Premier League - Klopp hadba hívná az edzőtársadalmat az ésszerűbb versenynaptár érdekében
Klopp hadba hívná az edzőtársadalmat az ésszerűbb versenynaptár érdekében
Fotó: Europress/AFP

Klopp hadba hívná az edzőtársadalmat az ésszerűbb versenynaptár érdekében

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/02 13:23
Jürgen Klopp szerint ideje lenne leültetni egy tárgyalóasztalhoz a legnagyobb labdarúgó-szövetségek és futball-ligák vezetőit a világ legjobb edzőivel, hogy megvitassák az egyre zsúfoltabb versenynaptár jelentette problémát. A Liverpool edzőzsenije attól tart, hogy a túlzottan profitközpontú szemlélet miatt a futballisták érdekei háttérbe szorulnak.

Nem ez az első eset, és vélhetően nem is az utolsó, hogy Klopp felhívta a figyelmet a tarthatatlan terhelésre. Pár nappal ezelőtt csapata Ligakupában való továbbjutása kapcsán beszélt arról, hogy amennyiben a szervezők nem találnak megfelelő időpontot a negyeddöntős párharcnak, a Liverpool visszalép a sorozattól. Eredetileg az angol Ligakupában december 17-én rendezték volna a negyeddöntőket, azonban Mohamed Salahék egy nappal később Katarban, a Klubvilágbajnokságon lépnek pályára. 

"Nem aggódom, ezt inkább másoknak kell megtenniük, hiszen nem mi állítjuk össze a programot. Nekünk a FIFA azt mondta, hogy a Klubvilágbajnokságra meg kell jelennünk Katarban, aminek eleget is teszünk. Ezzel együtt a Premier League azt mondta, hogy játszanunk kell a Premier League-ben, amit természetesen szintén megteszünk. Azonban a Carabao-kupában, már amennyiben nem találnak egy számunkra megfelelő időpontot, ami lehetőleg nem hajnali három óra karácsony napján, akkor nem lépünk pályára" - jelentette ki az edző.

Klopp: ha nem találnak megfelelő időpontot a mérkőzésnek, visszalépünk | Hosszabbítás

Szerdán a Liverpool őrült mérkőzésen, 5-5-ös végeredményt követően tizenegyesekkel ejtette ki az Arsenalt az angol Ligakupában. Jürgen Klopp csapata ezzel bejutott a nyolc közé a sorozatban, azonban a német menedzser már most felhívta a figyelmet arra, hogy a versenynaptár összeállításán is múlik, vállalják-e a negyeddöntős szereplést.

Finoman szólva sem egyszerű helyet találni a Ligakupa-fordulónak, főleg Angliában, ahol az ünnepek környékén egyébként is brutális a hajtás. Ez a Liverpoolra hatványozottan igaz: Klopp csapata - a válogatott szünetet leszámítva - két-három naponta játszani fog, legközelebb januárban találni olyan időpontot, amikor lehetne egy szabad hete a BL-címvédőnek. Ezért is merült fel, hogy január 6-án rendeznék a negyeddöntőket, ami viszont az eredeti kiírás szerint az elődöntők időpontja lett volna, tehát további csúszást eredményezne.

Klopp szerint a problémával globálisan kellene foglalkozni, ugyanis a különböző labdarúgó-szervezetek csak az egyéni - főleg anyagi természetű - érdekeiket veszik figyelembe a versenynaptár kidolgozása során. Azzal pedig jóformán senki sem foglalkozik, hogy mindez milyen hatással van a játékosokra, miközben a sorozatterhelésnek számos egészségügyi következménye lehet. Éppen ezért javasolja a kiváló szakember, hogy a világfutball legbefolyásosabb figurái üljenek le egy asztalhoz.

"Világos a helyzet. Lenne néhány megoldás, de nem volt még olyan, hogy a FIFA, az UEFA, a Premier League és az EFL úgy tárgyalt volna, hogy nem a pénzre, hanem a játékosokra kellett gondolni. Össze kellene hívni egy értekezletet a világ öt-tíz legjobb edzőjével, a FIFA, az UEFA és a topligák vezéreivel. Lenne egy vita, melynek végeztével mindenki szavazhatna. Sőt, a menedzsereknek dupla voks járna! Csak, hogy ismét a játék kerüljön előtérbe. Megértem, hogy sokat fejlődött a sportág, hogy ez egy üzlet, aminek mi is a haszonélvezői vagyunk."

000_1LS5CF.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ugyanakkor ez a játékosok miatt nőhetett ekkorává. Nekünk az a feladatunk, hogy kihozzuk a bennük rejlő potenciált. Ezt általában az edzéseken lehetne megtenni, de a modern futballban nincs már idő ilyesmire. Az előszezont lényegében minden más keresztülhúzza, nagyjából csak az utolsó tíz nap során dolgozhatsz a teljes kerettel" - sorolta a problémákat Klopp.

Sadio Mané kiváló példa, hogy manapság mekkora terheléssel kell a játékosoknak megküzdeniük. A szenegáli klasszis a 2017/18-as idény óta 125 mérkőzésen lépett pályára, vagyis durva becslés alapján évente körülbelül 50 meccset játszott minden sorozatot figyelembe véve. Ha ehhez hozzáadjuk az utazásokat, az edzéseket és a holtszezon rövidségét (ne feledjük: idén döntőig jutott az Afrika-kupán a válogatottal), érthető, hogy miért aggódik edzője a gyors kiégés miatt.

Klopp szerint az edzésmódszerek fejlődésének köszönhetően egyre jobb teljesítményt képesek kicsikarni a futballistákból - mindezt az autóipar fejlődéséhez hasonlította -, azonban ennek a folyamatnak előbb vagy utóbb elérnek a határáig. "Manapság azért jobbak az autók, mert a megépítésükkel foglalkozó szakemberek többet tudnak róluk. Ugyanez a helyzet az edzőkkel is. Imádom a munkám, de el fogunk jutni arra a pontra, ami már túl sok lesz. És azért lesz túl sok, mert senki sem beszél azokkal, akiknek valójában el kell végezniük a munkát."

via Goal.com

Hozzászólások