Premier League - Lejátszhatta utolsó meccsét a ManCityben a klub ikonikus spanyol középpályása
Lejátszhatta utolsó meccsét a ManCityben a klub ikonikus spanyol középpályása
Fotó: Europress/AFP

Lejátszhatta utolsó meccsét a ManCityben a klub ikonikus spanyol középpályása

Takács MártonTakács Márton
2020/04/26 15:19
A Manchester City világ- és Európa-bajnok spanyol középpályása, David Silva 10 év után távozik az angol klubtól, a koronavírus miatti leállás viszont bizonytalanná teszi, hogy láthatjuk-e még őt az egyesület mezében. 

David Silva a Manchester Citytől való búcsújának álomszerű forgatókönyve az lett volna, hogy az utolsó mérkőzését  a Bajnokok Ligájának isztambuli döntőjében játszhassa Pep Guardiola csapatának színeiben.

Valószínűleg fennáll annak a lehetősége, hogy a klubnál való utolsó megjelenése már meg is történt, mégpedig március elején, amikor az FA-kupa nyolcaddöntőjében idegenben győzték le 1-0-ra a Sheffield Wednesday-t a félig üres Hillsborough-ban. 

A 34 éves középpályás biztosan távozik a Citytől, és minden bizonnyal már nem láthatjuk a pályán az új szezonban máshol sem, bármi is történjen a Covid-19 miatti leállás után. 

Tíz, Angliában töltött idénye alatt több mint 400 mérkőzésen játszott. Guardiola eléggé hitt benne, 125 alkalommal szerepelt még az elmúlt két és fél évben is. Ezek közül kettő a City Premier League-elsőségével ért véget. 

Még a Lostban sem volt senkinek olyan állandója, mint amit David Silva jelent a Manchester Citynek | Hosszabbítás

David Silvát választották a mérkőzés legjobbjának a Manchester City-Bournemouth meccsen, a Premier League harmadik fordulójában. A címvédő 3-1-re győzött, Silva két gólpasszt adott a 400. City-találkozóján, Pep Guardiola pedig nem fukarkodott a jelzőkkel vele kapcsolatban. Megadta a módját 400., a Manchester City mezében lejátszott mérkőzésének David Silva, a City támadó középpályása, irányítója, agya, egyik legfontosabb játékosa.

Pep továbbra is úgy vélte, hogy játékosa még egy évig segíthet a csapaton és Phil Fodennek az ő örökösévé válásában, ám Silva szerint már ideje távoznia. 

"Befejezem ezt a körforgást. Ez egy szép kerek történet. Soha nem látom magam, hogy a City ellen játszom egy másik csapatban. Szóval 10 év, ennyi volt! - mondta David Silva még a szezon kezdetén.

Mint sok más, Európában hamarosan szabadon igazolható labdarúgónak, Silva jelenlegi szerződése június végén jár le. Január óta szabadon tárgyalhat más klubokkal, amelyek nagy érdeklődést mutatnak egy olyan klasszis játékos iránt, aki még mindig képes minőségi teljesítményt nyújtani. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll azzal kapcsolatban, hogy mikor folytatódik az angol és az európai futball a koronavírus kitörése utáni kényszerű leállás után, és pontosan mit jelent ez a játékosoknak, akik hamarosan érvényes kontraktus nélkül állnak majd.

A Premier League ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is célja a szezon befejezése a még fennmaradó 92 mérkőzéssel, bár a beillesztés időpontja továbbra is „kísérleti”. Időközben az UEFA vezetői azért találkoznak, hogy megvitassák a Bajnokok Ligája és az Európa-liga szezonjának befejezését, augusztus 29. lesz az utolsó időpontja az idénynek.

Házon belülről pótolhatja Pep Guardiola a nyáron távozó világklasszis középpályást? | Hosszabbítás

Pep Guardiolának és a Manchester City vezetőségének a jelenben is megvannak a problémái, de egy, a klub jövőjét is meghatározó problémát egészen biztosan meg kell oldaniuk a nyáron. David Silva ugyanis már az év elején bejelentette, hogy az utolsó szezonját tölti Manchesterben, vagyis gondoskodni kell a világklasszis középpályás pótlásáról.

Valószínű, hogy ha mindkét sorozat befejeződik, ami továbbra is a vágy, az ütemterv szinte biztosan meghaladja azt az időt, amikor a jelenlegi szerződések lejárnak, vagyis Silvának valószínűleg rövid távú megállapodást kell aláírnia. Úgy gondolják, hogy a City vágyakozik rá, hogy játékkal fejezhessék be a szezont, mert bár a Premier League-cím a Liverpoolé lesz, a Bajnokok Ligája első City-sikerének lehetősége továbbra is fennáll.

Silva képviselői más klubokkal, többek között az MLS-ből érkező és japán ajánlatokról is tárgyalnak, az egyértelműnek tűnik, hogy a Valenciába való visszatérést nem fontolják meg. David Beckham új, Inter Miami nevű klubja az egyik lehetőség, bár a floridaiakat a Real Madrid kolumbiai középpályásával, James Rodriguezzel is összehozták. Silva a múltban arról is beszélt, hogy visszatérhet gyermekkori klubjába, a Las Palmasba, Gran Canaria szigetére, ahol született.

De minden lépés várakozási fázisban van, amíg a FIFA és a Premier League nem kap frissítést arról, hogy miként kell kezelni a szerződésen kívüli játékosok kérdését, miközben a Covid-19 világjárvány kezelésére vonatkozó tanácsokra támaszkodnak.

Így Silva mesebeli Bajnokok Ligájában való búcsúzása továbbra is lehetőség marad. A spanyol zseni nyert négy angol bajnoki címet, két FA-kupát, öt Ligakupát a Cityvel irigylésre méltó karrierje során, amely magában foglalja a Spanyolországgal szerzett világbajnoki címet, és a két Európa-bajnoki aranyérmet. A gyűjteményéből hiányzó medália továbbra is a Bajnokok Ligáját érinti.

A ManCity angol tehetsége megmutatta, képes pótolni a távozó spanyol klasszist | Hosszabbítás

A Manchester City-nél nyáron új korszak köszönt majd be, amikor is a nagyszerű David Silva dicsőséges évtized után távozik a klubtól a szezon végén. A vasárnapi Ligakupa-döntőn a csapat fiatal angol középpályása, Phil Foden bepillantást kínált a spanyol világklasszis nélküli időkbe.

"Minden este imádkozom, hogy megnyerjem a Bajnokok Ligáját a City-vel" - mondta korábban Silva.

Ez tehát az ő utolsó esélye. A Real Madrid otthonában aratott februári, pazar győzelem után ez lehet az edzőként kétszeres BL-győztes Guardiola irányítása alatt a City éve a BL-ben, eddig nagyrészt csalódással zárták a sorozatot, kivéve 2016-ban, amikor az elődöntőig jutottak.

De Silva esélye, hogy elbúcsúzzon egy telt házas, az Etihad Stadionban rendezett Premier League-mérkőzésen a Citytől - ahogyan az sikerült Pablo Zabaleta, Yaya Toure és Vincent Kompany esetében az utóbbi években -, továbbra is vékonyak, mert az újraindulás/folytatás valószínűleg zárt kapus meccseken zajlik majd. 

David Silva hírhedten elkerüli a reflektorfényt egy csendes élet érdekében, és esetleg inkább ellovagol a naplementében minden gond nélkül. A City szurkolóinak vannak más ötleteik is egy olyan játékos búcsúztatására, akit sokan a klub történetének legkiválóbb labdarúgójának tekintenek.

via goal.com


Hozzászólások