Premier League - Miért annyira fontos Roberto Firmino játéka a Liverpoolnak?
Miért annyira fontos Roberto Firmino játéka a Liverpoolnak?
Fotó: Europress/AFP

Miért annyira fontos Roberto Firmino játéka a Liverpoolnak?

Takács MártonTakács Márton
2019/04/23 16:09

Egyszerűen szólva, egy egy klasszikus B-terv volt: egy hátravont támadó a padról beszállva szerez gólt fejjel a meccs végéhez közeledve. A Liverpool 6-1-es összesítéssel ejtette ki a Portót a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, Roberto Firmino a visszavágó 77. percében volt eredményes. 

Firmino Porto elleni fejes gólja nem az első volt a sorban, a Tottenhamnek is fejjel talált be, ahogy januárban a Manchester Citynek, novemberben a Watfordnak, de tavaly szeptemberben például a hátáról pattant be a labda a Leicester kapujába.  

Valójában csak két játékos tudott több gólt szerezni fejjel Firminónál a Premier League-ben ebben a szezonban: a Fulhamben játszó Aleksandar Mitrovic és a Burnley-ben szereplő Chris Wood. Mitrovic 188 centi magas, Wood 191, míg Firmino mindkettejüknél alacsonyabb, 181 centi. Ráadásul mindkét csapat jobban épít ezekre a képességekre, mint a Liverpool. Firmino ráadásul nem is született csatár. De megbízható támadóvá vált, és fokozatosan fejlődött egy gólszerző orvlövésszé.  

Firmino_fej.jpg Fotó: Europress/AFP

Szezonbeli 46 eddigi mérkőzésén 16 gólt szerzett, ami egy tisztes mennyiség, bár nem olyan látványos adat. A részletesebb elemzések azt mutatják, hogy vegyes időszakai vannak. Ősszel például 11 mérkőzésén mindössze egy gólra volt képes, aztán tavasszal egy újabb tíz meccses sorozatban megint csak egyszer volt eredményes. A West Ham elleni 1-1 során igazán szörnyű volt, ez volt talán az a meccs, amelyet a legjobban bánhatnak majd a Liverpoolnál, amennyiben végül nem sikerülne megszerezniük a bajnoki címet. 

Jürgen Klopp mindig figyelembe vette őt a Pool legjobb tizenegyének összeállításakor, Firmino mindössze egy (1!) bajnokit hagyott ki eddig az évadban. A Huddersfield, a Burnley és az Everton ellen csereként számított rá Klopp, aki úgy kalkulálhatott, hogy azokon a meccseken nyugodtan rotálhatja a keretét anélkül, hogy pontvesztéstől kellene tartania, a másik 31 partin a kezdőben szerepelt a brazil. A csatár megerősítette pozícióját, góltalan sorozata ellenére, mert a szerepeltetése sokkal többet kínál a gólszerzésnél.

Firminót még támadó középpályásként szerződtették, egy irányító és hatékony 10-esként, aki a széleken is bevethető. De Christian Bentekét, Daniel Sturridge-t és Divock Origit is kiszorította, Klopp döntése alapján ő lett az első számú középcsatár a csapatban, és az ő mozgására alapul a játékuk. 

Klopp korai időszakában, amikor egy emlékezetes 4-1-es győzelmet arattak a Manchester City felett a 2015/2016-os idényben, bizonyossá vált, hogy Firmino elég intelligens ahhoz, hogy ő vezesse a Liverpool letámadásos játékát. Még az is témát adott, hogy Firmino nem annyira termékeny, de ő fokozatosan fejlődve megfelelő gólszerzővé vált. Első liverpooli idényében 11 gólt ért el, a másodikban 12-t, az előző szezonban egy óriási ugrással már 27 alkalommal volt eredményes. Az ideiben 16 gólnál jár, így valószínűtlen, hogy meg tudja ismételni tavalyi eredményességét, már csak azért is, mert Klopp áthelyezte Firminót a 10-es pozícióba a szezon első felében, előtte Mohamed Salah játszott, a jobb szélen pedig Xherdan Shaqiri szerepelt. Mostanra Firmino újra 9-est játszik, érkeznek is tőle a gólok. 

Firmino_gólöröm.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor a Chelsea látogatott az Anfieldre, arról folyt a találgatás, hogy a londoniak vajon egy hamis kilencessel szerepelnek, akit Eden Hazard testesít majd meg, vagy egy igazi középcsatárt vetnek be Olivier Giroud és Gonzalo Higuaín közül. Klopp tudta, hogy neki egy sokoldalú 9-es áll rendelkezésére. 

Firmino képes összekötni a különböző csapatrészeket, megrohamozni az ellenfél tizenhatosát és előkészíteni a befejezést is. Ennek egy briliáns példáját adta a Brighton ellen 1-0 során, amikor mélyen indította Andy Robertsont, majd az általa beívelt labdát csodásan fejelte kapura, de Matt Ryan bravúrral védte a helyzetet. 

Ugyanazon a meccsen Firmino James Milner és Sadio Mané társaságában mélyen letámadta az ellenfél védőit, Milner labdát szerzett, Mané Firminóhoz passzolt, a brazil Salah-hoz, és már vezetett is a Pool. Három gyors passz kellett a szép gólhoz, és ez az akció jól megmutatja és megérteti Firmino szerepét: segíteni a letámadásban, majd értékes passzal helyzetbe hozni a társakat. 

Firmino_öröm.jpg Fotó: Europress/AFP

Firmino valami hasonlót mutatott be a Bournemouth elleni 4-0-s siker alkalmával is. Talán nem tud annyira metszően éles passzokat bemutatni, mint Kevin De Bruyne vagy Mesut Özil, a titka az egyszerű megoldásokban és a hatékonyságában, na meg az irtó melós letámadásban játszott szerepében van. Klopp gegenpressing-jét többek között ő kelti életre.

Firmino számos alkalommal szerzett fontos gólt a bajnokságban idén. A Spurs ellen szeptemberben övé volt a győztes találat, hármat rámolt be az Arsenalnak decemberben, a Burnley-nek két meccsen három gólt lőtt, és csapatából ő volt eredményes a Manchester Citytől elszenvedett 2-1-es vereség alkalmával is. Még egy részük könnyű góloknak is tűnik, nem mindenki tudta volna értékesíteni ezeket a helyzeteket. 

A Liverpool mindössze három alkalommal maradt góltalan ebben az idényben. Egyszer a Manchester City-vel játszott 0-0-s meccsen, amikor mindkét fél azon volt, hogy ne kapjon ki, a Manchester Uniteddel is volt egy 0-0-s döntetlenjük, ahol Firmino megsérült, már az első félidőben le kellett cserélni, de a helyére beálló Sturridge-dzsal nem működött a rendszer. Majd az Evertonnal is csak 0-0-t ért el a Liverpool, amikor Firmino csak az utolsó fél órára szállt be a meccsbe csereként.

Firmino_gól.jpg Fotó: Europress/AFP

Nélküle kevésbé egységesnek tűnik a Liverpool, karcsúbb a csapat és nem annyira gólveszélyes, mivel ő az előkészítésben is jeleskedik, a gólpasszok terén is remek és a letámadásban is nagyon fontos szerepe van. 

A Liverpool zsinórban második Bajnokok Ligája-döntős szereplését már csak a Lionel Messi vezette Barcelona akadályozhatja meg. Éppen az argentin zseni tette népszerűvé a hamis 9-es posztját karrierje korábbi szakaszában. Megismételve, utánozva Messi szerepét, de nála egyszerűbben megoldva a feladatát, Firmino a jövő középcsatárának megtestesítője. 

via ESPN

Hozzászólások