Premier League - Klopp szerint nem feltétlenül kell kupákban mérni az edzők sikerességét
Klopp szerint nem feltétlenül kell kupákban mérni az edzők sikerességét
Fotó: Europress/AFP

Klopp szerint nem feltétlenül kell kupákban mérni az edzők sikerességét

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/15 18:08

A hétvégi Liverpool-Manchester United mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Jürgen Klopp egyebek mellett arról beszélt, szerinte nem feltétlenül kell megnyert trófeákkal bizonyítania egy edzőnek, hogy sikeresnek értékelhessük a munkáját. Kollégája, a manchesterieket irányító José Mourinho ebben nem értett egyet, a portugál álláspontja szerint nagyon is számít, hogy milyen győzelmeket tud felmutatni egy edző.

Klopp karrierjét nézve érthető, miért merült fel ez a téma a hétvégi mérkőzés kapcsán. Miközben az vitathatatlan, hogy a német szakember ott van a világ öt legjobb edzője között (és talán a top 3-ba is befér), szigorúan a kupagyőzelmek alapján nem számít sikeres edzőnek. A Dortmund kispadján két bajnoki cím mellett egyszer behúzta a kupát is, azóta viszont zsinórban hat elbukott döntőnél jár csapataival. Tavaly a Bajnokok Ligája fináléjában maradt alul a Real Madriddal szemben.

Klopp hatszor döntőzött pályafutása során, de csak egyet tudott megnyerni | Hosszabbítás

Szombaton nagy feladat vár a Liverpoolra, a Bajnokok Ligája döntőjében az előző két szezon győztesét, a Real Madridot kellene megállítania. A teljes évadban mutatott teljesítmény alapján nem lesznek esélytelenek az angolok, Jürgen Klopp pocsék finálébeli mérlege azonban adhat okot az aggodalomra. Amikor 2012-ben a Dortmund parádés játékkal legyőzte - mit legyőzte, kiütötte!

Idén májusban összegyűjtöttük Klopp edzői pályafutásának döntőit, és a felsorolás alapján egy dolog világos: a németnek sosem volt könnyű dolga, a legtöbb döntős szereplésén a papírformát kellett volna borítania. Döntőinek többségét a Bayern Münchennel vívta, azaz egy olyan gépezettel, amit Németországban (szinte) képtelenség megállítani. Bármennyire nagyot ment a Liverpool a BL-ben, a 2018-as döntőben is inkább a rekordbajnok Real számított esélyesnek.

Ezek alapján felmerülhet a kérdés, hogy Klopp vajon sikeres lehet-e úgy a Liverpoolnál, hogy nem nyer kupát a csapattal. Mourinho egyértelműen azon az állásponton van, hogy egy edzőt a győzelmei alapján kell megítélni. Nem mondhatnánk, hogy sokkoló tőle ez a kijelentés, egyrészt mert a portugál tényleg minden idők egyik legsikeresebb edzője, másrészt amikor szorul körülötte a hurok, gyakran hivatkozik a múltban elért sikereire. Mint például, amikor tiszteletet követelt az újságíróktól.

"Igen, azt gondolom, hogy a trófeák számítanak. Különösen akkor, ha megvan a lehetőség, hogy harcolj a győzelmekért és kimondott cél a kupasiker. Néha nem túl szerencsés erről beszélni, de ha megvan benned a potenciál, nincs mit rejtegetni. Az első naptól kezdve lehet tudni, mennyire reálisak az elvárások. Bárki kijelentheti, hogy nyerni akar, de ki lehet ezt óvatosan, reális módon is mondani. Nem olvasok sokat, de azt hiszem, a Liverpoolnál kijelentették, hogy a bajnokság megnyerése a cél" - mondta.

075_breton-valencia181212_nppFT.jpg Fotó: Europress/AFP

Abban Klopp is egyetértett, hogy az emberek elsősorban a győzelmekre emlékeznek, szerinte azonban hibás ez a megközelítés. "Nekem az a feladatom, hogy kihozzam a legjobbat a klub által biztosított lehetőségekből. Nem tudok mit kezdeni azzal, ha az emberek azt mondják, az előző BL-menetelésünk nem volt siker. Nem jött össze a befejezés? Nem, de az utazás fantasztikus volt, minden percét élveztem. Ha csak a legjobb számít - legyen szó bármilyen munkáról -, az erőfeszítés nem, akkor az élet szar."

"Szeretem a kihívásokat, kihozni ezekből a helyzetekből a legtöbbet, így tanultam az életből és egy kicsit a futballból. Sokan mondják, ha nem nyerek trófeát, akkor mennem kell. Abban a pillanatban, ahogy találnak valakit, aki jobban végzi a munkát, le kell csapni rá. Amíg azonban nincs ilyen ember, 100%-ig bízni kell abban, aki a csapatnál van. Mi most úgy gondoljuk, hogy teljes mértékben megvan a megfelelő kombináció a klubnál az itteni emberekkel. Eddig jól használtuk ezt ki."

Klopp alatt rengeteget fejlődött a Liverpool, a középmezőny elején vergődő klubból néhány év alatt európai szinten is meghatározó topcsapatot faragott. Az angoloknál eddig három elveszített döntője van, azonban a német ezekre nem kudarcként tekint, épp ellenkezőleg: szerinte az elveszített döntők is a fejlődésüket bizonyítják. Azt is hozzátette, az a legfontosabb, hogy minden évben fejlődjön a Liverpool, márpedig ebben a tekintetben évről évre előrelépést produkált csapata.

000_1B11MU.jpg Fotó: Europress/AFP

"Tavaly negyedikek lettünk és bejutottunk a Bajnokok Ligája döntőjébe. Egy évvel korábban nem volt finálénk, de ugyanúgy top 4-ben zártunk. Azt megelőzően a bajnokságban nyolcadikok voltunk, de ott voltunk az Európa-liga döntőjében. A klubnak, a csapatnak, a szurkolótábornak és a menedzsernek együtt kell elérnie a sikereket" - magyarázta Klopp, aki úgy látja, hogy az idei szezonban is nagy utat tettek meg, noha azt még nem lehet megítélni, mennyire lesznek sikeresek.

Egyelőre nagyon jó úton jár a Klopp-projekt: a Premier League-ben a bajnokság egyik legnagyobb esélyese a Liverpool, a BL-ben pedig - ha nehezen is - de meglett a továbbjutás. Hétvégén tovább növelhetik bajnoki esélyeiket a vörösök, ugyanis a Manchester United vár Mohamed Salahékra. Az MU 2013 óta egyetlen meccset sem veszített az Anfielden a bajnokságban, az utolsó három mérkőzésen pedig még csak gólt sem kapott, így nagyon nehéz feladat előtt áll a Liverpool.

via telegraph

Hozzászólások