Premier League - Maurizio Sarri, az olasz futball legutóbbi húsz évének legnagyobb innovátora
Maurizio Sarri, az olasz futball legutóbbi húsz évének legnagyobb innovátora
Fotó: Europress/AFP

Maurizio Sarri, az olasz futball legutóbbi húsz évének legnagyobb innovátora

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/18 15:30

Maurizio Sarri az utóbbi évtizedek leginvenciózusabb olasz edzője. Sarri elképzelései némileg eltérnek az olasz játékkoncepciótól, mivel ő is inkább stílusban gondolkodik, ahogyan Guardiola, illetve a spanyol és a brazil kultúra. Arrigo Sacchi szerint ő a legjobb dolog, ami az olasz focival történt az elmúlt 20 évben.

Sarri 31 éves korában kapta első vezetőedzői állását a magyar szinten az utolsó előtti megyei bajnokságnak megfelelő olasz nyolcadosztályban!

A teljesség igénye nélkül most nem sorolnánk fel az összes csapatot, ahol dolgozott, összesen 19 csapatnál fordult meg eddig karrierje során.

2012-ben került az Empoli csapatához, és második szezonjában kiharcolta a feljutást, amit meg is őrzött egy évvel később egy 15. hellyel. Innen egyenes út vezetett szülővárosába, Nápolyba.

Sarrival három év alatt három 2. helyezést ért el a klub, és csak a fantasztikusan menedzselt, sokkal több pénzből gazdálkodó Juventust nem sikerült megelőzniük.

Sarri a nyáron a Chelsea-hez igazolt, amely döntés egy alapvetően eltérő edzői választásnak minősül a londoniak részéről Chelsea korábbi játékelgondolásához képest. Amióta Roman Abramovics a tulajdonos, általában a masszív védekezés, jó kontratámadás, és a fizikális játék jellemezte a Chelsea-t. Ebbe az elképzelésbe illik Ranieri, Mourinho, Grant, némileg Ancelotti, Hiddink, Conte, és a BL-t a csapattal megnyerő Di Matteo is.

Sarri az első edzőjük, aki stílusban gondolkodik, aki kezdeményezni szeretne, aki labdabirtoklást és pozíciós játékot vár el a csapatától, lábbal képzett kapussal és belső védőkkel. Szélső védői támadószelleműek, a mélységi forgató középpályás pedig egy kulcsposzt nála, amihez Jorginho volt a kulcsfigurája már Nápolyban is, illetve most, Londonban is az.

Higuaín távozása és Milik sérülése után Dries Mertens hamis kilencesként alkalmazása parádés húzásnak bizonyult Nápolyban, továbbá a szélső támadók is támadják azt a területet, amit a hamis kilences mélységi visszalépése hoz létre.

Sarri némileg egy keveréke Guardiola pozíciós, labdatartásra épülő játékának, illetve Klopp villámgyors támadásépítésének. Sarri csapatai előszeretettel passzolgatnak hátul, hogy kicsalogassák ellenfelüket, hogy aztán az így kialakult területeken pár érintésből átjutva az ellenfél kapuja elé kerüljenek. A gond akkor van, ha az ellenfél nem akar letámadni, így nem szabadulnak fel területek a védelem előtt és mögött.

122143.png Fotó: Sharemytactics.com 


122142.png A két összeállításon látható a hasonlóság. Van labdával ügyes kapus, labdabiztos középső védő, Jorginho, a két másik középpályás pedig gólszerzési feladatokat is ellát.Fotó: Sharemytactics.com


Sarri jelenlegi problémáira az vezethető vissza, hogy a Chelsea kerete nem teljesen van hozzászabva az ő stílusához. Szükség lenne egy középpályásra Kovaćić helyén, aki ideális esetben bal lábas, mert a jelenleg ott játszó jobb lábas játékosok másként veszik át a labdát, mintha bal lábasok lennének, ezzel némi időt veszít a csapat.

Szükség van egy csatárra, aki 30+gólt tud szerezni. Amikor Hazard van elöl, senkivel nem tud összjátékot kezdeményezni, Pedro és Willian pedig nem futnak be az Hazard visszalépésével megüresedett térbe (ezen Pulisic érkezése változtathat a nyártól).

Az egyik legnagyobb változást N’Golo Kanté szerepeltetése jelenti. Conténál előbb Fábregassal és Matićcsal, később Bakayokóval játszott védekező középpályást, ám Sarrinál a pályán ezen területét Jorginho tölti be a játék diktálása és az ellenfél kicsalogatása céljából. Kanté ezért Allan nápolyi szerepkörét vette át, amiért kezdetekben kritizálták Sarrit, ám a Manchester City-nek lőtt góljától kezdődően Kanté egyre jobban kiveszi a részét a támadásbefejezésből is.


kanté1.png Fotó: Understat.com 

kanté2.png Kanté 17-18’ vs Kanté 18-19’. Látszik, hogy mennyivel aktívabb a támadások befejezésében a francia, akár mint a lövést előkészítő, vagy a támadást lövéssel befejező játékos.Fotó: Understat.com

hz.png Fotó: Understat.com 

hz1.png Hazard 16-17’ vs Hazard 18-19’. Látszik, hogy minden mutatóban jobb Hazard Sarri alatt, mint Conte alatt volt a két éve bajnokságot nyerő csapatban.Fotó: Understat.com

Sarri számára egy következő szint az lenne, hogy megtalálja a megoldást olyan csapatok ellen, akik nem akarják letámadni őket. Az olyan csapatok ellen, mint a City, a Liverpool, az Arsenal adódik lehetőség arra, hogy néhány passzból átjátsszák az ellenfelet a letámadás által kialakult lyukakban. Azonban a nem letámadó csapatok ellen szükségesek az olyan játékosok, akik kis területen, kevés érintéssel találják meg a megoldást a védelem által felállított problémákra (De Bruyne, David Silva, Salah, Firmino, Özil, Eriksen, Mata a többi riválisnál).

Ilyen kvalitású játékosokkal végre célba vehetné az első trófeáit az olasz futball megújítója.


Hozzászólások