Premier League - Messi és Di María örökösét látják a Tottenham Hotspur argentin tehetségében 
Messi és Di María örökösét látják a Tottenham Hotspur argentin tehetségében 
Fotó: Europress/AFP

Messi és Di María örökösét látják a Tottenham Hotspur argentin tehetségében 

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/30 08:47
Rosario a futballzsenik szülőföldje - tartják a helyi emberek. És ha azokra a nagyságokra pillantunk, akik innen indították el pályafutásukat, lehet is valami ebben a megállapításban. Innen származik Lionel Messi, Ángel Di María, az edzőzsenik közül Cesar Luis Menotti, Marcelo Bielsa és Mauricio Pochettino. Giovani Lo Celso lehet a következő világhírű rosariói, legalábbis a helyiek ebben bíznak. 

Giovani Lo Celso Rosarióból származik, ami különös fontossággal bír. Leginkább azért, mert ő maga is annak tartja. A 23 éves középpályás előtt még ott áll egy remélhetőleg hosszú és eredményes európai pályafutás, a Premier League jelentette kihívás épp hogy csak elkezdődött a Tottenham Hotspurnél, de már most biztos abban, hogy egy napon visszatér majd abba a városba, ahol megtanították a játék alapjaira. Abba a városba, amely számos argentin kiválóságot adott a labdarúgásnak.

Ott van rögtön Lionel Messi, aki mind közül talán a legnagyobb. Lo Celso számára mégsem ő volt a példakép, mivel a Barcelona klasszisa rossz mezt viselt: a Rosario Centralé helyett a Newell's Old Boysét, vagyis leproso (leprás) volt, nem pedig canalla (gazember). Ezek a becenevek még a 20. század elején ragadtak rá a klubokra, miután a Newell's - épp a Rosario Central visszalépését követően - részt vett egy leprásoknak szervezett jótékonysági mérkőzésen. Lo Celso kedvence így a vérbeli canalla Ángel Di María volt, egy másik ballábas zseni.

És ha már híres balosok: Rosarióban született Che Guevara is.

000_1J7936.jpg Fotó: Europress/AFP

Játékosok mellett világhírű futballfilozófusok származnak innen, például az a Marcelo Bielsa, aki számos edzőzsenit inspirált, többek között a Tottenhamnél dolgozó Mauricio Pochettinót. "Van valami különleges ebben a vidékben" - magyarázta Pochettino a Sky Sportsnak. "Azt nem tudom, hogy a víznek, a steaknek vagy a tejnek köszönhető, de csodálatos." És persze itt született az a Cesar Luis Menotti is, aki az argentin válogatottnál elért eredményeivel tulajdonképpen megnyitotta az utat a város tehetségei előtt.

"Gyerekkorom óta folyamatosan ott motoszkált a fejemben" - nyilatkozta Menotti. "Úgy éreztem, sikerült győzedelmeskedni azon igazságtalanságok felett, amelyeken nekem is keresztül kellett mennem. Belefáradtam, hogy Rosario nagyszerű futballistái még csak a lehetőséget sem kapják meg. Most először ennek a régiónak a játékosai is megkapták az esélyt." Menotti mind a mai napig nemzeti hősnek számít Argentínában. Egy vérbeli romantikus, aki nem mellesleg az 1978-as, hazai rendezésű világbajnokságon győzelemre vezette a válogatottat.

Menottit azonban nem a romantikus elképzelések vezérelték, hanem a vaslogika: rájött, hogy Argentína csak akkor lehet igazán sikeres, ha maximalizálja erőforrásait, és nem kizárólag Buenos Airesre támaszkodik. Hat különböző zónára osztotta az országot, és mindenkinek megadta az esélyt. Végül a két nagy rosariói klubból csak a Newell's Old Boys középpályása, Americo Gallego került a vb-győztes keretbe, azonban a regnáló dél-amerikai bajnok Boca Juniors egy játékost sem adott. Szembe ment az elvárásokkal, Rosario pedig tehetséggyárrá vált.

Szinte érthetetlen, miért szorult ennyi ideig háttérbe a város. 1971-ben a Rosario Central megnyerte a bajnokságot, megtörve ezzel a Buenos Aires-i klubok dominanciáját. Aldo Pedro Poy az elődöntőben csukafejessel - vagy ahogyan Argentínában hívják: palomitával - szerzett gólt, ami olyan szinte vált legendás találattá, hogy azóta is minden évben újra eljátsszák. Európában többnyire a Boca Juniors és a River Plate rivalizálása ismert, azonban Buenos Airesen kívül is bőven találni szenvedélyes szurkolókat.

Rosarióban például elképzelhetetlen az élet a futball nélkül, amint azt Hernan Cabrera, egy helyi újságíró meséli. "Rosarióban az emberek úgy élik meg a futballt, mint sehol máshol Argentínában. Rosario a foci fővárosa. Itt az emberek focit reggeliznek, ebédelnek és vacsoráznak, szinte lehetetlen kikerülni. Nincsenek Boca- vagy River-szurkolók. Itt mindenki a Newell"s-nek vagy a Rosario Centralnak drukkol." Lionel Messi például a Newell's-nél bontogatta a szárnyait, ám sokak szerint maga a város, azaz Rosario a lényeges.  

Egyszer Menotti mondta azt, Diego Maradona soha nem vált volna azzá a játékossá, amennyiben Japánban születik. Jorge Valdano, az 1986-os világbajnok válogatott egykori játékosa az El Paisban írt cikkében kifejtette, szerinte Messivel is hasonló a helyzet. "Olyan környezetben lehet csak fejlődni, ahol értékelik a tehetséget, ahol megvan a kulturális beágyazottság. Messi azért született Rosarióban, mert Rosario megérdemelt egy Messit. Az egész várost átitatja a labdarúgás. Ezért születhetett meg egy zseni."

000_APP2002060413703.jpg Fotó: Europress/AFP

Valdano szerint a híres rosarióiak bizonyítják az állítását, megemlítette Menottit, Bielsát és Pochettinót. Kiemelte Gerardo Martíno és Eduardo Berizzo munkáját is. A híres játékosok között Di Mariát és Gabriel Batistutát hozta példaként, ám a lista vége hozta az igazi csattanót: Lo Celso volt az. Nyomasztónak tűnhet egy, a jelenlegi bajnokságában alig ismert játékos számára, hogy ilyen társaságba került, azonban a szülőföldjén a korábbi nagyságok örököseként tekintenek rá.

Amikor a Rosariótól a PSG-hez igazolt, a klub a története legfontosabb átigazolásának nevezte. És nem csak a pénzről volt szó.

Lo Celso származása ugyanis erősíti azokat a történeteket, amiket a rosarióiak előszeretettel mesélnek magukról. Vagyis, hogy innen indulnak a zsenik, köztük ugye a zseni is. Amikor Messi és Lo Celso ezen a nyáron a Nicaragua elleni barátságos mérkőzésen először játszott együtt a válogatottban, élmény volt nézni a két játékos közötti könnyed összjátékot. Messi Lo Celsót kereste a pályán, Lo Celso Messit. Sokan tartják, van közöttük egyfajta kapocs a látásmód, az érzés és a játékfelfogás terén. Talán így is van.

Elvégre sok helyi edző vall hasonló elveket, így elképzelhető, hogy a játékosokat is ugyanúgy nevelte a portreros, azaz a napsütötte, poros pálya, amiken a képességeiket csiszolták gyerekként. Javier Graziottin Alonso edzőként dolgozik a rosariói Leo Messi Foundation nevű szervezetnél, így egészen közelről szemléli a folyamatot. "Több oka van a sikerességüknek, Megfigyelhető egyfajta genetikai változatosság. Azonban a legfontosabb, hogy rengeteg kispálya van, ahol a gyerekek versenghetnek, tanulhatnak. Az akadémiákon ezt tovább lehet fejleszteni."

000_SAWH990703670570.jpg Fotó: Europress/AFP

Hogy megértsük a rosariói futball kulcsfigurái közötti kapcsolatot, előbb Jorge Griffa szerepét kell tisztáznunk. Bizonyos értelemben tőle indult minden. Griffa volt az, "aki úgy döntött, maga megy játékosokat keresni, ahelyett, hogy várna rájuk", ez a mentalitás pedig azóta is meghatározó Rosarióban, magyarázta Gabriel Cardarelli, helyi újságíró. "Rosario történelmileg elkötelezett volt a fiatalok nevelését illetően. Mindkét helyi nagy klub a tehetségkutatásra koncentrál, szó szerint minden apró sarkot felkutat értük.

Talán a Newell's ezt mindenkinél jobban csinálja Argentínában, Jorge Griffa forradalmi és innovatív munkájának köszönhetően" - mondta a szakértő.

A most 83 éves Griffa játékosként és edzőként is dolgozott a Newell's-nél, és ő volt az, aki átformálta a klub akadémiáját is. Valdano - mint egykori növendék - úgy gondolja, nélküle nem tartana ezen a szinten az argentin foci. Igen valószínű, hogy Menotti számára is inspirációként szolgált, az 1976-os olimpia regionális kvalifikációján például a Griffa-féle Newell's tartalékcsapatával vett részt. Amikor Bielsa lett a Newell's edzője, Griffa dolgozott másodedzőként, együtt dolgoztak a klub akadémiájánál is. Azonban ez a kapcsolat még ennél is többől szólt.

Griffa volt a mester, a mentor és az inspiráció egy személyben. Olyannyira, hogy amikor Bielsa saját zsebből megfinanszírozta a Newell's új akadémiáját, Griffa után nevezte el. Időnként mérföldeken át autóztak az országban, miközben játékosokat scoutingoltak. Jól ismert történet, hogy Pochettino szülei házához hajnali kettőkor állított be, megnézte az alvó tinédzser lábait, és miután ez alapján igazi futballistának tűnt, szerződést ajánlott neki. Arról kevesebb szó esik, hogy Griffa volt Bielsa útitársa a híres Fiat 147-esben.

066_DPPI_40018204_050.jpg Fotó: Europress/AFP

Azóta Griffa még nagyobb hírnévre és elismertségre tett szert, többek között a fiatal Messi felfedezése miatt. A rosariói tehetségek felfedezésével pedig még azt követően sem állt le, hogy távozott a Boca Juniorshoz - ahol egyébként a Carlos Tévezben rejlő potenciált látta meg. Megalapította a Asociacion Atletica Jorge Griffa akadémiát, ami edzési lehetőséget biztosít a helyi fiatalok számára. "Az a cél, hogy felkészítsük a fiatalokat, így a nagy klubokhoz igazolást ne érezzék nagy lépésnek" - magyarázta Giffa.

Egy bizonyos Giovanni Lo Celso esetében ez egyértelműen sikerült. Mielőtt 2010-ben felfedezte és leigazolta a Rosario Centralhoz Alberto Pascutti, Griffa akadémiáján rúgta a bőrt. Az volt az út kezdete, ami aztán Párizsba, Sevillába és Londonba vezetett. Az első lépés nem volt zökkenőmentes, mivel mélyebben játszott, mint amire a képességei alapján számítani lehetett. Azonban a Betisnél már megmutatta, valóban a "klasszikus tízesek kvalitásai" rejlenek benne. Most az a nagy kérdés, mire mehet majd a Tottenhamnél.

Az angol labdarúgásnak megvannak a maga kihívásai, ezt Di María - a játékos, akit Lo Celso bálványoz - a saját bőrén megtapasztalta. Azonban van ok az optimizmusra, a Tottenhamnél befogadó közeg várja. "Olyan játékos, aki talán a klub történelmi identitásához is passzol" - mondta Tim Vickery, a dél-amerikai labdarúgás szakértője. Ebben lehet igazság, elvégre ennél a klubnál játszott Osvaldo Ardiles és Ricky Villa, akik tagjai voltak Menotti világbajnok keretének. Honfitársai közül Juan Foyth és Erik Lamela segítheti a beilleszkedését. 

000_1JG53X.jpg Fotó: Europress/AFP 

Mind közül viszont a legfontosabb személy az edző, Mauricio Pochettino lehet, aki a Rosarióhoz igen közel lévő Murphyben született. Egyikük a Rosario Central, másik a Newell's Old Boys. Gazember és leprás. Azonban mindketten Griffa-növendékek, így osztoznak a generációkon, Menottin, Bielsán és Messin átívelő kultúrában.

via Sky Sports

Hozzászólások