Premier League - Még a Lostban sem volt senkinek olyan állandója, mint amit David Silva jelent a Manchester Citynek
Még a Lostban sem volt senkinek olyan állandója, mint amit David Silva jelent a Manchester Citynek
Fotó: Europress/AFP

Még a Lostban sem volt senkinek olyan állandója, mint amit David Silva jelent a Manchester Citynek

Takács MártonTakács Márton
2019/08/26 11:15
David Silvát választották a mérkőzés legjobbjának a Manchester City-Bournemouth meccsen, a Premier League harmadik fordulójában. A címvédő 3-1-re győzött, Silva két gólpasszt adott a 400. City-találkozóján, Pep Guardiola pedig nem fukarkodott a jelzőkkel vele kapcsolatban.

Megadta a módját 400., a Manchester City mezében lejátszott mérkőzésének David Silva, a City támadó középpályása, irányítója, agya, egyik legfontosabb játékosa. Két gólpassza közül is kiemelkedik az első, a Raheem Sterlingnek adott zseniális asszisztja, mélységi passza, amit egyáltalán nem tudtak lekövetni a hazaiak védői, az elképesztő formában focizó Sterling pedig nagyszerűen élt a lehetőséggel.


Az a passz gyakorlatilag Silva védjegye, a védők mögé laposan bepasszolni a labdát, közvetlen gólhelyzetet kialakítani úgy, hogy az ellenfél játékosai vannak létszámfölényben, még sincs esélyük blokkolni az átadást. A második, Sergio Agüerónak kiisztott asszisztja egyébként a 85. volt a Premier League-ben.

Megfelelő kontextusba helyezve ez azt jelenti, hogy kilenc évvel a PL-ben való debütálása óta rajta kívül senki más nem rendelkezik több mint 60 gólpasszal az angol labdarúgó-bajnokságban. Ezen időszak alatt négy bajnoki címhez segítette hozzá a Cityt. 

David Silva jelenti az állandóságot a Manchester City szuperklubbá történő átalakulásában.

Nem csoda, ha a parti után maga Pep Guardiola is szuperlatívuszokban beszélt egyik kedvenc játékosáról. 

"Mindenkinek lehet egy jó szezonja, de hogy 10? Ez egészen hihetetlen. A szurkolóknak és nekem is kiváltság, hogy mennyi mindent tett David Silva ezért a klubért. Ő és a hozzá hasonló játékosok segítettek ennek a klubnak, hogy stabilizálja vezető szerepét a Premier League-ben és nemzetközi szinten egyaránt. Még én sem gondoltam volna, hogy ilyen nagy sikere lesz Angliában. Ő nem egy box-to-box típusú középpályás, és előzetesen úgy gondoltam, hogy szenvedni fog a PL-ben a saját játékstílusa miatt. Örülök, hogy az első benyomásom tévesnek bizonyult."

City.jpg Fotó: Europress/AFP

A kiváló középpályás maximálisan alkalmazkodott az angol bajnokság kihívásaihoz és követelményrendszeréhez, és ma már a PL történetének egyik legkiválóbb labdarúgójaként emlegethetjük. A lábai még mindig alatta vannak azokhoz a varázslatos passzokhoz, amelyeket az agya kitalált. 33 évesen 10,8 kilométert futott a Bournemouth elleni meccsen, többet, mint bármelyik csapattársa. A munkához, a focihoz való hozzáállása, az alázata, a vágy, hogy akár saját egyéni sikerét is feláldozza a csapat érdekében, óriási tényező volt a saját eredményeiben is.

"Ő az egyik legtechnikásabb és legintelligensebb játékos, aki kis területen is remekül mozog és dolgozik. Minden idők egyik legjobbja." - mondja róla Guardiola. "Nem csak azért, ahogy a labdával bánik. Ő egy nagyon jó versenyző és győztes típus. Hosszú ideje nyújt kiváló teljesítményt a Premier League-ben. Büszke lehet arra, amit elért."

A spanyol maestro az utolsó szezonját kezdte meg - bámulatosan - a Manchester Citynél. Hiánya nem csak Guardiolának, az általa gólpasszok özönével kitömött Sergio Agüerónak és a Citynek lesz majd veszteség, hanem, nekünk is, akik csodálva nézzük David Silva játékát. Bár világbajnokként érkezett Angliába, még nem szupersztárként. Azóta bőven az lett, úgy játszik, de soha nem viselkedett úgy. Ettől is ő az egyik legnagyobb. Valódi legendaként fog távozni az idény végén.

Utolsó szezonját kezdi meg a klubnál a Manchester City elmúlt 10 évének legjobb játékosa | Hosszabbítás

David Silva bejelentette, hogy a következő évad végén, 10 szezon után távozik a Manchester Citytől. A 33 éves támadó középpályás 396 mérkőzést játszott eddig a City színeiben, miután 2010-ben a Valenciától az Etihad Stadionba szerződött. Friss nyilatkozata szerint a 2019/20-as idény lesz az utolsó, amelyet az angol klubnál tölt, egy év múlva ilyenkor elhagyja Manchestert.


via Sky Sports

Hozzászólások