Premier League - Klopp fejében meg sem fordult a távozás gondolata, ám azt nem tudja, meddig marad a Liverpool vezetőedzője
Klopp fejében meg sem fordult a távozás gondolata, ám azt nem tudja, meddig marad a Liverpool vezetőedzője
Fotó: Europress/AFP

Klopp fejében meg sem fordult a távozás gondolata, ám azt nem tudja, meddig marad a Liverpool vezetőedzője

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/14 13:24
Idén a Liverpool szurkolói a szokottnál korábban megkapták a karácsonyi ajándékukat, a klub ugyanis pénteken bejelentette, hogy 2024-ig meghosszabbították Jürgen Klopp szerződését. Napjaink talán legjobb vezetőedzője elmondta, meg sem fordult a fejében a távozás gondolata, és már csak a stabilitás szempontjából is ez volt a legjobb döntés.

Amikor péntek délelőtt a Liverpool Twitter-oldalán megjelent a bejegyzés, miszerint a klub bejelentésre készül, a legtöbben átigazolással kapcsolatos hírre számítottak. (Mondjuk Takumi Minamino érkezésére, akit a sajtóhírek szerint kiszemelt a klub.) Végül a közlemény egy sokkal nagyobb jelentőségű hírről számolt be: Jürgen Klopp további két évvel meghosszabbította szerződését a Liverpoollal, melynek értelmében akár 2024-ig is maradhat a BL-címvédő vezetőedzője.

"El sem tudtam képzelni, hogy távozzak innen" - magyarázta Klopp. "Ez volt az a pillanat, amikor elkezdtem azon gondolkozni, meddig szeretnék maradni. Összességében nincs a fejemben egy konkrét dátum, abban azonban biztos voltam, hogy az itteni emberek és eredmények miatt nem 2022 lesz az. Ez persze nem úgy nézett ki, hogy odasétáltam a klubvezetéshez, hogy akkor írjunk alá egy új szerződést. Igazából a klub kezdte a tárgyalásokat, és a családommal úgy gondoltuk, hogy ez a helyes lépés. Napról napra jobban tetszett a gondolat."

A Liverpool szerződést hosszabbított Jürgen Klopp vezetőedzővel | Hosszabbítás

A labdarúgó Bajnokok Ligájában címvédő Liverpool 2024 júniusáig szerződést hosszabbított Jürgen Klopp vezetőedzővel. A Vörösök honlapján olvasható beszámoló szerint az 52 éves német szakember segítőivel is megegyeztek a folytatásról, így változatlan marad az edző stáb. Amikor 2015 őszén jött a felkérés, úgy éreztem, én és a klub tökéletesek vagyunk egymás számára.

Klopp szerint a szerződéshosszabbítás az átigazolási piacon is javítani fogja a Liverpool esélyeit. "Tárgyalásoknál gyakran kérdezik a játékosok: meddig fog maradni az edző? Szerettük volna ezt elkerülni, ami sikerült, így elégedett vagyok. A két és fél év egy edző esetében hosszabb, mint amit előre meg lehet tervezni, de ebben a helyzetben fontos lépés volt a stabilitás miatt. Történjék bármi, ez a négy és fél év nagyon jó hír az akadémistáknak is. Szeretnénk, ha ők is a csapat részesei lennének" - jelentette ki az edző.

2015 óta a Liverpool a Premier League középmezőnyéből a futballvilág csúcsáig jutott, jelentős részben Kloppnak köszönhetően. A német szakember irányításával négy év alatt háromszor játszott európai kupadöntőt az angol csapat, az előző idényben Bajnokok Ligáját nyert, a Premier League-ben pedig története legponterősebb idényét produkálta. Ebben a szezonban még magasabbra került a léc: 16 forduló alatt mindössze kettő pontot bukott a Liverpool, emellett a BL-ben is folytatta menetelését.

Ha minden jól megy, jövőre már az új, 50 millió fontból felépített edzőközpontban készülhetnek Mohamed Salahék, emellett terítéken van az Anfield bővítése is. Ha sikerülne megvalósítani a terveket, akár 60 ezren is lehetnének a hazai mérkőzéseken. Ez mind megkönnyíthette Klopp döntését, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a világ egyik leghatékonyabban működő analitikai rendszere támogatja a projektet, ennek is köszönhető, hogy Michael Edwards sportigazgató szinte csak jó döntéseket hozott az átigazolási piacon.

Alapjaiban változtathatja meg a futballt a Liverpool BL-győzelme | Hosszabbítás

A statisztikai alapú adatelemzések az elmúlt két évtizedben megváltoztatták a csapatsportok arculatát, elég csak a baseballra vagy a kosárlabdára gondolni. Újabban a labdarúgásban is egyre inkább felismerik az analitika jelentőségét és szükségességét, többek között a Liverpoolnál is, ahol az edzőválasztást, a játékosok kiválogatásának folyamatát és a napi felkészítést is meghatározza az adatelemzés.

Féltávhoz közeledvén a Liverpool magabiztos, nyolcpontos előnnyel vezeti a Premier League-et, így jó úton jár, hogy megtörje az 1990 óta tartó bajnoki ínségét. "Nem szeretnék azokról a problémákról beszélni, amelyek a jövőben előfordulhatnak, de biztosan lesznek ilyenek. Ha a megfelelő emberek vesznek körbe a megfelelő helyen, ha megbíztok egymásban, minden jóra fordulhat. Ha nem, akkor az emberek kételkedni kezdenek, amit meg kell akadályozni. Ezért is gondoltuk úgy, hogy ez lesz a legjobb a klub számára."

"Tovább kell haladnunk az úton, mert a többiek sem ülnek tétlenül. Nem aludhatunk el" - magyarázta Klopp, hozzátéve: jelenleg nem szorul rá a csapat jelentős változtatásokra. "A következő négy és fél évben nem érdemes annyi változásra számítani, mint amennyi az előző négy és fél évben történt. Ez most egy elképesztő csapat, még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy összeállhat egy ilyen társaság. Ha valaki távozni szeretne, az is rendben van, csak meg kell találnunk a megfelelő utódot."

Pusztán véletlen egybeesés, hogy a Klopp-pal való szerződéshosszabbítás hírét épp a brit választások után jelentették be, az edző azonban örült annak, hogy átmenetileg sikerült felvidítani azokat a szurkolókat, akik csalódottak voltak a végeredmény miatt. "Ha az embereknek szükségük volt némi vigaszra, és úgy érezték, hogy ez a hír segített, szívesen. Ugyanígy éreztem az előző nap történtek után, nehéz megemészteni. Ez van, meglátjuk, milyen hatással lesz ez az életünkre" - nyilatkozta az edző.

via Telegraph

Hozzászólások