Premier League - Kedvenc kollégája viccelné meg Guardiolát a hétvégi rangadón
Kedvenc kollégája viccelné meg Guardiolát a hétvégi rangadón
Fotó: Europress/AFP

Kedvenc kollégája viccelné meg Guardiolát a hétvégi rangadón

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/12/08 10:48

Szombaton 18:30-kor Chelsea-Manchester City rangadót rendeznek a Premier League 16. fordulójában. A szezont két döntetlent leszámítva hibátlanul kezdő City a szezont remekül kezdő, ám kicsit döcögősebben folytató Chelsea-hez látogat.

Amennyiben a Liverpool nyer Bournemouth-ban, és néhány órával később a City is diadalmaskodik, egyértelműen kétesélyessé válik a bajnokság, a többiek csak a meglévő két BL-helyért harcolhatnak. Liverpoolban abban bíznak, hogy egy esetleges győzelem esetén talán a nyomás alatt kicsit megrogy a címvédő, és utolérhetik, vagy akár meg is előzhetik manchesteri riválisukat.

Sir Alex Ferguson visszavonulása óta ez a két csapat a legsikeresebb Angliában, mindketten két bajnokságot nyertek, közéjük csak a leicesteri csoda furakszik be. A Manchester City a Pep Guardiola által hozott barcelonai stílust játssza immár három éve, azonban a Chelsea csak idén lépett a modernebb, labdatartásra épülő támadókoncepció útjára, amit Guardiola egyik kedvenc kollégája, Maurizio Sarri honosított meg.

Érdemes lehet a két edző tavalyi két BL-csoportkörben látott összecsapását megvizsgálni, ha prognosztizálni szeretnénk a szombat esti találkozót. Mindkét meccset a City nyerte (2-1 és 4-2), ám egyszer sem volt képes végig irányítani a meccset Guardiola csapata. Sarri a Napoli történetének egyik legjobb Napoliját irányította, ám kétségtelen, hogy most jobb játékosai vannak, mint Nápolyban voltak.

Eden Hazard szenzációsan kezdte a szezont, ám október eleje óta nem talált kapuba, és mivel Morata és Giroud együtt mindösszesen hat gólt szereztek idén, a támadójáték hatékonysága jelentősen romlott az utóbbi időben, amit a Wolverhampton és a Tottenham elleni teljesítmények is mutattak.

További probléma N’Golo Kanté szerepeltetése. Jorginho éppen a Cityt utasította vissza a Chelsea kedvéért a nyáron, hogy ismét Sarrival dolgozhasson együtt, és ő foglalta el Kanté korábbi pozícióját, ami miatt a francia kicsit szenved pálya jobb oldali folyosóján. Sarri le is hordta őt egy sajtótájékoztatón a Spurs elleni vereség után, hogy 15 perc után mindent egyedül akart megoldani, és nem a feladatára koncentrált. Jorginho diktálja a tempót, a labdakihozatalt, ezért Kanté játékának tovább kell fejlődnie, hogy ismét produktív legyen. Nem szabad pozíciókban gondolkodni manapság (hogy mindketten védekező középpályások), hanem feladatokban/szerepekben, amik teljesen eltérőek a két játékost illetően.

A Citynél már hozzászoktak Kevin de Bruyne hiányához, ám most Sergio Agüero is kidőlt, Jesus formaingadozása pedig gondot okozhat a vendégeknek, ezért nem lenne meglepő, ha Guardiola valami meglepőhöz folyamodna a csatársorban (hamis kilences?).

120381.png Várható kezdőcsapatoksharemytactics.com

A City annyira erős, hogy elbírja két legjobb játékosának hiányát is. A Chelsea nem véthet hibát, Hazardnak pedig ismét bizonyítania kell, miért favorit az év játékosa díjra Angliában. Nagy kérdés, hogy Sarri talál-e valamilyen megoldást Guardiola ellen, ami elengedhetetlen, ha csapata győztesként akar levonulni a pályáról. A két csapat közti különbséget jól mutatja az Opta Stat statisztikája:

A Premier League-ben csak ez a két csapat mondhatja el magáról, hogy ebben a szezonban 300-nál több passz szekvenciáját produkáltak (passz szekvencia=minimum 10 passz egy támadás építése során).

A City 347 ilyen passz szekvenciájából 112 végződött úgy, hogy legalább egyszer labdába értek a támadás során a tizenhatoson belül, ami 32,3%-os arány. A Chelsea 328 passz szekvenciájából csak 60 végződött így, ami csupán 18,3%. A top 6 csapatai közül a Manchester United förtelmes, 12,9%-át követően ez a leggyengébb arány.

Sarrinak meg kell találnia a megoldást, hogyan tudja hatékonyan letámadni a Cityt, illetve helyzetbe hozni Hazardot és Moratát. Nagyon fontos, hogy amikor a City nem játszik túl jól, (például a Lyon otthonában) akkor is képesek gólt szerezni pontrúgásokból, ha már akcióból nem tudnak. A Chelsea a liga legjobb csapata a pontrúgások ellen, és a saját pontrúgásai mögött is, amiből érdemes előnyt kovácsolnia a hazaiaknak.

Az, hogy a Chelsea kapott gól nélkül lehozza a meccset, nem tűnik túl valószínűnek, ezért a támadósoruknak elő kell lépniük. Hazard kiválóan játszik a rangadók zömén, most itt az idő, hogy vezetésével Guardioláék ellen még nyitottabbá tegyék a bajnoki címét folytatott versenyt.

Hozzászólások