Premier League - Miért illene tökéletesen Klopp Liverpooljába a Salzburg sokoldalú japán támadója?
Miért illene tökéletesen Klopp Liverpooljába a Salzburg sokoldalú japán támadója?
Fotó: Europress/AFP

Miért illene tökéletesen Klopp Liverpooljába a Salzburg sokoldalú japán támadója?

Takács MártonTakács Márton
2019/12/13 13:46
A Liverpool fokozta érdeklődését a Red Bull Salzburg japán támadója, Takumi Minamino iránt, a Bajnokok Ligája-címvédő angol klubnál remélik, hogy már a jövő hónapban megállapodást fognak kötni az osztrák egyesülettel.

A 24 éves jobbszélső meggyőző teljesítményt nyújt Mozart szülővárosának csapatában, a Salzburg vezeti az osztrák bajnokságot, a Bajnokok Ligájában a címvédő Liverpool és a Napoli mögött hét ponttal a harmadik helyen végzett a csoportjában, így Szoboszlai Dominikék az Európa-ligában folytathatják. A japán válogatott labdarúgó pedig teljesítményével felkeltette Jürgen Klopp figyelmét.

Takumi Minamino szerződése állítólag mindössze 7,25 millió font összegű kivásárlási záradékot tartalmaz, amely felhívta néhány európai topklub érdeklődését, de Liverpool áll a kérők élén. Klopp állítólag a téli átigazolási időszakban Minaminót tűzte ki elsődleges célpontjává, és arra törekszik, hogy megakadályozza a Bundesliga-, a Premier League- és a Serie A-klubok érte folytatott versenyét, amikor a januári ablak megnyílik az újévben.

Takumi Minamino_2.jpg Fotó: Europress/AFP

A Red Bull Salzburg sötét lónak bizonyult ebben a BL-szezonban, lenyűgözve sokakat látványos támadójátékukkal, ragyogó fiatal tehetségeikkel és csodálatos gólszerzési arányukkal. És ezeknek a műveleteknek a középpontjában Minamino állt, aki energiát, sokoldalúságot és a játék veleszületett megértését kínálja. Első ránézésre megjelenik az archetipikus Klopp-játékos, de pontosan mit hozna Minamino a Liverpoolba?

Ebben az átigazolási időszakban Erling Braut Hålandra összpontosulhat a figyelem, talán ezért szerepel Minamino, Hwang Hee-chan és Szoboszlai Dominik kissé a radar alatt. De valójában vitathatatlanul Minamino a Salzburg gördülékeny és látványos futballjának meghatározó eleme ebben a szezonban. A 22-szeres válogatott labdarúgó fel tudja törni a legzártabb védelmeket, remekül passzol, elegánsan mozog a labdával - három olyan tulajdonság, amely szinte azonos Klopp vágyainak szinonimájával.

Sőt, ebben a szezonban szinte minden támadóposzton szerepelt már a Salzburgban, akár a széleken - amint azt a Liverpoolban játszott 4-3-as Pool-győzelemmel végződő BL-meccsen is bemutatta - a középpálya gyémántalakzatának csúcsán - amelyet kedd este láthattunk tőle szintén a Liverpool ellen -, vagy akár legelöl. 

Takumi Minamino.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a fajta sokoldalúság ideálissá teszi őt a Liverpool számára, egy olyan klubnál, amelyben lelkiismeretfurdalás nélkül játszhat James Milner szükség esetén balhátvédet, újból feltalálja Alex Oxlade-Chamberlaint mint dinamikus box-to-box középpályás, vagy Mohamed Salah-t hamis kilencesként.

Minamino képes lenne még nagyobb mélységet adni a támadószekciónak, Roberto Firmino helyén játszhatna, ha a brazil nem áll Jürgen Klopp rendelkezésére, vagy egyszerűen megújíthatja és kreatívabb lehetőséget kínálhat a Liverpool középpályájába - plusz, 7,25 millió fontért a Liverpool nem tud igazán pórul járni.

Ha Minamino Liverpoolba költözik, akkor láthatnánk, hogy a japán akár hetente teljesen más poszton játszik. Klopp prioritásai között szerepel a Salzburg játékosa, tehát a német menedzser egyértelműen látja a lehetőséget a sokoldalú támadó személyében. 

Takumi Minamino_3.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy másik ok, amiért Minamino ilyen nagyszerű lehetőség lehetne Klopp számára, az, hogy az UEFA a 2018/19-es szezon előtt megsemmisítette a „kupakötési szabályt”, így a Liverpoolban is szerepelhetne a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Valószínű, hogy Minamino nem fogja kitúrni sem Salah-t, sem Sadio Manét a két szélen, de hasonló hamis kilences szerepet tudna betölteni, mint Firmino - vagy támadó középpályást is játszhatna.

Szezonbeli 22 mérkőzésén kilenc gólt szerzett - kettőt a Bajnokok Ligájában, ebből egyet a Liverpool ellen - és 11 asszisztot jegyez. Ebben az idényben Minamino alakította ki a második legtöbb helyzetet a Salzburg játékosai közül a Bajnokok Ligájában (12), a legtöbb gólpasszt ő adta (3). 

Tehát, függetlenül attól, hogy Klopp hogy dönt, Minaminót a széleken, legelöl, vagy a középpálya közepén akarja-e használni, szerződtetése új dimenziót hozhatna a BL-címvédő számára.

Takumi Minamino_Salzburg.jpg Fotó: Europress/AFP

via The Squawka

Hozzászólások