Premier League - Megnyitott a Tottenham Hotspur új stadionja, ami felülmúlja a korábbi várakozásokat
Megnyitott a Tottenham Hotspur új stadionja, ami felülmúlja a korábbi várakozásokat
Fotó: Europress/AFP

Megnyitott a Tottenham Hotspur új stadionja, ami felülmúlja a korábbi várakozásokat

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/04/03 09:45
Március 24-én végre visszatért otthonába a Tottenham Hotspur. Az új stadion építése 1 milliárd fontba került, 2015-ben kezdett épülni, és körülbelül 7 hónapossal csúszással nyitott meg vasárnap a Tottenham-Southampton 3-1-el végződő U-18-as bajnoki mérkőzésen. A stadion első gólját J’Neil Bennett szerezte. Mit jelent a klub és a környék jövőjére nézve az új stadion, és hogyan befolyásolhatja a mostani szezon hajráját?

A felnőtt csapat szerdán, a Crystal Palace elleni bajnokin fogja felavatni az új stadiont. A mérkőzések hangulata már attól jobb lesz, hogy nem egy kétharmad ház 90 000-es Wembleyben kell pályára lépniük, ez pedig komoly lendületet adhat nekik a szezon legfontosabb időszakában, hiszen harcolnak a Bajnokok Ligája indulásért, a BL-negyeddöntőjében pedig a Manchester City ellen kell pályára lépniük.

tot1.jpg Fotó: Google

Nagyon sokszor látjuk azonban, hogy egy új stadionba érkező csapat a kezdeti időszakban szenved, hiszen nehezen szokik hozzá az új pályához, a körülményekhez, az ingerekhez. Ez gyenge kifogásnak tűnhet, pedig nagyban hozzájárulnak a játékosok teljesítményéhez.

Nem mindegy, hogy az adott pálya méreteihez hogyan alkalmazkodik egy csapat. A Barcelona játékstílusához tökéletesen illeszkedik az óriási Nou Camp, azonban a Liverpool letámadásra épülő játékkoncepciójához is tökéletesen illeszkedik a sokkal szűkebb Anfield Road.

Az edzőknek ehhez alkalmazkodniuk kell, ugyanis egy szűk pályán sokkal kevesebb időd van a labdával bíbelődni, míg nagyobb pályán sokkal nehezebb az agresszív letámadást kivitelezni.

tot3.png

Tottenham: 100x67m és 105x68m

Arsenal: 100x67m és 105x68m

Manchester City: 107x71m és 116x77m

Bayern München: 105x68m és 105x68m

Juventus: 105x68m és 105x68m

Atlético Madrid: 105x70m és 105x68m

 A vasárnap kilátogatott 29 000 néző elérzékenyülve konstatálta az új stadion látványát, a 62062 néző befogadására alkalmas stadion a legnagyobb londoni klubstadion lett, és csak az Old Trafford nagyobb nála az egész országban (Wembleyt leszámítva persze). El kell telnie egy kis időnek, amíg az 1 milliárdos kiadás után újra elkezd csörögni a kassza, ám Daniel Levy klubelnök nem azért építtette ezt a stadiont, hogy hosszútávon veszteséget produkáljon.

A klub az elmúlt 2 évben nem is tudott átigazolásokra költeni, és valószínűleg ez a nyár sem lesz más. Ha tudnának venni két játékost, akik közül az egyik azonnal bekerülhet a kezdőbe, azt már sikeres nyárnak tekinthetünk.

A stadion úgy épült meg, hogy nem igazán támogatják a nézők autóval való érkezését, a cél, hogy a nézők ne hozzanak nagy tárgyakat, és készpénzt sem szükséges magukkal vinni.

1 minisörfőzde, és 65 étel-ital kiszolgáló vendéglátóipari egység várja a vendégeket. A labdarúgó pálya mozgatható, és 25 perc alatt lehet üzembe helyezni az amerikaifutball pályát, hiszen 10 évig NFL-mérkőzéseket is fognak itt rendezni, ezért egy NFL-bolt is kialakításra került.

A Déli Lelátón 17 500 ülőhely található, ami az Egyesült Királyság legnagyobb szintes szektora lett. Műanyag szívószálat viszont nem lehet majd kapni, hiszen környezet tudatos magatartásuk révén nélkülözni akarják a műanyagot a stadionban.

tot2.jpg Fotó: Google

Speciális sörcsap is helyet kapott a stadionban, amely egészen egyedülálló megoldásnak számít Európában.


Természetesen olyan hagyományos funkciókkal is rendelkezik, mint konferenciák, és egyéb rendezvények lebonyolítása, és egy 180 szobás hotel is kialakításra került.

A stadion egészen szenzációs. A minden fél részéről tapasztalható boldogságot leginkább az váltja ki, hogy sikerült megőrizni a régi White Hart Lane sajátosságait. Az, amit nem igazán sikerült átvinni az Emirates Stadionba (Arsenal), és egyáltalán nem sikerült a londoni Olimpiai stadionba (West Ham United), az első ránézésre úgy tűnik, a Spursnél sikerült.

A nézők nagyon közel lesznek a pályához, a Déli Lelátó megépítése lehetővé teszi, hogy ott létrejöjjön az a fajta hangulat, amely komoly hazai pálya előnyt jelenthetne a Spursnek. A szurkolók talán hamarabb belakják ezt a stadiont, hiszen az elmúlt évek azt mutatják, hogy megérkeztek Európa elitjébe, és ez a stadion csak megerősíti őket ebben a hitükben.

A játékosok számára is nagyon fontos ez, hiszen látják a klub ambícióit, így szívesebben itt maradnak alacsonyabb fizetés esetén is, illetve szívesebben igazol ide más játékos, mert tetszik neki, hogy egy ilyen pályán mutathatja meg kvalitásait, ami különösen fontos, amikor a klub korlátozott átigazolási összegekkel kell, hogy dolgozzon.

Azonban a környéken nem mindenki boldog a stadion megépülésétől. Tottenhamben kb. 33%-os munkanélküliség van, és a gyerekek majdnem 40%-a él szegénységben. A helyiek nincsenek elragadtatva, ugyanis a lenyűgöző stadion és a környék életszínvonala éles ellentétben áll egymással.

A régi White Hart Lane-re ez nem volt igaz, az a mostani stadion tőszomszédságában volt, de az évtizedek alatt beépült a környék életébe, és az emberek könnyebben elfogadták a jelenlétét.

A helyiek kifogásolják, hogy a klub nem fejlesztett eleget a környéken az építkezések előtt. A Spurs segített két iskola, és számos olcsón megvásárolható lakás megépítésében, ám ez nem elég a helyieknek a szívélyes fogadtatáshoz.

A klubnak tehát meg kell győződnie arról, hogy nagymértékben segíti a közösség életét, és akkor a közösség is magáénak tudhatja a stadiont.

A Tottenham Hotspur az európai futball legnagyobb klubjainak nyomába lépett. Ha történelmileg nem is olyan sikeres, mint a többi rivális, a jelen és a jövő szépen bontakozik ki, figyelembe véve azt is, hogy Mauricio Pochettino nem megy Manchesterbe vagy Madridba, és a csapat húzóemberei hosszútávú szerződéseket kötöttek a klubbal.

 

Hozzászólások