Premier League - Az angol örökrangadó viheti közelebb a Liverpoolt a bajnoki címhez
Az angol örökrangadó viheti közelebb a Liverpoolt a bajnoki címhez
Fotó: Europress/AFP

Az angol örökrangadó viheti közelebb a Liverpoolt a bajnoki címhez

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/19 16:47
Anglia legnagyobb múltú rivalizálása nagyban hozzásegítheti a Liverpoolt rég áhított, első Premier League-győzelméhez. Már a vasárnapi Manchester United-Liverpool rangadó előtt is egyre többször hangzik el a kérdés: akkor most már tényleg itt a liverpooli bajnoki cím?

Vasárnap délután 17:30-kor az Old Traffordon játsszák a 203. Liverpool-Manchester United összecsapást, ami egyben a világ egyik legrégebbi futball rivalizálása. Az angol futball két legeredményesebb klubjának összecsapása akkor is reflektorfényt érdemel, ha – ahogy sokan jelenleg is tartják – a két csapat nincs egy súlycsoportban ahhoz, hogy rangadónak nevezzük a találkozót.

Való igaz, a Liverpool minden idők egyik legkiélezettebb bajnoki hajrájában maradt alul a Manchester Cityvel szemben, pár hét múlva pedig megnyerték a Bajnokok Ligáját a Vörösök. Jelenleg nyolc győzelemmel toronymagasan vezetik az idei bajnokságot, és sorra döntik a különböző rekordokat. Mindezekkel szemben a Manchester United Sir Alex Ferguson 2013-as távozása óta keresi önmagát, a tabellán jelenleg is néhány pont választja el őket a kieső zónától, elmúlt hét meccsükből egyet nyertek, és nemzetközi fronton is csak az Európa-ligában indultak.

A kegyelemdöfést Danny Mills, korábbi válogatott játékos adta meg, aki a Sky Sports szakkommentátoraként a két csapat keretéből összeállított kezdő 11-be 11 liverpooli játékost tett. Igaz, ami igaz: a Liverpool igazolási stratégiája klasszisokkal jobban sikerült. A The Sun összeállítása jól mutatja, hogy ha kivonjuk a jelenlegi keret értékéből a játékosok vételárát, 400 millió font haszon jön ki, ugyanez a Manchester Unitednél 74,5 millió. Több játékos értéke csökkent manchesteri évei alatt.

Vannak azért érvek Manchesterben

Még a legelvakultabb Liverpool-drukkerek is állíthatják, hogy ez így nyilván túlzás, maga Jürgen Klopp is egy viccnek nevezte pénteki sajtótájékoztatóján. Elég csak például a rekordösszegért megvásárolt belső védőre, Harry Maguire-re gondolni, ami egy egészséges Wan-Bissakával kiegészítve már jó kezdet. Nem is beszélve az olyan, bármire képes támadójátékosokról, mind Paul Pogba vagy Marcus Rashford.

A legnagyobb érv a mellett, hogy ez nemcsak egy országos kettes, maga a mérkőzés rangadó volta, ilyenkor ugyanis kevésbé szabad hinni a keretnek és a mutatott formának. Mert, noha bizonyára belefáradt a manchesteri szurkoló, hogy még az Európa-ligában sem olyan gördülékeny a játék, hogy hazai pályán könnyen lehetne verni az Astanát, vagy hogy ne kelljen büntetőkig eljutni a ligakupában otthon a harmadosztályú Rochdale ellen, ilyenkor azért mégis más a játékosok és a szurkolók ébersége.

Mindenesetre a Liverpool tavaly a top 6 klub elleni idegenbeli mérkőzések közül egyedül a Tottenham ellen tudott nyerni (azt is a Wembley-ben). Kérdés, hogy javult-e eleget ebben a mutatóban Jürgen Klopp csapata. Nem, a Unitedot sem tudták megverni, 0-0 lett a vége, igaz, azok voltak Solskjaer mézes hetei a kispadon, amikor érthetetlen módon minden összejött nekik.

Ráadásul 5 éve nyert utoljára Manchesterben a Liverpool, tehát otthon az évek alatt nagy csapattá kinövő klub is elkapható. Akkor mondjuk egy viharos meccsen, nagy fölénnyel nyert a ‘pool: Steven Gerrard két belőtt büntetője mellett Suárez állította be a 3-0-s végeredményt. Más kérdés, hogy abból a két csapatból már csak De Gea, illetve Henderson maradt hírmondónak.

A Liverpool a bajnoki címért hajt

A számok és a vélemények jelen esetben egymással ellentétben állnak, elég csak megnézni a fogadóirodák oddsait: 4,75-szörös pénz a hazai, 1,7-szeres a vendéggyőzelem jutalma. Némileg ezzel összefügg, hogy a vendégek egészségesebben várják a vasárnapi összecsapást. Manchesteri oldalon kérdéses De Gea, Wan-Bissaka, Pogba, Martial és Lingard játéka, addig a vendégeknél a meghatározó játékosok közül egyedül Salah küszködik kisebb bokasérüléssel, akit várhatóan a második félidő derekán be lehet majd cserélni szükség esetén.

A Liverpool azonban idén messzebbre tekint egy manchesteri rangadónál. Az idei 8/8-as mérleghez még több tavaszi mérkőzés is kapcsolódik az előző szezonból, így a Liverpool jelenleg zsinórban 17 megnyert mérkőzésnél jár, vagyis, ha holnap legyőzi riválisát, utoléri a Manchester City 18 meccses rekordját. A most vasárnapi után ismét nehéz mérkőzés vár Hendersonékra, de hazai pályán a Tottenham sem verhetetlen, hogy így meglegyen a csúcsdöntés. 

Mindez persze nem érne semmit, ha a Liverpool jövő tavasszal nem nyerné meg a Premier League-et története során először. A 30 éve bajnoki címre áhítozó csapat akár az újabb Bajnokok Ligája-győzelmet is beáldozná, de az is lehet, hogy a tavalyi, 12 év után érkező BL-siker is mehetett volna a levesbe egy bajnoki címért cserébe. A 8 forduló után beszerzett 8 pontos előny egyszerre ad okot bizakodásra és aggodalomra is. Az eddigi menetelés eredményeképpen (a Liverpool például 2,5 éve nem kapott ki az Anfielden hazai bajnokin) ezt a csapatot már a 2000-es Unitedhez, a 2004-es Arsenalhoz vagy a 2005-ös, Mourinhóval először kiálló Chelsea-hez hasonlítják, akik ugye egytől egyig nagy fölénnyel nyerték az azévi pontvadászatot.

Október végén azonban még mindenképpen óvatos dolog ilyetén jóslásokba bocsátkozni. Annyi bizonyos, hogy ez a csapat joggal hasonlítható a fentiekhez. Játékuk közel tökéletes, és talán az egyetlen csapat a Premier League-ben, amelyiknél többé-kevésbé minden rendben van. Az évek óta szokásos januári sérüléshullám azonban elérheti őket is, ahogy fejük felett fenyegető lehet a Manchester City bajnoki nyitása is. Guardiola csapata beleszaladt egy 3-2-be Norwichban, és kikapott a válogatott szünet előtt azóta is érthetetlen módon otthon 2-0-ra a Watfordtól. Mindez intő jel lehet a Liverpoolnak is: a legkellemetlenebb pofonok a legváratlanabb helyekről jönnek.


Szöveg: Sergő Z. András

Hozzászólások