Premier League - Nem csak a védelem erősödését várja méregdrága védőjétől a Manchester United
Nem csak a védelem erősödését várja méregdrága védőjétől a Manchester United
Fotó: Facebook/Manchester United

Nem csak a védelem erősödését várja méregdrága védőjétől a Manchester United

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/07 15:30
Harry Maguire leigazolásával a Manchester United az egyik legnagyobb hiányposztját próbálja betömni. 80 millió fontos vételárával az angol válogatott játékos a világ legdrágább védője lett, így az elvárások az egekben vannak vele kapcsolatban. Adja magát a kérdés: miért épp a Leicester Cityben remeklő Maguire mellett tette le a voksát a klub vezetősége?

A futballpiac árainak masszív emelkedésével törvényszerű, hogy minden poszton sorozatban dőlnek a rekordok. Ahogyan az sem véletlen, hogy a futballtörténelem tíz legdrágább védőigazolása közül hét is angol klubokhoz kötődik, négyen ráadásul angol nemzetiségűek. Mivel a Premier League messze a legértékesebb bajnokság a világon, a klubok hatalmas bevételeket könyvelhetnek el a kereskedelmi jogok értékesítéséből. Egy prémium, a modern labdarúgás igényeinek megfelelő védő nem olcsó mulatság, és egyre többen hajlandóak nagy pénzt fizetni.

A legdrágább védőigazolások

Harry Maguire (Manchester United): 85 millió
Virgil Van Djik (Liverpool): 75 millió
Lucas Hernandez (Bayern Munich): 70 millió
Matthijs de Ligt (Juventus): 67,5 millió
Aymeric Laporte (Manchester City): 57 millió
Benjamin Mendy (Manchester City): 52 millió
Kyle Walker (Manchester City): 50 millió
Aaron Wan-Bissaka (Manchester United): 50 millió
David Luiz (Chelsea-PSG): 50 millió
John Stones (Manchester City): 47,5 millió

Foltozgatás után valódi megoldás?

Manchesterben évek óta terítéken van a védelem megerősítése, Sir Alex Ferguson távozását követően számos új játékos megfordult ezen a poszton. A teljesség igénye nélkül Marcos Rojo, Daley Blind, Luke Shaw, Marcos Rojo, Matteo Darmian, Eric Bailly, Diogo Dalot és Victor Lindelöf leigazolásától remélt előrelépést a manchesteriek vezetősége és aktuális menedzsere, azonban a várt stabilitást egyik játékost sem hozta el. Tavaly például 54 gólt kapott a Premier League-ben az MU, ezzel negatív klubrekordot döntve.

Ezen a nyáron a manchesteriek leginkább a védelem megerősítését tűzték ki célul: az 50 millió fontért szerződtetett Aaron Wan-Bissaka a védelem jobb oldalát hivatott stabilabbá tenni. Mondhatjuk, hogy nincs túl magasan a léc, hiszen az előző években a támadókból védővé visszaparancsolt Antonio Valencia és Ashley Young oldotta meg ezt a posztot. Belül sem volt kisebb a káosz, ezért nagyon is indokolt volt egy Premier League-ben már bizonyított, vezérszerepre alkalmas játékos. Maguire ilyen, a borsos ára pedig senkit sem fog érdekelni, ha beválik.

Az érte kifizetett összeg azt jelzi, nagyon bízik benne az MU szakmai stábja, ennek okait pedig a statisztikákban találjuk meg. Rögtön kitűnik, hogy elsősorban nem Maguire védekezésben mutatott számai győzték meg Ole Gunnar Solskjaerékat, e tekintetben ugyanis többnyire hasonló számokat hozott, mint a már eleve a klubnál lévő védők. Egyedül a megelőző szerelésekben tűnt nagyságrendekkel jobbnak, azonban a 90 percre levetített átlaga (1.28) még ebben a mutatóban sem emeli Smallingék fölé.

Ez persze csalóka, hiszen a védők teljesítményét jóval nehezebb számszerűsíteni, mint a támadókét.

defence.png Fotó: Squawka

Támadásban is hasznos

Manapság ráadásul egy védőtől nem csak a hatékony védekezést várják el az edzők, de azt is, hogy aktívan részt vegyen a labdakihozatalokban és a támadások felépítésében. Aranyat ér egy olyan védő, aki hátul megbízhatóan teljesít, közben pedig passzjátékával is kiemelkedik a mezőnyből. Maguire történetesen ilyen, és ha a Smalling, Jones, Lindelöf, Bailly négyes statisztikáival vetjük össze a számait, akkor látszik csak igazán, miért várnak tőle sokat Manchesterben. A pocsék labdakihozataluk például rengeteget javulhat a védővel.  

85,58%-os hatékonysága elsőre nem tűnik túlzottan erősnek, konkrétan a leggyengébb ebből az ötösből, azonban messze ő a legprogresszívabb játékos. Néhány méteres passzokkal viszonylag könnyű hatékony passzolónak mutatkozni, valójában azonban ennél sokkal fontosabb, mennyire értékesek a sikeres passzok. Maguire ebben kiemelkedően jó: 360 sikeres passzt küldött a támadó harmadba (meccsenként 12,47), 641 passza volt az ellenfél térfelén (meccsenként 28,4) és cselekben sincs párja, ami egy nyomás alatt lévő játékosnál igen hasznos képesség.

distribution.png Fotó: Squawka

Van még egy terület, ahol sokat adhat az MU játékának Maguire. Az angol belső védő kiemelkedően sikeres a megnyert párharcokban (72,69%), főleg ha a levegőben kerül rá sor. Tavaly 118 légi csatát nyert meg (meccsenként 4,09), amihez hasonlóra csak Chris Smalling volt képes, ellenben sokkal rosszabb hatékonysággal. Ezen a téren Bailly lehetne még kiemelkedő, viszont az elefántcsontpari jelenleg sérült, így rá nem számíthat Solksjaer. Maguire kockázatos stílusa labdavesztésekben is tetten érthető, ebben sokkal rosszabbul áll új társainál.

Ezzel együtt bőven hasznos elemnek bizonyulhat a manchesteriek évek óta gyengélkedő védelmében. Sőt - és talán ez a legfontosabb - személyében olyan játékost igazolt az MU, aki a kulcsa lehet annak, hogy modernizálódjon a csapat játéka.

duels.png Fotó: Squawka

via Squawka

Hozzászólások