Premier League - Méregdrága kapusa miatt is ennyire jó a Liverpool védelme
Méregdrága kapusa miatt is ennyire jó a Liverpool védelme
Fotó: Europress/AFP

Méregdrága kapusa miatt is ennyire jó a Liverpool védelme

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/11 18:22

A nyári átigazolási piac egyik nagy szenzációját a Liverpool hajtotta végre: a vörösök 65 millió fontot sem sajnáltak az AS Roma kapusáért, Alisson Beckerért. Aki látta tavaly védeni a Liverpool kapusait, az valószínűleg értette, miért nyúlt ennyire mélyen a zsebébe az angol klub, Alisson pedig azóta bravúrokkal igazolja, hogy minden pénzt megért a tavaly BL-döntősnek.

Jürgen Kloppot elsősorban a villámgyors és félelmetesen hatékony támadójátékkal szokás azonosítani, és viszonylag kevés ember asszociál a német szakemberről a jó védekezésre. Idén azonban a Liverpool védelme történelmi magasságokban jár: a Premier League története során még egy csapat sem kapott ennyire kevés gólt az első 16 fordulóban. Egészen konkrétan idén hat gólt kapott a Liverpool a bajnokságban, ami drámai mértékű javulás:

tavaly ilyenkor 20 bekapott gólnál járt a Klopp-csapat.

skysports-liverpool-jurgen-klopp_4514975.jpg Fotó: Sky Sports

Ez a folyamat Virgil van Dijk megvásárlásával indult el, akiért 75 millió fontot fizetett a Liverpool tavaly januárban. Nem szabad elfelejteni Trent Alexander-Arnold és Joe Gomez fejlődését sem, akik a védelem szélén biztosítják a Liverpool stabilitását. A kirakós Alisson megszerzésével állt össze: miközben a vörösök védekezése csapatszinten is rengeteget javult az előző hónapokban, a brazil kapus tette igazán hatékonnyá a tavalyi BL-döntős hátsó alakzatát.

Azért is nagy szó ez a Liverpool esetében, mert nem is olyan nagyon régen a kapusposzton volt leginkább sebezhető a csapat. Simon Mignolet hiába védett 73 Premier League-mérkőzésen a Klopp-érában, valójában a teljesítményével nem győzte meg a német szakembert, nem véletlenül szorította ki a kezdőből Loris Karius. Kár lenne tagadni, hogy Karius előrelépés volt Mignolet-hoz képest, azonban a BL-döntőn bizonyította, hogy ő sem egy életbiztosítás.

"Valószínűleg én voltam a Liverpool kapusainak egyik legkeményebb kritikusa" - magyarázta a Sky Sports szakértője, Gary Neville. "És nem azért, mert nem kedveltem őket a posztjukon. Azt gondolom, jó Premier League-kapusokról van szó, és remek karrierjük lesz. Azonban vannak gólok, amikről a kommentátorok azt mondanák, a kapusok tehetetlenek voltak, a világ legjobbjai mégis képesek lettek volna a védésre. A legnagyobb kapusok feltűnés nélkül hozzák meccsről meccsre a pontokat."

Alisson teljesítménye nem teljesen makulátlan. Még a bajnokság elején történt, hogy cselezni próbált a saját kapuja előtt, Kelechi Iheanacho elvette tőle a labdát, és könnyű gólt szerzett a Leicesternek. Szerencséjére az a hiba nem járt pontvesztéssel, ellenben számos mérkőzésen jelentette ő a különbséget elit és jó védelem között. Elég ha az Eden Hazard elleni bravúrjára vagy legutóbb a városi derbin, André Gomes fejesénél bemutatott védésére gondolunk.

skysports-liverpool-jurgen-klopp_4514971.jpg Fotó: Europress/AFP

A számok is alátámasztják, mennyire magas szinten teljesít a brazil kapus. A védési hatékonysága 86%, ez a legmagasabb a Premier League kapusai között. Az adatok részletesebb vizsgálata alapján az is kijelenthető, hogy ezek bizony nem könnyű védések voltak. A Statsbomb statisztikai adatbázisában megtalálható a várható kapott gólok nevű mutató, amiből megállapítható, hogy a kapusok valójában mennyit tettek hozzá védéseikkel a védelem teljesítményéhez.

Alissonnak ez alapján 11,14 gólt kellett volna kapnia, vagyis 5 góltól mentette meg csapatát.
HelyezésJátékosKapott gólVárható kapott gólKülönbség
1.Alisson (Liverpool)611,14+5,14
2.Lloris (Tottenham)812,61+4,61
3.Ryan (Brighton)1721,25+4,25
4.De Gea (ManUnited)2125,25+4,25

Ez szintén a legjobb statisztika a Premier League-ben védő kapusok között. Egy ilyen teljesítmény jelentőségét nem szabad lebecsülni. Idén a Liverpool háromszor zárt döntetlennel, emellett volt öt olyan mérkőzés, amit egyetlen góllal nyert meg. Ha nem védene a brazil kapus ennyire magas színvonalon, aligha állna ennyire előkelő helyen Klopp csapata. Hogy lássuk mennyit tesz hozzá a védelemhez, érdemes összevetni Alisson idei teljesítményét Karius és Mignolet tavalyi adataival. 

HelyezésJátékosKapott gólVárható kapott gólKülönbség
1.De Gea (ManUnited)253813
23.Karius (Liverpool)1211,47-0,53
33.Mignolet (Liverpool)2217,99-4,01

A számok alapján Karius tökéletesen átlagos teljesítményt nyújtott, a mutatója -0,53-as volt a tavalyi szezonban. Vagyis ő nagyjából annyi gólt kapott, amennyit a helyzetek alapján kellett volna. Mignolet még ennyit sem tudott hozzátenni a Liverpool védelméhez: -4,01-es mutatója azt jelenti, hogy jóval több gólt kapott, mint amennyit kellett volna, nem véletlenül szorult ki a kezdőből. Tavaly egyébként David de Gea nagyon magasra tette a lécet, 13 góltól mentette meg csapatát.

via sky sports 

Hozzászólások