Premier League - Mesterséges intelligenciával kiszámolták, melyik csapat nyeri az angol bajnokságot
Mesterséges intelligenciával kiszámolták, melyik csapat nyeri az angol bajnokságot
Fotó: Europress/AFP

Mesterséges intelligenciával kiszámolták, melyik csapat nyeri az angol bajnokságot

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/30 18:00
Hatalmas fába vágta a fejszéjét a brit BT Sport: egy olyan algoritmus megtervezésére vállalkozott, amelyik előre lemodellezi a Premier League 2019/20-as idényét és az angol csapatok nemzetközi szereplését. A mesterséges intelligencia elvégezte a szükséges számításokat, melynek eredményeit a csatorna bő egy héttel a szezonrajt előtt tette közzé. Olyan nagyon azért nem lepődtünk meg.

Maga a projekt - egyelőre (?) - nem tűnik többnek ügyes marketingfogásnál, hiszen a sport egyik szépsége épp kiszámíthatatlan természetében rejlik, elég csak a Leicester City egészen valószínűtlen győzelmére gondolni. Mesterséges intelligencia legyen a talpán, amelyik azt előre megjósolta volna. Az eredmény azért így is szolgáltathat érdekességeket, főként mivel a BT Sport nem bízta a véletlenre a dolgot, és az adatelemzésben igen jártas Opta és Squawka mellett a Google-t kérte fel a modell megalkotására.

The_Script_master_2307191.jpg Fotó: BT Sport

Több ezer mérkőzés alapján alakították ki a különböző csapatok erősségeit és gyengeségeit, valamint az ezen szempontok alapján várható eredményeket. Nem aprózták el a feladatot: a szimuláció során a végeredmény mellett az MI azt is kiszámolta, várhatóan kik szerzik a gólokat és adják a gólpasszokat. Talán itt érződik leginkább, mennyire bizonytalan lábakon áll az elemzés, hiszen könnyen lehet, hogy a legjobb gólvágóknak tippelt játékosok sérülések miatt pályára sem lépnek a szezonban.

2020-ban is címvédés jön

Az MI papírforma eredményt vár a bajnoki címért folytatott küzdelem során, azaz a tavalyi évhez hasonlóan a Manchester City és a Liverpool harcol majd a győzelemért. Szoros lesz a küzdelem, de azért ebben a tekintetben nem közelíti meg a 2018/19-es idényt, Pep Guardiola tanítványai hat pontot vernek majd Jürgen Kloppékra. Mindezt úgy, hogy a 24. fordulóban veszik át a vezetést, amit az idény hátralévő részében megőriznek a rivális Liverpoollal szemben.

The-Script_master_2307199.jpg Fotó: BT Sport

Mohamed Salahék nagyon kiegyensúlyozottan teljesítenek majd a szimuláció szerint, egyetlen fordulóban sem csúsznak ki a top 3-ból. Egy-egy hétre az első helyet is átveszik, azonban ez lesz a ritkább eset. Pozitívum lehet viszont, hogy hazai pályán ezúttal is veretlenül zárja az évet. Az MI erős kezdést vár Frank Lampard Chelsea-jétől, 2019-et még az első helyen zárják a kékek, az idény hátralévő részében azonban kipukkad a lufi, és a Tottenham zár a dobogón.

Hiába erősít az Arsenal és az MU?

Talán az előttünk álló idény legnagyobb kérdése, összeszedi-e magát az Arsenal-Manchester United kettős, és visszatér-e a top 4-be. A mesterséges intelligencia alapján egyik sztárklub sem lép előre, sőt, Unai Emery csapata néggyel kevesebb pontot szerez, mint a 2018/19-es szezonban. A karácsonyi első helyét hétmeccses nyeretlenségi sorozattal ünneplő Chelsea hajszálnyival ugyan, de végül mindkét csapatot megelőzi az egyelőre csak virtuálisan létező tabellán.

The-Script_master_23071913.jpg Fotó: BT Sport 

Érdekesség, hogy az Arsenaltól és a Manchester Unitedtől egyaránt erős teljesítményt vár az MI az ún. top six-csapatok elleni mérkőzéseken, azonban a nyerhetőnek gondolt mérkőzésekben sok pontot hagynak. Mauricio Pochettino csapata viszont ellentétes utat jár majd be: ugyan a top sixes miniligát az utolsó helyen zárja, a kisebb csapatok ellen azonban hozza majd a győzelmeket a Spurs. Amely ráadásul zsinórban negyedik évben zárja majd a szezont az Arsenal előtt.

big.jpg Fotó: BT Sport

Ez nem az újoncok éve lesz

A nyár folyamán több mint 100 milliót költő Aston Villa megmenekül, azonban a másik két feljutó, a Sheffield és a Norwich visszazuhan a Championshipbe - jósolja a BT Sport algoritmusa. Ezzel a Norwich rekordot döntene, mivel a Premier League legtöbbször (9) kieső csapatává lépne elő. Nem fogja elkerülni sorsát a Rafa Beníteztől nyáron megváló Newcastle sem, a 70 gólt kapó Szarkák rosszabb gólkülönbségüknek köszönhetően maradnak alul a mindössze 31 gólt szerző Burnley-vel szemben.

The-Script_master_23071911.jpg Fotó: BT Sport

Guardiola jövőre sem nyer BL-t

2019 az angol klubok éve volt Európában: mind a két európai kupasorozat döntőjében angol házicsatát rendeztek. Jövőre a BL-ben kevésbé lesz sikeres a szigetország, a Real Madrid a 16 között elpáholja a ManCityt, majd utána a Chelsea-t, a Barcelona bosszút áll a Liverpool ellen, a Spurs pedig már a csoportban búcsúzik. Utána viszont Pochettinóék nagyot mennek az EL-ben, a Wolves, a Napoli és a Leipzig legyőzésével döntőbe jutnak, ahol 1-0-ra legyőzik a Manchester Unitedet. Ja, amúgy a BL-t megint a Real Madrid nyeri.

The-Script_master_230719122.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyiptom királya ismét lecsap

Az egykoron egyszezonos csodaként aposztrofált Harry Kane 24 bajnoki góllal zárja az évet, azonban a gólkirályi címet a brutális szezonkezdést felmutató Mohamed Salah kaparintja meg 29 találattal. Pierre-Emerick Aubameyang és Sergio Agüero 23-23 alkalommal veszi be az ellenfelek kapuját. Raheem Sterling gólok és gólpasszok terén is két számjegyű összeggel zár, és miután zsinórban harmadik idényben sikerül ez neki, új rekordot dönt. 13 gólpassza a legtöbb lesz a bajnokság végére.

The-Script_master_2307193.jpg Fotó: BT Sport

Nagy összegben azért ne fogadjunk

A mesterséges intelligencia kevés helyen húzott igazán váratlant, sőt, bizonyos elemekben - a Chelsea hullámzó formája, a top six alakulása - sok tekintetben a tavalyi, több szempontból különleges idény mintáját követi. Ebből kiindulva nem érdemes nagy összeget feltenni arra, hogy 2020 májusában is így fest majd a tabella. Kísérletként azonban mindenképp érdekes a projekt, főként majd ha az idény végeztével rápillantunk, mennyit tévedett a rendszer.

via

Hozzászólások