Premier League - Kedden még Pochettino volt a Spurs menedzsere, szerda reggel már Mourinho
Kedden még Pochettino volt a Spurs menedzsere, szerda reggel már Mourinho
Fotó: Europress/AFP

Kedden még Pochettino volt a Spurs menedzsere, szerda reggel már Mourinho

Takács MártonTakács Márton
2019/11/20 09:57
Kedd este a Tottenham Hotspur megvált addigi menedzserétől, a csapatával az előző szezonban a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelő Mauricio Pochettinótól. Szerda reggel pedig arra ébredhettünk, hogy a londoni klub már be is jelentette az argentin utódját, aki nem más, mint José Mourinho!

Gyorsan zajlanak az események Észak-Londonban. Kedden este hozta a nyilvánosságra a klub, miszerint Daniel Levy klubelnök válságtanácskozásra hívta az akkor még hivatalban lévő edzőt, Mauricio Pochettinót, a megbeszélés vége pedig az lett, hogy elbúcsúzott egymástól a Spurs és az argentin szakember. 

Pochettino csapatának az a legnagyobb problémája, hogy nem igazán Pochettino-csapat | Hosszabbítás

Mauricio Pochettino éveken keresztül erőn felül teljesített a csapatával, és az előző idényben elért sikereket követően valamelyest váratlanul jött a hirtelen visszaesés. Adam Bate, a Sky Sports szakírója úgy látja, a londoniak legnagyobb problémáját az intenzitás csökkenése okozza, ami meggátolja a Tottenhamet abban, hogy igazi Pochettino-csapatként működjön.

A Tottenham nem ült a babérjain, szerda reggelre már meg is állapodott az utóddal, aki nem más, mint José Mourinho. Az egyesület hivatalos közleménye szerint 2023-ig szóló szerződést írtak alá a portugállal, aki korábban az FC Porto, az Internazionale, a Chelsea, a Real Madrid és a Manchester United edzője volt. A Spurs lesz az első csapata Mourinhónak, miután az MU tavaly decemberben elbocsátotta. 

„Nagyon izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező és szenvedélyes szurkolókkal rendelkező klubhoz." - kezdte antréját Mourinho„A minõség mind a csapatban, mind az akadémiában megvan, és izgalmas a feladat. Az ezekkel a játékosokkal való együttműködés nagyon is vonzott engem."

Daniel Levy, a klub elnöke így nyilatkozott választásáról: "Joséban a labdarúgás egyik legsikeresebb menedzserét tisztelhetjük. Rengeteg tapasztalattal rendelkezik, nagyszerűen motiválta a csapatait, és egy kiváló taktikus. Minden klub, amelynek edzője lehetett, címeket nyert vele. Úgy gondoljuk, hogy friss energiát és bizalmat hoz magával az öltözőbe."

Mourinho, akit a Spurs a közleményében „a világ egyik legjobban teljesítő menedzsere"-ként nevezett meg, 25 trófeát nyert eddig, köztük négy különbőző országban hódította el a bajnoki címet, ami rekord. Két különböző klubbal - Porto, Inter - is megnyerte a Bajnokok Ligáját. 


Az 56 éves edző három Premier League-elsőséget is szerzett a Chelsea-nél töltött két időszaka alatt, majd 2016-tól két szezonon át irányította a Manchester Unitedet. Onnan tavaly decemberben bocsátották el a rossz eredmények miatt, és azóta nem dolgozott egyik klubnál sem, a Sky Sports szakértőjeként tevékenykedett. 

Pochettino menesztésére öt és fél év után került sor, kevesebb mint hat hónappal azután, hogy a Spurs-t a Bajnokok Ligája döntőjébe vezette. Azóta viszont lejtőre került a csapat,  a bajnokságban 12 mérkőzés után csak a 14. helyen áll. A Juventus korábbi trénere, Max Allegri, a Bournemouth menedzsere, Eddie Howe szintén esélyes volt a Tottenham kispadjára, de inkább Mourinhót választották.

Az Old Traffordról való távozása óta Mourinho számos lehetőséget kaphatott volna külföldön is, kínai, spanyol és portugál kluboknál is felmerült a neve. Első tétmérkőzésére szombaton kerül sor a Spurs élén, rögtön egy londoni derbin debütálhat, a West Ham ellen, idegenben.

Mourinho neve szóba került az Arsenalnál is, az Ágyúsok szurkolói örülhetnek, hogy nem a portugál lesz a béna kacsaként tevékenykedő Unai Emery utódja. A Spurs viszont meglépte azt, ami London piros részében is régóta aktuális, edzőt váltott. 

Mourinho szerződtetésével az Arsenal eladná a lelkét | Hosszabbítás

A Chelsea és a Manchester United egykori erősen megosztó személyiségű menedzserét, José Mourinhót is megemlítették egyik jelöltként, aki átveheti a leszerepelt Unai Emery helyét az Arsenal menedzseri posztján. Nem történhet meg, ugye? Az évek során tapasztalható összes, Arsene Wengert ért személyes támadás után José Mourinho neve szóba kerülhetett az Arsenalnál.

via The Guardian


Hozzászólások