Premier League - Lehet, hogy már bánja a Manchester United vezetősége Solskjaer kinevezését?
Lehet, hogy már bánja a Manchester United vezetősége Solskjaer kinevezését?
Fotó: Europress/AFP

Lehet, hogy már bánja a Manchester United vezetősége Solskjaer kinevezését?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/23 14:47
Hétvégén a Manchester United súlyos, 4-0-s vereséget szenvedett az Everton otthonában, amivel sorozatban ötödik alkalommal hagyta el vesztesen a pályát. Jonathan Wilson, a híres angol szakíró szerint felmerül a kérdés: ha a szezon végén kellene meghozni a döntést Ole Gunnar Solskjaer jövőjével kapcsolatban, vajon akkor is maradhatna a kispadon? 

Ez lenne az a csapat, amelyiktől a Liverpool a bajnoki címét remélheti? Sok örömben nem lehetett része azoknak a Liverpool-szurkolóknak, akik megnézték az Everton által apró ízekre szedett Manchester Unitedet vasárnap; legfeljebb némi elkeseredett remény maradhatott, hogy egy ilyen gyenge teljesítmény felrázza őket a Manchester City ellen. Talán így lesz, mindenesetre felesleges sok pénzt tenni rá: azóta, hogy Solskjaer véglegesen megkapta az MU kispadját, játékosai pont úgy viselkednek, mintha csak egy helyettesítő tanár dirigálna.

Az Everton elleni 4-0-s vereségével 1981 óta nem látott negatív sorozatba került a United, zsinórban ötödik idegenbeli mérkőzését veszítette el, az utolsó nyolc meccsén pedig hatszor hagyta el vesztesen a pályát. Kettőt ugyan megnyert, de azokon a találkozókon sem játszott jól az MU. A norvég lapok még mindig büszkén harsogják, hogy a Manchester United harmadik helyen áll a Solskjaertabellán, vagyis azon, amit José Mourinho kirúgásától és Solskjaer kinevezésétől számítanak. A nap távolról sem ragyog olyan fényesen, mint nem is olyan régen.

000_1FT7RU.jpg Fotó: Europress/AFP

Az egészen nyilvánvaló, hogy a United problémái mélyebben gyökereznek Solskjaernál. Mourinhóval egy helyben toporogtak a manchesteriek, ráadásul mérgező jelenléte szétáradt a klubon belül. Kirúgása ésszerű döntés volt, hátha valami még megmenthető a szezonból, talán egy top 4-es helyezéssel, egy FA-kupa vagy Bajnokok Ligája-meneteléssel. Solskjaer első heteiben fejlődött is a United, a norvég sokkal szélesebb taktikai repertoárt villantott, mint a Cardiff edzőjeként. 

Az, hogy egy mosolygós klublegenda került átmenetileg a padra, valószínűleg a legjobb döntés volt, amit Sir Alex Ferguson távozása óta hozott a manchesteriek vezetősége.

Csakhogy ezt sikerült elrontani azzal, hogy múlt hónapban véglegesítették Solskjaert az edzői székben. Ez a döntés ismét előtérbe helyezte, hogy a vezetőik nem értenek a labdarúgáshoz, és ahelyett, hogy a saját útjukat járnák, hagyják befolyásolni magukat a közvélemény által. Már a kinevezésének kezdetétől egyértelmű volt, hogy a United messze meghaladja David Moyes képességeit, azonban képtelenek voltak ellenállni, ha már egyszer Ferguson megnevezte az utódját.

Solskjaer megérdemli a folytatást, de akad néhány dolog, amire nem árt figyelni | Hosszabbítás

Amióta Ole Gunnar Solskjaer átvette a Manchester United irányítását, jóformán minden arannyá vált a Vörös Ördögöknél. Rendet tett a fejekben, a játékosok szinte kivétel nélkül látványos formajavuláson mentek keresztül, az impozáns eredménylista pedig önmagáért beszél. Egyértelmű, hogy a norvég megérdemli a folytatást, de azért akad egy-két dolog, amire érdemes figyelni az eufória pillanataiban is.

 

Louis van Gaal megszerzésének csak akkor lett volna értelme, ha ezzel párhuzamosan a klub iránya is megváltozik, például a holland vonal erősítésével, és előkészítette volna a terepet egy hasonló elvekkel rendelkező, fiatal edző számára. Erről azonban szó sem volt. Az MU vezetősége nem koncepcióban gondolkozik, ha futballról van szó, az ugyanis hosszú távú tervezést igényelne, valamint az infrastruktúrára, a filozófiára és az alapok felépítésére is keveset adnak. 

Van Gaalt lecserélték Mourinhóra, aki ugyan két évtizeddel korábban dolgozott alatta a Barcelonánál, teljesen eltérő elveket vall a futballról. 

Mourinho beleillik az általános mintázatba, mely szerint a United a feltörekvő tehetségek felismerése és kiaknázása helyett a nagy nevekre megy rá, akik elérték, sőt, talán meg is haladták a csúcsot. Az, hogy ezen a területen kudarcot vallott, részben magyarázatként szolgál arra, tavaly miért a United volt az egyetlen a Premier League top six csapatai közül, amelyik nem tudott profitot termelni. Figyelembe véve, mit tett a fizetési struktúrájukkal, Alexis Sánchez leigazolása a klub történetének egyik legdrágább mulatsága lehet.

Alexis Sánchez miatt veszítheti el a ManUnited David De Geát? | Hosszabbítás

Átigazolási híreknél sokszor csak másodlagos, harmadlagos információ, mennyit fog keresni az új szerzemény, pedig hosszú távon ez is alapjaiban meghatározza egy klub költségvetését. Nem csak arról van szó, hogy néhány év alatt ez az összeg elérheti egy jobb játékos árát (még a mai piacon is), de a keret többi tagjának szerződéshosszabbítására is hatással lehet egy-egy bőkezű kontraktus.

 

Solskjaer előléptetése szintén egy reaktív vezetőségre utal, amelyik mindig az adott helyzetre próbál reagálni. Az új menedzserrel érkező lendület túlságosan elvakította a vezetőket ahhoz, hogy kivárják, van-e valós tartalom az eredmények mögött. Solskjaer a játékosai gyenge erőnlétével magyarázta a vasárnapi eredményt - az MU nyolc kilométerrel kevesebbet futott, mint az Everton -, és lehet valami ebben a megállapításban. A United futóstatisztikái egész évben rosszak, és az új edzővel ideiglenesen javulhattak az eredmények, azonban tartósan nem sikerült.

Vannak azonban mélyebb, a hozzáállásban és egyéni képességekben gyökerező problémák is. Paul Pogba és Anthony Martial formája csúnyán visszaesett. Chris Smalling és Phil Jones olyanok, akár a British Museum előtt álló oroszlánszobrok: van valami homályosan tiszteletreméltó a kitartásukban, de nem a védekezés az elsődleges funkciójuk. A múlt heti spanyolországi mérkőzés azzal a szerencsétlen fordulattal járt, hogy David de Geából előjött a spanyol válogatottban védő De Gea. Fred pedig - okkal - teljesen belezavarodott a körülötte lévő káoszba.

000_1CN8BH.jpg Fotó: Europress/AFP 

Akad egyáltalán Marcus Rashfordon kívül - még ha mostanság ő is hibázgat - olyan játékos, akinek a távozása miatt igazán csalódottak lennének a szurkolók? Ezt talán Mourinho védelmében is felhozhatjuk, bár sokkal könnyebb lenne együtt érezni vele, ha nem lett volna felelőssége az igazolások legalább egy kis részében, vagy jobban használta volna a rendelkezésre álló tehetséget. Csak azért mert valaki rossz lapokat kapott a kezébe, még nem lehetetlen jól kijátszani azt.

Óriási változtatásokra lenne szükség, és talán nincs is olyan edző a világon, akinek van tapasztalata ilyen mértékű átalakításban. Hogy Solskjaer megcsinálhatja-e? Talán, de most van egy ennél sokkal nyilvánvalóbb kérdés is: ha egy hónapja nem véglegesíti, vajon Ed Woodward év végén is kinevezte volna állandó edzőnek? És vajon a szurkolók még mindig őt szeretnék? Mindössze egy dolog jelenthet némi örömöt a United számára: lehet, hogy épp a csapat jelenleg formája akadályozza meg abban a Liverpoolt, hogy bajnok legyen.

via guardian

Hozzászólások