Premier League - Mi akadályozhatja meg Kloppot az alvó óriás Liverpool végleges felébresztésében?
Mi akadályozhatja meg Kloppot az alvó óriás Liverpool végleges felébresztésében?
Fotó: Europress/AFP

Mi akadályozhatja meg Kloppot az alvó óriás Liverpool végleges felébresztésében?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/11/25 11:08

Az év utolsó válogatott szünete után tavaszig nincs megállás a klubcsapatoknak. Ez vonatkozik a Liverpoolra is, amely a Premier League 1992-es elindulása óta a klub legjobb rajtját produkálta 12 forduló után Jürgen Klopp vezetésével. A nagy kérdés azonban az, elég lesz-e ez a bajnoki címre, amire 28 éve várnak a vörösök, vagy sikerül-e egyáltalán valamikor a közeljövőben, figyelve a Manchester City teljesítményét és kiapadhatatlan anyagi forrásait, a Chelsea fejlődését, valamint a Manchester United státuszát. Vannak-e mesék a valóságban, vagy azok csak a fejünkben léteznek?

A Liverpool csak az 5. leggazdagabb klub Angliában, ami bizony fontos tényező az átigazolási piacon való versenyképességet tekintve. Azonban Jürgen Klopp érkezése óta kiváló játékosokat tud igazolni úgy a klub, hogy azok a játékosok több pénzről mondanak le (Virgil Van Dijk csak heti 125 ezer fontot keres, pedig a City és a Chelsea is többet ajánlott neki) azért, hogy a német kezei alatt játszhassanak az Anfield Roadon.

Balszerencséjükre viszont pont most van olyan anyagi tartaléka és egy futball-innovátor edzője egy riválisnak, akivel nem lehetett versenyezni Németországban, és egy-egy szezont leszámítva Spanyolországban és Angliában sem. Hogy előzhetsz meg egy olyan csapatot, amely szezononként 100+ gólt szerez a bajnokságban, és 100 pontot szerez? Ha a City tovább tud erősíteni azon az egy poszton, amit Guardiola kiszemelt (a mélységi forgató középpályás, amire Frenkie De Jong, az Ajax és a megújult holland válogatott 21 éves erőssége a célpont), akkor könnyen lehet, hogy 2022-ig (Guardiola és Klopp szerződésének végéig) szinte senkinek nem lesz esélye megelőznie a Cityt.

Persze, nem lehet mindig nyerni. Sir Alex Ferguson Manchester Unitedjének sem sikerült. A motiváció csökkenhet, ami talán legkorábban jövőre jelentkezhet, ha a City idén címet véd. Lehet, hogy csak egy esélye lesz a többieknek az elkövetkező években, de ki tudják-e azt használni?

Mit kell ahhoz még tenniük a riválisoknak, hogy még erősebbek legyenek, főleg a Liverpoolnak? Megvették a világ második legdrágább kapusát, valamint a legdrágább védőjét. Hátul nincs gond, elöl pedig Salah, Mané és Firmino is szerződést hosszabbítottak 2023-ig. Egyedül a bal oldali támadó középpályás posztot nem tudta megerősíteni Klopp, hiszen Nabil Fekir megbukott az orvosi vizsgálatokon a műtött keresztszalagja miatt, Leon Goretzka pedig a szóbeli megállapodás ellenére a Bayern Münchenbe igazolt nyáron.

Christian Pulisic Klopp egyik célpontja, akit ő hozott fel a felnőtt csapatba Dortmundban annak idején, és mivel 2020-ban ingyen távozhat, a következő nyár lesz az utolsó esély arra, hogy pénzt kaphat érte a német csapat, főleg úgy, hogy a helyén Jadon Sancho, és Jacob Brunn Larsen játszik a kezdőben.

Ez a Liverpool nagyon sok korábbi esztendőben bajnok lehetett volna ezzel a kerettel és edzővel. Azonban 2018-2019-ben ezt szinte lehetetlen lesz végrehajtani, pedig a Liverpool-szurkolók nagy fájdalma, hogy 28 éve elkerüli őket a bajnoki cím, ami Steven Gerrard és Jamie Carragher pályafutására is rányomta a bélyegét.

Kloppnak minden pozitív energiacseppjére szüksége lesz, hogy az esetleges csalódás ne vesse vissza a csapat teljesítményét, és összességében a klub körüli hangulatot. 1990 óta a Liverpoolnak háromszor volt komoly esélye a bajnokság megnyerésére: 2002-ben, 2009-ben és 2014-ben. Mindegyik alkalommal 2. helyen zárt, különösen a négy évvel korábbi bajnoki versenyfutás marad emlékezetes mindenki számára. Az ezt a három szezont követő szezonokban átlagban 20 ponttal szerez kevesebbet, és négy hellyel végez hátrébb a klub, vagyis rengeteget kivesz szellemileg egy elvesztett bajnoki versenyfutás a klubból.

pozklopp.jpg Klopp kételkedőkből hívőkké változtatta a drukkereketFotó: Europress/AFP 

A helyi fiú, a klub zászlóshajója, a vezér, a legenda, Steven Gerrard hibája, és Mourinho betonvédelme 2-0-s Chelsea győzelmet hozott a 36. fordulóban, ami után a Crystal Palace elleni nevetséges (3-0-s előnyről leadott) 3-3-as döntetlen pecsételte meg a sorsukat, és az egyik legkegyetlenebb sorscsapást mérte a sportág egyik legendás játékosára. (Ezt kiválóan mutatja be a róla készült Make Us Dream című film, amit az Amazon Prime készített róla.)

A klub évtizedeken át tartó rossz menedzsmenti munkája tönkretette Gerrard, Carragher és Michael Owen pályafutását, miközben olyan sztárokat voltak képtelenek pótolni, mint Luís Suárez, Fernando Torres, Xabi Alonso, Javier Mascherano vagy az említett Owen.

Kloppnak talán szerencséje is, hogy nincs egy Gerrard-figura ebben a csapatban, akinek a jelenléte extra nyomást jelentene a trófeák megszerzését illetően a helyi kötődése és státusza miatt, noha egy Fabinho-Keita-Gerrard középpálya Európa egyik legerősebbje lenne.

Klopp minden elvesztett lehetőség (pl.kupadöntők) után képes pozitív maradni a csapat és a szurkolók felé is. Erre szüksége is lesz, hiszen a City óriási kihívást jelent egész Angliának, és egy ekkora klubnak, mint a Liverpool, aki ennyit szenvedett a trófeák hiánya és a Hillsborough-i katasztrófa miatt, ki tudja, mikor lesz lehetősége ennyit költeni, egy ilyen jó menedzsert magáénak tudni, és kupákat nyerni.

aggKK.jpg A héten lovaggá ütött Kenny Dalglish aggódva figyeli a hillsborough-i katasztrófátFotó: Europress/AFP

A Liverpool egy olyan klub, amely folyamatosan hullámvasúton van. A csúcspontok a legszebb pillanatok, a mélypontok pedig a legelkeserítőbb pillanatok a szurkolók és a játékosok számára. Az elvárások magasak, hiszen a klub történelme felállította a mércét, aminek évtizedek óta nem tud megfelelni saját hibái és egyéb külső tényezők (Abramovic, Mansour, Ferguson) miatt, amelyek a kedvezőtlen realitást tártak a klub elé.

highs.jpg A leggyönyörűbb pillanatok....Fotó: Europress/AFP 

lows.jpg ...és a legelkeserítőbbekFotó: Europress/AFP

Hogy a képet árnyaljuk, veretlenek a bajnokságban, a liga legjobb védelme holtversenyben az övék, és egész Európa retteg a támadóiktól. Klopp kiváló szakmai és pedagógiai munkát végez, ami minden szempontból meglátszik a csapat évek óta tartó töretlen fejlődésén.

Azonban Pep Guardiola fantasztikus futballja és a Pénzügyi Fair Playt megszegő arab tulajdonosok a létező legnagyobb akadályt jelenthetik a Premier League trófeája megszerzése és a Hillsborough-ban odaveszett 96 ember szellemének Anfield Road környékéről való végső felszabadulása szempontjából.   

Hozzászólások