Premier League - Klubhűségből jeles – Willian akkor is végigjátssza a szezont a Chelsea-ben, ha közben lejár a szerződése
Klubhűségből jeles – Willian akkor is végigjátssza a szezont a Chelsea-ben, ha közben lejár a szerződése
Fotó: Europress/AFP

Klubhűségből jeles – Willian akkor is végigjátssza a szezont a Chelsea-ben, ha közben lejár a szerződése

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/21 10:09
A koronavírus járvány szinte napról napra állítja új, eddig ismeretlen helyzetek elé az európai futballklubok tulajdonosait és játékosait, akiknek komoly fejtörést okoz, hogy ezekkel megbirkózzanak. A szünetelő bajnokságok folytatása és az átigazolási időszak menetrendje mellett a minap a szezon végén kifutó szerződések kérdése került terítékre.

A Chelsea-t hét éve szolgáló, 70-szeres brazil válogatott jobbszélső, Willian szerződése jelen állás szerint a 2019/2020-as szezon végén, június 30-án lejár. A Premier League küzdelmei jelenleg szünetelnek, a bajnokság pedig a liga és a játékosok szakszervezetének közleménye szerint legalább április 30-ig nem is folytatódik. Azzal, hogy az UEFA jövő évre halasztotta az Európa-bajnokságot, egyszersmind megteremtette annak a lehetőségét, hogy az európai bajnokságok a normál rend szerint fejeződjenek be, és ne kelljen különböző innovatív megoldások által győztest hirdetni (bajnoki döntő, rájátszás, pillanatnyi állás végeredménynek tekintése stb.). Felmerül azonban a kérdés, hogy mi történik azokkal a játékosokkal, akiknek a szerződése ugyan a szezon végén lejár, a koronavírus okozta szünet miatt viszont a bajnokság tovább tart, mint a kontraktusban rögzített dátum?

Willian 2007-ben került Európába, amikor is a Corinthianstól az ukrán Sahtar Doneckhez igazolt. Négy és fél évnyi ukrajnai lét után jó ötletnek tűnt, hogy az akkor nagy terveket szövögető, Roberto Carlos által menedzselt Anzsi Mahacskalához igazoljon, ahonnan aztán alig fél év után fejvesztve próbált menekülni. Ekkor dobott neki mentőövet a Chelsea, amely klubot azóta is szolgál. A több menedzser irányítása alatt is jó teljesítményt nyújtó játékos nem zárkózik el a további londoni folytatástól, egyelőre azonban elakadtak a szerződéshosszabbítási tárgyalások, hiszen Abramovicsék kétéves tervezete nem esik egybe a szélső hároméves elképzelésével. Ráadásul annak a veszélye is fennáll, hogy a szezon túlnyúlik a szerződés lejáratán, így jogilag előfordulhatna, hogy a jó eséllyel BL-helyekről döntő utolsó forduló(k)ban Willian nem lenne köteles pályára lépni a kékeknél.

Willian nemrégiben nyilatkozott erről a témáról a brazil Esporte Interativo tévécsatornának: „Nem fog számomra gondot jelenteni, hogy játszak a csapatban akkor is, ha még júliusban is lesz bajnokink. Ez a klub mindig velem volt, minden segítséget megadott nekem, természetes, hogy én is lojális maradok.”

willian_kupa.jpg Fotó: Europress/AFP

A brazil mellett Olivier Giroud és Pedro is hasonló cipőben jár, de hozzájuk talán nem ragaszkodik majd Frank Lampard menedzser, aki közölte: a továbbiakban is számítana a gólerős brazilra. A hétéves észak-londoni tartózkodása alatt két bajnokságot, egy-egy Ligakupát, FA-kupát és Európa-ligát nyerő brazil nagyon hasznos mezőnymunkát végez, szélső elfutásai állandó veszélyt jelentenek az ellenfélre nézve, emellett pedig kiválóan cselez és gólokat is szerez. Érzékeny veszteség érné tehát a csapatot a távozásával, a vírushelyzet miatt várhatóan beszűkülő átigazolási piacok miatt azonban akár az is elképzelhető, hogy a Chelsea kész lesz Willian elé tenni a játékos által kívánt hároméves új szerződést.

willian&lampard.jpg Fotó: Europress/AFP

A jelenlegi képlékeny helyzetben sportigazgató legyen a talpán, aki képes előre látni, hogy meddig tart a kényszerszünet, lesz-e szükség újabb intézkedésekre, és ezek fényében mégis hogyan kell kialakítani a csapat következő évi keretét? Afelől azonban nyugodtak lehetnek a Chelseanél, hogy Willian, függetlenül attól, hogy távozik a szezon végén vagy sem, a Premier League hátralévő kilenc fordulójában továbbra is a klub rendelkezésére áll:

„Nem tudjuk, hogy mi fog velünk történni, nagy most a bizonytalanság. Az azonban kétségtelen, hogy ahogyan mindig is tettem, a legjobbamat fogom nyújtani a klubért, függetlenül attól, hogy milyen dátum szerepel egy papíron.” 

via Sky Sports

Hozzászólások