Premier League - Kártyavárként omlik össze az Arsenal Wenger utáni korszaka
Kártyavárként omlik össze az Arsenal Wenger utáni korszaka
Fotó: Europress/AFP

Kártyavárként omlik össze az Arsenal Wenger utáni korszaka

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/16 18:31

Sven Mislintat, az Arsenal játékosmegfigyelői részlegének vezetője elhagyja a klubot, miután Ivan Gazidis távozása óta jelentősen csökkent a befolyása, elsősorban új igazolások terén. A "gyémántszeműnek" becézett szakember nem volt elégedett a neki szánt szerepkörrel, az eddig teljesített ígéretekkel, de szakmai ellentétekkel is magyarázható a döntése.  

Mislintat megszerzésével az Arsenal már az Arséne Wenger utáni érát készítette elő. Dortmundi időszaka során a német játékosmegfigyelő olyan játékosok felfedezéséből vette ki a részét, mint Pierre-Emerick Aubameyang, Ousmane Dembele és Shinji Kagawa. Hasonlót vártak tőle az Ágyúsoknál is, azt hogy olyan csiszolatlan gyémántokat keressen, akik idővel alapemberek lehetnek a felnőtteknél. Mislintat az akkori vezérigazgató, Ivan Gazidis támogatását élvezte, aki a sportigazgatói poszt ígéretével csábította Londonba.

Az együttműködés ígéretesen indult. Kollégái - bár sokat követelt tőlük - kedvelték a személyiségét, és ami még fontosabb: rendelkezett egy olyan stratégiai szemlélettel, ami a Wenger-éra utolsó éveiben nagyon hiányzott az Arsenalból. Nagy szerepet vállalt Aubameyang és Henrikh Mkhitaryan szerződtetéséből, akiket dortmundi éveiből nagyon jól ismert. Időközben Gazidis kérésére a többi csapatrész megerősítésén is dolgozni kezdett, így érkezett a csapathoz Bernd Leno, Lucas Torreira and Mattéo Guendouzi.

Értük összesen 52 milió fontot fizetett a londoni klub, és rajtuk kívül Sokratis Papastathopoulos és Stephan Lichtsteiner is az Arsenalhoz igazolt.

075_galvin-arsenalv181219_npVGV.jpg Fotó: Europress/AFP

Miközben a felszínen sikeresnek tűnt az Arsenal, a háttérben már lehetett érezni a feszültség jeleit. Unai Emery - akinek a kinevezésében nagy szerepe volt Mislintatnak - a megfigyelő által vártnál sokkal nagyobb szerepet kapott az átigazolási stratégia kialakításában. Ez azért is volt meglepő fordulat, mert Wenger felállítását követően részben azért strukturálták át a klub felépítését, hogy csökkenjen az edző szerepe ezeknél a döntéseknél. Nem véletlen, hogy Emeryt nem menedzserként, hanem vezetőedzőként jelentették be.

Azzal, hogy Ivan Gazidis a Milanhoz távozott (ahol ugyanúgy vezérigazgatóként dolgozik), tovább csökkent Mislintat befolyása. Papíron jelenleg hárman felelnek az átigazolási stratégia meghatározásáért: a Gazidis távozását követően érkező Raúl Sanllehí, Unai Emery és Mislintat. Ennek a felosztásnak a működésképtelensége ezen a télen megmutatkozott, többek között Denis Suárez ügyében. A középpályást Emery és Sanllehí egyaránt szerette volna leigazolni, Mislintat azonban nem támogatta ezt a döntést.

Alapvetően kétféle szemlélet feszült egymásnak: Sanllehí a kiterjedt megfigyelői hálózatára támaszkodik az igazolásoknál, miközben Mislintat inkább a statisztikai alapú megközelítés híve. (Nem mellesleg: a Torreira-Leno-Guendouzi hármast ennek szellemében igazolták.) Az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy az Arsenal ezen a télen nem tud/akar pénzért igazolni - ami még az U23-as csapatra is vonatkozik. Emery korábban azt nyilatkozta, hogy ha lesz is erősítés, új szerzemény csak kölcsönben érkezik az Arsenalhoz.

043_dpa-pa_171121-99-965387_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Independent szerint Mislintatnak elege lett abból, hogy érkezése óta nagyon kevés ígéretet teljesítettek, köztük a szerepkörét illetően. Szinte biztos, hogy az Arsenal átszervezésének részeként kineveznek majd egy sportigazgatót, Mislintat pedig már 2017-ben jelezte Gazidisnak, hogy Wenger távozását követően szívesen dolgozna a klubnál ebben a minőségben. Vinai Venkatesham és Sanllehí szerepének megerősödésével azonban egyre inkább háttérbe szorul a döntéshozatali folyamatoknál, és az sportigazgatói állást valaki más fogja betölteni.

Jelenleg a klub korábbi középpályása, Edu számít a rendkívül összetett feladatkör legnagyobb esélyesének. És, hogy pontosan mik ezek a feladatkörök? Főként a klub technikai részéért felel majd a sportigazgató, hatással lehet a klub játékstílusára, az edzői munkára és az akadémiai működésre, mobilitásra. Edu jelenleg a brazil labdarúgó-válogatottnál dolgozik technikai igazgatóként, de az Arsenal már tett konkrét lépéseket a megszerzése érdekében, és az interjúk során is jól szerepelt a korábbi játékos.

Mindeközben rendkívül fontos lenne, hogy az Arsenalnál kijelöljenek egy határozott irányt az átigazolások terén. Klubhoz közel álló források is elismerik, hogy az előre tervezés hiánya miatt a keret összetétele nem ideális, a négy legjobban fizetett játékos két posztra jut, közülük ráadásul csak ketten számítanak alapembernek. A hosszú távú terveket alighanem Gazidis meglepő távozása is felülírta, a vezetőség egy részét - beleértve például Mislintatot is - már az amerikai nevezte ki.

000_1BU3BZ.jpg Fotó: Europress/AFP 

Mindez Emery jövője szempontjából is kérdéseket vet fel, hiszen abból a három emberből, aki leginkább kardoskodott a kinevezése mellett, kettő távozott a klubtól, egyedül Sanllehí maradt a vezetőségben. A klub körüli bizonytalanság talán nem is jöhetett volna rosszabb pillanatban, mivel több fontos játékos jövőjéről dönteni kell. Aaron Ramsey valószínűleg ingyen távozik az Arsenaltól, Danny Welbeck hasonló sorsra juthat, Mesut Özil pedig - aki a klub legjobban fizetett játékosa - jobbára a kispadot koptatja, ha egyáltalán bekerül a keretbe.

Ami Mislintatot illeti, valószínűleg nem marad sokáig munka nélkül, a Bayern München például már dortmundi időszakában is szerette volna megszerezni a kiváló szakembert, és a hírek szerint most is ott lesznek majd a kérők között. Münchenben állítólag magabiztosak azt illetően, hogy még a szezon vége előtt bejelenthetik Mislintat érkezését, aki ideális jelölt lenne a korosodó keret átalakítására, és a bajorok spórolós - de minimum megfontolt - átigazolási politikájához is passzolna.

Az Arsenal jövőjével kapcsolatban közben egyre több a kérdőjel. Egy évvel ezelőtt, érkezését követően Mislintat arról beszélt, hogy a következő 10-12 évét Londonban képzeli el, megbízatása azonban a klubon belüli ellentétek miatt nem tartott tovább 15 hónapnál. Egy dolog biztos: amikor az előző idény végén biztossá vált, hogy Arséne Wenger 22 év után távozik a klubtól és megkezdődik az új korszak, akkor nem épp ebben a folytatásban reménykedtek a szurkolók.

via independent

Hozzászólások