Premier League - Miért fizetett 60 milliót a Chelsea egy dortmundi cseréért?
Miért fizetett 60 milliót a Chelsea egy dortmundi cseréért?
Fotó: Europress/AFP

Miért fizetett 60 milliót a Chelsea egy dortmundi cseréért?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/02 16:58

Még a mai, helyenként őrült transzferpiacon is ritkán fordul elő, hogy egy topklub 58 millió fontot fizet egy másik topklub cserejátékosáért, Christian Pulisic esetében azonban kivételt tett a Chelsea. Az amerikai szélső a 2018/19-es idény hátralévő részét még a Borussia Dortmundban (és vélhetően továbbra is a padon) tölti kölcsönben, és majd 2019 nyarától csatlakozik Maurizio Sarri csapatához.

Pulisic régóta ott volt a Chelsea radarján, azonban az amerikai játékos átigazolási ára eddig sikeresen elrettentette az érdeklődőket. A németek eredetileg 70 millió fontot kértek a támadóért, de végül ezt az összeget sikerült lejjebb alkudni. Ebben vélhetően nagy szerepe volt annak, hogy Pulisic az idén berobbanó Jadon Sancho mögé szorult, a szerződése pedig csak 2020 nyaráig kötötte Dortmundba.

Tehetsége vitathatatlan

Nem kérdés, hogy a Chelsea jelentősnek mondható kockázatot vállalt Pulisic leigazolásával. Az amerikai támadó 18 éves korában robbant be a Bundesligába, és akkor egyértelműen úgy tűnt, ő lesz a következő nagy sztárja a dortmundi csapatnak. Formája azonban Thomas Tuchel távozásával visszaesett, Peter Bosz rendszere még csak-csak feküdt neki, azonban Peter Stöger konzervatív, kontrákra épülő játéka már nem.

Statisztikailag minden téren visszaesett az előző idényben, ennek ellenére 2018 nyarán élénk érdeklődés volt a tehetséges játékos iránt. Az új edző, Lucien Favre érkezése ismét megnyitotta a kaput Pulisic előtt a fejlődés felé, csakhogy a 2017 nyarán Dortmundba igazoló szupertehetség, Jadon Sancho egyből rá is zárta azt. Az angol tökéletesen illik Favre elképzeléseihez, ebben a szezonban gólokkal és gólpasszokkal hálálja meg a bizalmat.

Jadon-Sancho-Borussia-Dortmund-vs-Christian-Pulisic-Borussia-Dortmund.png Fotó: Statsbomb

Ha lehetőséget kap, Pulisic a támadások felépítésében hasonló hatékonysággal képes szerepet vállalni, mint angol riválisa, azonban kettejük között lényeges különbség, hogy Sancho több gólban vállal közvetlenül szerepet. Várható gólok és gólpasszok terén Pulisic teljesítménye átlagos, és mint az a Statsbomb ábrájáról is leolvasható, Sancho ezen a téren sokkal jobb. Ezt bizonyítja 6 gólja és 7 asszisztja is.

Sarri örülhet

Pulisic iránt nem csak a Chelsea, de a Liverpool is érdeklődött Angliából. Bár Maurizio Sarri és Jürgen Klopp teljesen más felfogásban küldi pályára csapatait, mindkét mester rendszerében központi elemet kap a presszing, amiben az amerikai kiemelkedően jó. Az ESPN egy tavalyi cikke szerint például Tuchel irányítása alatt a védőmunkájával és a labda nélküli mozgásával tudott hozzátenni csapata játékához.

Sarri tehát a következő idényre kap egy gyors, védekezésben hasznos, letámadásban kiváló és labdabirtoklás-központú rendszerbe jól illeszthető játékost, aki ráadásul több poszton is alternatívát jelenthet. Mivel eddig leginkább szélen játszott, Pedro és Willian helyére pályázhat legnagyobb eséllyel (kell is a frissítés, mindketten 30-on felül vannak), de Eden Hazard jövője is tartogathat még izgalmakat.

075_galvin-crystalp181230_npZNe.jpg Fotó: Europress/AFP

Amennyiben a Real Madriddal flörtölő belga távozik, megüresedik egy hely a támadósor egyik oldalán, így hamar a kezdőben találhatja magát. Az sem zárható ki, hogy Hazard maradása esetén is megörökölheti a jelenlegi pozícióját, ha Sarri esetleg úgy dönt, hogy a belgát hosszabb távon hamis kilencesként képzeli el. Pulisic ezen felül akár a középpályán is megfordulhat, Ross Barkley és Mateo Kovacic helyén.

Hogyan tovább, Chelsea?

Nemrég olasz és angol lapok is egybehangzóan állították, hogy a Milan és a Chelsea a Morata-Higuaín cserén dolgozik, és Olivier Giroud sérülése miatt felmerült Michy Batshuayi és Tammy Abraham kölcsönből való visszahívása is, ám a Chelsea olasz mestere szerint ezekből a hírekből semmi sem igaz. Azt viszont Sarri elismerte, szélsőre szüksége lehet.

"Nincs szükségem támadóra, mert Hazard is opció ezen a poszton. Itt van Morata és Hazard, akik remekül játszanak, amint azt láttuk az utolsó két-három meccsen. Jelenleg nem kell még egy csatár. Egy szélsőre talán szükségünk lehet, mert Pedro, Hudson-Odoi és Loftus-Cheek sérülése miatt itt problémáink vannak. Csatárposzton tudok variálni Hazard bevetésével, azonban szélen nincsenek lehetőségeim." 

Hozzászólások