Premier League - "Kiket nem?" - kérdezte Klopp, amikor meghallotta, hogy hét Liverpool-játékost jelöltek Aranylabdára
"Kiket nem?" - kérdezte Klopp, amikor meghallotta, hogy hét Liverpool-játékost jelöltek Aranylabdára
Fotó: Europress/AFP

"Kiket nem?" - kérdezte Klopp, amikor meghallotta, hogy hét Liverpool-játékost jelöltek Aranylabdára

Takács MártonTakács Márton
2019/10/26 14:10
Semmi sem szimbolizálja jobban, hogy a Liverpool visszatért Európa élcsapatai közé, hogy a Pool nyerte idén a Bajnokok Ligáját, Jürgen Klopp csapata Aranylabda-jelöltjeinek számában is ezt látja.

Klopp BL-győztes csapatából hét labdarúgót jelöltek a legrangosabb egyéni díjra, közülük leginkább Virgil van Dijk várhatja abban a reményben a december 2-i eredményhirdetést, hogy legyőzi az elmúlt 10 év két domináns kitüntetettjét, Lionel Messit és Cristiano Ronaldót.

Ennek az elismerésnek a mértéke rendkívüli, pláne, hogy a Real Madridon és a Barcelonán kívül focizó játékosok 2008 óta nem nyerték meg a Ballon d'Or-t. Bár akkor is Ronaldo lett a díjazott, de akkor még a Manchester United tagjaként. 

Pavel Nedved 2003-as és Andriy Shevchenko 2004-es jutalmazását leszámítva 1997 óta csak olyan kapta meg az Aranylabdát, aki akkor vagy később e két spanyol óriásklub valamelyikének játékosa volt. 

Fabio Cannavaro óta pedig Van Dijk lehetne az első díjazott középhátvéd, aki - mily meglepő - szintén a Real Madridban futballozott, amikor 2006-ban kitüntették. Amikor a Liverpool legutóbb BL-t nyert, 2005-ben, mindössze három Pool-focista, Steven Gerrard, Jamie Carragher és Luis Garcia neve szerepelt a jelöltek között. 

Eszükhöz tértek az Aranylabda-döntnökök, vagy csak Torino nem Madrid? | Hosszabbítás

Számomra az Aranylabda 2010-ben veszítette el a jelentőségét. Akkor nagyon hasonló volt a helyzet az ideihez, hiszen volt egy középpályás, aki kulcsfigurája volt a BL-győztes, és aztán némi meglepetésre a világbajnoki döntőbe is bejutó csapatainak, aztán mégis Lionel Messi kapta a díjat.

Bizonyíték az európai hatalomváltásra? Jürgen Klopp szerint nem egészen. De üdvözölte az elismerést.

"Amikor meghallottam, hogy hét Liverpool-játékost is Aranylabdára jelöltek, az volt az első kérdésem, hogy kiket nem?"

- nyilatkozta a témában Klopp.

"Ez szép. Nem sokat értek az ilyen dolgokhoz, hogy 100%-ban őszinte legyek - ahogy azt sem tudom, mit jelent ez a játékosok számára. Annyit igen, hogy ha nyersz, akkor az nagy dolog, de ha nem, az sem fáj nagyon. Ez egy nagyon jó visszaigazolás a tavalyi szezonunk után, és az alapján, ahogyan játszottunk, normális, ha sok játékosunkat jelölnek, már ha vannak labdarúgó-szakértők a listát összeállítók között. És igen, ez fontos dolog. Mind a hét játékosunk megérdemli a jelölést. Úgy tűnik, hogy jól megvagyunk egymással. Szeretnénk együtt dolgozni a következő néhány évben vagy annál tovább is, de meglátjuk, mit hoz a jövő. 100%-osan büszke vagyok a fiúkra. Örülök, amikor nyernek.

Őszintén szólva, meglepődtem, hogy egyetlen ManCity-játékos sem volt a FIFA Év csapatában, mert mindannyian tudjuk, hogy igazán jó focit játszanak."

Üzentünk a FIFA-nak, hogy ők is megértsék, Real-játékosnak nincs helye a 2019-es Év csapatában | Hosszabbítás

A "világ legvisszataszítóbb szervezetei listájának élvonalában szereplő FIFA" - ahogy a kiváló újságíró, Pető Péter szokta emlegetni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget, a héten kihirdette a szerinte legjobb 2019-es tizenegyet. Az összeállítás közröhej tárgyát képezte, mert a pocsék évet záró Real Madridból négyen is bekerültek, pedig maximum egyiküknek lenne helye idei teljesítményük alapján a legkiválóbbak között, és ő is inkább még az előző klubjában nyújtott produkciója miatt.

James Milner idén nem szerepel a jelöltek között, de a shortlisten a Liverpool-játékosok számának növekedése tükröződött az elmúlt három évben.

"Nagyon megérdemelt ez a szám, és sokat mond a csapatról és arról a munkáról, amelyet klubként és csapatként végzünk együtt" - mondta erről Milner.

"Valószínűleg van még néhány olyan játékosunk, akik nincsenek a jelöltek között, de ott lehettek volna. A Bajnokok Ligája döntőjébe történő bejutás segített ebben. Az egyéni díjak nagyszerűek, de csapatként kell végeznünk a dolgunkat, és csapatként nyerjük a trófeákat is. Láthatjuk, hogy ez a csapat mentalitása, mindig a csapat az első. Ha vannak olyan külön díjak, amelyeket a megtett utunk mentén kell átvenni, az nagyszerű, és elismerés az elvégzett munkaért, de minden egyes játékos feláldozná az egyéni díjakat a csapat trófeáiért."

via The Telegraph


Hozzászólások