Premier League - Már a mérkőzés előtt megkezdődött a harc Guardiola és Solskjaer között
Már a mérkőzés előtt megkezdődött a harc Guardiola és Solskjaer között
Fotó: Europress/AFP

Már a mérkőzés előtt megkezdődött a harc Guardiola és Solskjaer között

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/24 18:18
Szerdán fontos, a bajnoki címet is meghatározó találkozóra kerül sor a Manchester United és a Manchester City között. Ole Gunnar Solskjaer csapata egy győzelemmel közelebb kerülne a BL-indulást jelentő negyedik helyhez, míg Pep Guardiola tanítványai visszavehetnék az első helyet a Premier League-ben. Talán a tétnek köszönhető, hogy egy kisebb nyilatkozatháborúra sor is került a két edző között.

Solskjaer ugyanis a mérkőzés előtt elmondta, egyebek mellett azt várja a találkozótól, hogy a ManCity dominálni fogja a találkozót, és a magas letámadásukból fakadóan sok szabálytalanságot fognak elkövetni. "Oda fognak lépni a bokákra, a sarkakra és keményen odarúgnak majd. Nem akarnak könnyű kontratámadásokat engedni, méghozzá épp a szabálytalanságok által" - fogalmazott a norvég, hozzátéve, a sárga lapok számát is meghatározhatja, hol történnek a faultok.

"Ilyen helyen [az ellenfél kapuja előtt] nem kapsz sárga lapot, nem igaz? Rengeteg játékost küldenek előre, és labdavesztés esetén próbálják visszaszerezni a labdát, ilyenkor pedig szabálytalankodnak. Rajtunk múlik, át tudjuk-e játszani ezt a letámadást gyors labdajáratással, csökkentve ezzel a rendelkezésükre álló időt" magyarázta Solskjaer, aki arra is kitért, szerinte a mérkőzés képére a játékvezető felfogása is hatással lehet, konkrétan, hogy kiosztja-e a lapokat a faultokért.

Guardiola természetesen tiltakozott a gondolat ellen, miszerint csapata sokat, pláne tudatosan faultolna, és szerinte Solskjaer elsősorban azért beszélt így a Manchester Cityről, hogy ezzel is nyomás alá helyezze a játékvezetőt. Majd egyből leszögezte, hogy a bíráskodásról nem kíván hosszabban beszélni, nehogy eltiltsák a következő találkozóról. Guardiola azzal érvelt Solskjaer állításával szemben, hogy csapata labdabirtoklásra épülő focit játszik, így eleve nem szabálytalankodhat többet ellenfeleinél.

"Pontosan tudom, mit mondtam az első naptól kezdve egészen az utolsóig a játékosaimnak. Az a célunk, hogy játszunk, hogy támadjunk. Őszintének kell lennünk, előfordulnak kontaktok, vannak szabálytalanságok. Ha ez egy elkésett belépő, arra a helyzetre ott vannak a játékvezetők, nekik kell eldönteniük, sárga lapot, piros lapot vagy hogy egyáltalán mit ér az adott szituáció. Azonban soha nem készítettem fel ebben a szellemben a csapataimat egy mérkőzésre" - fogalmazott Guardiola. 

"A saját játékunkat szeretnénk játszani, ami nem mindig lehetséges. Viszont 65 vagy 70%-os labdabirtoklással hogyan lehetne ennyi szabálytalanságot elkövetni? Más dolgok miatt aggódom a mérkőzéssel kapcsolatban, sokkal jobban foglalkoztat, hogyan tudjuk megverni őket. Talán a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón ismét megkérdezhetitek tőle, hogyan vélekedik" - folytatta a ManCity edzője. Egyébként érdekes témát feszegetett a két edző, mert bizonyos szempontból mindkettejüknek igaza van.

Ahogyan arra Guardiola is utalt, miután a csapata általában sokkal többet birtokolja a labdát ellenfeleinél, a ManCity alapvetően nem szabálytalankodik sokat. Az Opta szerint a United 195 szabálytalanságot követett el a szezonban az ellenfél térfelén, míg a City csak 170-et. Ugyanakkor, ha nem a Citynél van a labda, sokkal gyakrabban szabálytalankodik, mint a többi Premier League-csapat, a taktikai faultok ugyanis - és erre utalt Solskjaer is - segítenek, hogy a City megállítsa az ellenfél kontráit.

Ebben különösen Fernandinho jár élen, amint arra Mark Clattenburg, egy korábbi angol élvonalbeli játékvezető is rámutatott. "Találkoztam Solskjaer állításával, miszerint a City taktikai faultokkal tördeli a játékot, amikor nincs nála a labda, és van benne valami. Olyan sebességgel és olyan sokan mennek előre, hogy sebezhetőek, amikor elveszítik a labdát. Ezeknek a szabálytalanságoknak jelentős részét Fernandinho követi el" - mondta az egykori bíró, hozzátéve, a legtöbb csapatnak van hozzá hasonló játékosa.

A legfontosabb kérdés persze az, hogyan reagál Solskjaer csapata a hétvégén elszenvedett, 4-0-s vereségre. Amióta a norvég hosszú távú szerződést kötött a klubbal, azóta visszaestek az eredmények, az utolsó nyolc mérkőzéséből hatot elveszített az MU. Mivel a Chelsea és az Arsenal is hajlamos a botladozásra, a United még mindig versenyben van a negyedik helyért - csak három pont a lemaradása a Chelsea-vel szemben -, viszont ahhoz, hogy ez így is maradjon, győznie kellene a városi rivális ellen.

"Ezekkel a játékosokkal elérhető a negyedik hely, de változtatnunk kell a gondolkodásunkon. Készen kell állnunk, és nem járhat azon az agyunk, mi történt az előző hetekben. Mindannyian tudjuk, hogy a futball nagyon gyorsan változhat. Bizonyos napokon szerencsés vagy, megnyered a mérkőzéseket, máskor viszont nem. Hosszú távon a profizmusod és az értékeid lendíthetnek előre, és tehetnek a végén sikeressé. Ami pedig a rövid távot illeti, úgy gondolom, hogy megnyerhetjük a soron következő négy meccset" - fogadkozott Solskjaer.

Hozzászólások