Premier League - Megcsípi a darázs a Manchester City-t?
Megcsípi a darázs a Manchester City-t?
Fotó: Europress/AFP

Megcsípi a darázs a Manchester City-t?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/18 10:51

A világ legrégebbi futballsorozata szombat este 138. alkalommal találja meg újabb győztesét. Az FA-kupa idei Manchester City - Watford döntője Dávid és Góliát csatájának tűnik, mégsem szabad azonban félvállról venni.

Noha az angol Premier League idei kiírása az utolsó fordulóban dőlt el, vasárnap pont került a dolgok végére, a Manchester City ismét bajnok lett, megvédve ezzel a tavalyi címét. Az angol fociszezon azonban hivatalosan ma este zárul. A Manchester City tizenegyedik, a Watford második alkalommal lép pályára a Wembley-ben a kupadöntőn, melyet kisebb megszakítással 1923 óta ugyanott rendeznek. (Csak a felújítás éveire helyezték át Cardiffba az évezred elején.)

A manchesteri csapat utoljára 2013-ban játszott döntőt, de akkor nem kis meglepetésre az a Wigan Athletic nyert egy 91. percben szerzett góllal, amelyik a Premier League-ből abban az évben éppen kiesett. Sovány vigasz? Aligha. Nem sokkal kell visszamenni azonban a legutóbbi manchesteri győzelemig sem. 2011-ben Yaya Touré góljával verték a kékek a Stoke City-t. A csapatból hírmondónak David Silva és a két hete egy sorsdöntő bajnokin bődületes nagy gólt szerző Vincent Kompany maradt.

Vincent Kompany a bajnokság hajrájában lőtt gólja utánVincent Kompany a bajnokság hajrájában lőtt gólja utánFotó: Europress/AFP

Hogy ők ketten ne legyenek kétszeres FA-kupa győztesek, arról az először és utoljára 35 éve döntőt játszó sárga-fekete darazsak gondoskodhatnak. A Watford durván kezdte az idényt: a nyári és kora őszi fordulók után a legnagyobbak között állt még, noha tavalyi teljesítménye alapján sokan nem lepődtek volna meg a kiesésén sem. És noha nem lettek az új Leicester City, idén azért mégis a középmezőnyben, a 11. helyen végeztek. Majd' 10 év után, 2015-ben tértek vissza a Premier League-be, és azóta ez a legjobb évaduk, amit egy kupagyőzelem koronázna meg igazán.

Azért nyilván a bajnokcsapat az összecsapás esélyese. A fogadóirodák átlagosan 1,2-szeres pénzt fizetnek a manchesteri és 12-szerest a watfordi győzelemért, tehát mondhatni, tízszer akkora esélye van Pep Guardiola csapatának. Persze ebben nincs sok újdonság, hiszen aki figyelemmel követte a bajnokság idei alakulását, nagyjából hasonlóan látja a City esélyét.

Út a döntőig

A Manchester City Premier League csapatként a harmadik fordulóban csatlakozott a kupa főtáblájára, az első igazán izzasztó meccset pedig a negyeddöntőben játszotta a Swansea ellen. A walesiek már 2-0-ra vezettek, Agüero pedig büntetőt is hibázott, ám mégis ő lett a fordítás hőse, a 88. percben szerzett góljával jutott tovább csapata. Ezt leszámítva pedig minden simán ment, hiszen a kupa egészét tekintve 20-3-as gólkülönbséggel menetelt a döntőig a City.

Az FA-kupa varázsa végleg elveszett, vagy csak mi nem vesszük észre a varázslatot? | Hosszabbítás

Angliában a hétvégén rendezik az FA-kupa negyedik fordulóját. Az FA-kupa a labdarúgás történetének legrégebbi, legidősebb kupasorozata. 1871-ben alapították a sorozatot, csak kilenc évvel az Angol Labdarúgó-szövetség megalapítása után. Az angol futball alapjai az FA-kupa versenyrendszerén nyugodtak körülbelül a Premier League 1992/1993-as indulásáig. Az FA-kupa jelentette a kitörési lehetőséget játékosoknak, edzőknek, klubvezetőknek.

A Watford szintén magabiztos meneteléssel került a fináléba. Az ő őrült napjuk a Wolverhampton Wanderers elleni elődöntőben jött el, ahol egy 94. percben kiharcolt és értékesített büntetővel mentették hosszabbításra a meccset, hogy aztán a 104. percben Gerard Deulofeu küldje döntőbe a darazsakat.

A spanyol csatár lehet a Watford legnagyobb erőssége, illetve jó hír még, hogy az utolsó bajnoki fordulóban kiállított balhátvéd, Holebas piroslapját a szövetség visszavonta, így még sincs eltiltva a kupadöntőtől. Külön felemelő lehet a Watford-drukkereknek, hogy a visszavonuló kapus, Heurelho Gomes, aki a szezonban a kupameccseken védett, a döntőben, a Wembley Stadionban fejezheti be pályafutását.

Heurelho Gomes öröme a Wolves elleni győztes elődöntő utánHeurelho Gomes öröme a Wolves elleni győztes elődöntő utánFotó: Europress/AFP

Mindentől függetlenül a Manchester City is nagyon készül. A városi derbin megsérült brazil Fernandinho visszatérhet a csapatba, noha nem kezdőként, de variációs lehetőség gyanánt biztosan. Hogy mennyire fontos ez a kupadöntő, mi sem mutatja jobban, minthogy maguk a játékosok finanszíroznak 26 buszt, ami az érdeklődő szurkolókat Londonba szállítja - írta az ESPN. Ráadásul a Tottanham elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő párharc első mérkőzésének kivételével január óta minden meccsüket megnyerték, a bajnoki cím megszerzése pedig nagy nyomás alól szabadította fel a játékosokat.

A Manchester City idén három nagy trófeáért indult harcba. A Bajnokok Ligája már biztosan nem lesz meg, de kettőt még behúzhat Pep Guardiola csapata. És mivel valószínűleg keserű maradna a manchesteriek szájíze, ha idén is “csak” a bajnoki cím jönne össze, nagyon komolyan fogják játszani a mai estét.

Egy kupadöntőt persze sosem lehet félvállról venni.

Szöveg: Sergő Z. András

Hozzászólások