is Angliában dolgozott már.

Ferguson és Pochettino 2013-ban egy Mayfair étteremben együtt vacsoráztak, el is fogyasztottak egy üveg Brunello di Montalcino vörös bort. Pochettino élete egyik legnagyobb élményeként írta le a vacsorát, kettejük kapcsolata pedig szerepet játszhat a United nyári edzőkeresésében.

Bár trófeát azóta sem nyert az argentin, amit a kritikusai folyamatosan felhánytorgatnak neki, nem lehet eltekinteni attól, hogy milyen jól fejleszti a játékosait, mennyire szeretnek alatta focizni, és még úgyis inkább maradnak a Tottenhamnél, hogy jóval kevesebbet keresnek, mint a helyi riválisokban játszó játékosaik.

Kieran Dyer, korábbi Newcastle-játékos nyilatkozta, hogy „beszéltem egy játékossal, aki alapember a klubjában és a válogatottban is, és kevesebbet keres, mint amennyit én kerestem a Newcastle Unitedben 2002-ben. Úgy, hogy tavaly 2. helyezettek voltak a Premier League-ben!"

Az, hogy a kívülállók elvárják, hogy trófeákat nyerjenek, bizonyítja, milyen munkát végez. Régen senki nem várta el ezt tőlük. Kiváló kapcsolata van a játékosaival, akiket megvédelmez a kritikáktól, támogatja őket, így könnyen követelhet tőlük a pályán.

poch tábla.png Látható, hogy Pochettino érkezése óta úgy szerezték a 3. legtöbb bajnoki pontot, hogy 35%-al kevesebbet költöttek, mint a 2. legkevesebbet költő, nemhogy a többi rivális…A nettó költés pedig nevetségesen alacsony, mégis zsinórban háromszor végzett a csapat a dobogón.Fotó: Sky Sports 

segéd1.png Fotó: Europress/AFPsegéd2.png Fotó: Europress/AFP

segéd3.png Fotó: Europress/AFPsegéd4.png Fotó: Europress/AFPsegéd5.png Fotó: Europress/AFP

Ahogyan a grafikonok is mutatják, Pochettino kiválóan tudja fejleszteni a játékosait. Az itt kiemelt négy támadásokért leginkább felelős játékos óriási fejlődésen estek át, és manapság a legjobbak közé tartoznak posztjukon. Azonban a védekezéshez is nagyon ért a Tottenham, hiszen több olyan szezont is produkáltak, amelyek során ők kapták a legkevesebb gólt az élvonalban.

Amikor idekerült az argentin, Jan Vertonghent nem tartották Premier League-szintű védőnek, ma már pedig Európa legjobbjai közé tartozik. Pochettino abban is nagyon jó, hogy pótolni tudja távozó játékosait, elég Kyle Walkerre gondolni például, akit Kieran Trippierrel pótolt, aki Walkerrel együtt játszik már a válogatottban.

Ami Pochettino csapataira leginkább jellemző, az a letámadás, amely nagyon agresszív tud lenni, és a letámadások során szerzett labdaszerzésekből vezetnek kombinatív támadásokat.

Labdabirtoklásnál hátulról építkezik a belső védők és a mélységi középpályás visszalépésével (Dier), valamint a szélső védők előretörésével. 

poch1.png Fotó: Spielverlagerung.com

1.      kép: Alderweireld-Dier-Dembele vonal keresi a mélységi passz lehetőségét.poch2.png Fotó: Spielverlagerung.com

2.      kép: Eriksen egy elmozgással megnyitja az utat Dier számára, hogy feljátszhassa a labdát Kane-hez, aki visszateszi Eriksenhez, aki majd a beinduló Allit ugratja ki.


poch3.png Fotó: Spielverlagerung.com

Minta a letámadásra. Nem csak 1-2 játékos támad le, hanem a védelmi vonal feljebb tolódik, a pálya szélére kényszerítik az ellenfelet. Son letámad és passzsávot is takar egyidejűleg, Alli, Kane és Eriksen is a legközelebbi emberhez zárnak.

poch4.png Fotó: Spielverlagerung.com

Visszazárás esetén is nagyon kompakt a csapat 4-4-1-1-ben. A hátsó nyolc ember szorosan áll egymáshoz, és mozgékonyságuknak köszönhetően jól levédekezik a mélységi beindulásokat is. Dier alkalmanként visszalép a belsővédők közé, ha azok túl messzire kerülnek egymástól.

Összességében elmondható, hogy Mauricio Pochettino évek óta varázslatos munkát végez a Tottenham kispadján. A csapatot a top6-be emelte, rendszeres BL-résztvevővé tette, játékosai pedig büszkén erősítik nemzeti csapatukat is. Teljesen világos, hogy miért keresik a világ legnagyobb klubjai az argentin edzői kegyeit. 

Sorozatunk következő részében Maurizio Sarrival foglalkozunk.

Forrás: spielverlagerung.com 

Hozzászólások