Premier League - "Jürgen Klopp a legjobb dolog, ami történhetett a Liverpoollal" - négy futballfüggő vallomásaiból
"Jürgen Klopp a legjobb dolog, ami történhetett a Liverpoollal" - négy futballfüggő vallomásaiból
Fotó: Viló Zsófia

"Jürgen Klopp a legjobb dolog, ami történhetett a Liverpoollal" - négy futballfüggő vallomásaiból

Takács MártonTakács Márton
2019/06/01 09:18
Csütörtök este Budapest belvárosának egyik ír sörözőjében ült le beszélgetni egymással a Premier League idei szezonjáról Bogdán Ádám, a Liverpool és a Hibernian kapusa, Csepelyi Adrienn, a Belemenés című könyv szerzője, Gazdag József író, újságíró, az Egy futballfüggő naplójából című könyv (és blog) szerzője, valamint László Ágnes, a Kislány, nagy foci-blog szerzője. Ott jártunk mi is.

Ismeritek azt a viccet, hogy egy Liverpool-kapus, két Liverpool-szurkoló újságíró és egy Manchester Unitedért rajongó blogger ül egy ír kocsmában? Poén nincs, a fent megnevezett személyek bő másfél órás beszélgetésén viszont sokat nevethetett a telt házas közönség. A Tesis a világ-interjúsorozatunkban korábban szereplő Csepelyi Adrienn töltötte be a moderátor szerepét, akinek a labdarúgás iránti rajongásáról szóló Belemenés c. kötetéről is írtunk honlapunkon annak megjelenésekor. Gazdag Józseffel is beszélgettünk már ebben az interjúsorozatban, és persze a másik két résztvevő, Bogdán Ádám és László Ágnes sem volt ismeretlen az érdeklődők számára.

10 labdarúgással kapcsolatos fotó adta az est témáját, a beszélgetés fonalát, ezekhez kapcsolódtak kérdések, amelyeket megvitattak a résztvevők. Főleg a Premier Legaue idei évada, a Liverpool és a Manchester City vetélkedése vitte a prímet, de szóba került a Manchester United gyászos szereplése, és rengeteg személyes történetet is hallhattunk a négy futballfanatikustól.

Pool_mezek.jpg Fotó: Viló Zsófia

Félbeszakadt esküvő egy Liverpool-mérkőzés miatt

A legfrappánsabb mondatok az egyik legjobb tollú, és egyértelműen a legszebb orgánumú magyar újságíró, a Pátria Rádió Rangadó c. műsorának szerkesztő-műsorvezetője, Gazdag József nevéhez fűződtek, aki már az első témánál megkapta a képzeletbeli tíz pontot. A "Mi a legőrültebb dolog, amit megtettetek a fociért?"- kérdésre válaszolva ugyanis felidézte az esküvőjét, amely éppen egybeesett egy számára fontos mérkőzéssel. A fent említett interjúnk szerint így történt az eset:

"2009 tavaszán esküdtünk, s ahogy kimondtuk a boldogító igent, kaptam egy sms-t, hogy a Liverpool 2-1-re vezet az Old Traffordon. Akkor szóltam a rokonságnak, hogy változik a program, és megnézzük a második félidőt. Megnéztük, a Liverpool 4-1-re nyert." Ehhez még annyit tett hozzá csütörtökön a Poolnak a '80-as évek vége óta drukkoló Gazdag Jóska, hogy "aznap este még megnéztük a Bilbao-Real Madrid meccset is."

A szintén futballfüggő László Ágnes is a focimeccsekhez igazítja a programjait, főleg, ha a Manchester Unitedről van szó, egy esküvőről ő is simán ellógna. Az, hogy a sajátjáról is, nem került szóba. 

Manchester City vs. Liverpool

"Szép ez a 97 pont és az egy vereség, de ha lehetett volna 71 ponttal bajnoki címet szerezni, aláírtam volna, és még a BL-döntőre is elcseréltem volna." - mondta Gazdag József a Manchester City és a Liverpool bajnoki versenyfutásáról. Majd a közösségi élmény kapcsán belekezdett egy részletes élménybeszámolóba, miszerint "még a DAC-nál is erős a közösségi jelenlét, az élmény fontosabb is Dunaszerdahelyen, mint a foci, a szabadság a lényeg inkább." Elmesélte, hogy amikor még több ideje volt rá, szombaton és vasárnap is volt személyesen Angliában meccseken. Őrjöngést tapasztalt - jó értelemben - a 2004-es Millwall-FTC mérkőzésen, hihetetlen jó hangulatot a Crystal Palace otthonában, a Liverpool-Evertonon is magával ragadó a miliő, de például egy Liverpool-Chelsea rangadón nem volt annyira jó a hangulat. Egy Fulham-Liverpool találkozón viszont "70 éves házaspárokat is láttam, akik 30-40 éve bérletesek, és énekeltek mindannyian, ezt szép volt megtapasztalni".

László Ágnes azzal csatlakozott hozzá, hogy érdemes megnézni a 2011/2012-es idény pontszámait, amikor a Manchester City és a United is 89-89 egységet gyűjtött be, akkor az is elég volt a sikerhez, idén 98 kellett hozzá a világ legerősebb bajnokságában. Ő személy szerint irigykedik a Liverpoolra, "szimpatikusabb a jelenlegi Pool, mint a Manchester City. Robertson, Alexander-Arnold, Van Dijk szerethetőbbek, mint a City játékosai, akik inkább egy svájci kórházra emlékeztetnek, annyira sterilek." - tette hozzá, mi meg írjuk ezt bólogatva. "A Liverpoolnál jobban érezhető a közösség ereje, együtt lélegzik a közönség a csapattal, nagyobb az Anfield varázsa is. A Citynél inkább a globális közönséget célozzák meg."

Bogdán Ádám azt fejtette ki, hogy amíg hagyományosan a Real Madrid és a Barcelona viszi el a világ legjobb játékosait, akikhez a Chelsea csatlakozott az utóbbi évtizedben, addig a Liverpool és a Manchester City ezekben az esztendőkben menedzsereik személyével tudják vonzóbbá tenni a klubot, állítása szerint "a City legjobb igazolása Pep Guardiola volt, a Poolnak pedig Jürgen Klopp." Mindkét egyesületnél extrák az edzők, és bár Londonba a város miatt is szívesebben szerződnek a játékosok, miattuk most Liverpool és Manchester is csábító. "A Liverpoolnak egyébként régebbi az edzőközpontja, a City környezete modernebb." - mesélte személyes tapasztalatai alapján, viszont a City stadionjának nem sok köze van az eredeti helyéhez, az Anfield viszont ott van, ahol mindig is volt.

Bogdán_Csepelyi.jpg Fotó: Viló Zsófia 

"Jó-e a Manchester City erőfölénye?" 

...vetette fel az újabb témát Csepelyi Adri, amire reagálva Bogdán Ádám rendkívül szimpatikus módon beszélt a Liverpool jelenlegi legnagyobb angliai riválisáról. "Iszonyat meló van a City klubstruktúrájának kialakításában. Nem igaz, hogy nincs ott jó csapatszellem. Ahol egymás után kétszer nyerik meg a Premier League-t, ott valami nagyon jól működik." 

Mindezt azzal egészítette ki László Ágnes, hogy "a Manchester Unitednél is rengeteg a pénz, mégsem jó a csapat. Az igazolásokért felelős emberek jobbak a Citynél, ahogy az elemzők, és már a Liverpool is megelőzi őket ezekben.  Alexis Sánchez vagy Angel Di María például mellélövésnek bizonyultak, egyszerűen rossz játékosokat igazoltak. Miközben ott van ellenpéldának a Leicester City, ahol nincs annyi pénz, nem világverő játékosok alkotják, mégis jó a csapat, bajnokok is tudtak lenni. A United most nehezen szerethető."

Gazdag József általánosságban érti azt, hogy "futballromantikusként nem annyira jó, hogy ilyen kiemelkedő csapatok vannak, mint Angliában a City és a Pool. Németországban a Bayern München zsinórban hetedszer lett bajnok, Olaszországban a Juventus nyolcadszor, Franciaországban a PSG az elmúlt hét évben hatodszor. Ez egy kevésbé szimpatikus trend. 

A BEK izgalmasabb volt, mint a BL, tényleg csak bajnokok indulhattak, azóta viszont nyílt az olló. Gondoljunk bele, szombaton úgy játszik egymással döntőt a Bajnokok Ligájában a Liverpool és a Tottenham, hogy összesen 87 éve nem voltak bajnokok. A Pool 1990 óta vár erre, a Spurs pedig legutóbb 1961-ben ünnepelhetett aranyérmet."

Klopp: zseni vagy showman?

Ha valaki, akkor a Liverpoolban hat tétmérkőzésen is védő Bogdán Ádám tudja, milyen ember és edző Jürgen Klopp, akivel kapcsolatban ellentmondásos a véleménye. "Láttam, mennyit melózott, rengeteget. Elképesztő mennyiségű munkát végez a Liverpoolnál. Volt olyan három hetünk, amikor szabadnap nélkül edzettünk végig, ez Klopp németes hozzáállása, a védekezést az utolsó részletig gyakoroltatta. Nála nincsen elveszett labda, és nem lehet arra hivatkozni, hogy nem vagyunk szerencsések. Szerinte minden egyes játékszituációra reagálni kell a pályán, minden a tudatos munka eredménye. Számomra nem szimpatikus a show, hogy mindenkivel ölelkezik, viszont soha nem személyeskedik, amikor kritikát fogalmaz meg valakivel szemben. A videóelemzések nagyon fontosak, minden meccs után személyre szabott értékelést készít minden játékosáról. 

A Liverpool szereplésében nincsenek véletlenek, a 97 pontjukban évek munkája van benne, és minden tiszteletet megérdemelnek érte. Serleget még nem nyert a Pool vele, de tökéletes házasság Klopp és a Pool viszonya."

"Imádom őt. Szerettem volna, ha az MU-hoz jön. Annak idején Ed Woodward tárgyalt vele, de Kloppnak nem tetszett a felvázolt terv. Ő az a típus, akivel ha találkozol egy kocsmában, simán el lehet vele beszélgetni, Guardiola viszont nem ilyen." - ezt már László Ágnes mondta.

"Klopp már Mainzban is ezt csinálta, simán felmászott a stadion kerítésére is. Elfogult vagyok vele, nagyon szimpatikus nekem. Ő a legjobb dolog, ami történhetett a Liverpoollal. 

Klopp érkezése azt jelentette a Poolnak, hogy ma már kudarc 0-0-t játszani az Old Traffordon." - Gazdag József pedig így vélekedik a német edzőről.

Bogdán Ádámtól megtudhattuk, hogy gyerekként Manchester United-drukker volt, nehezen érti meg a fanatizmust - az öccse például MU-szurkoló -, az olyan óriási rajongást, mint amilyennel beszélgetőpartnerei is büszkélkedhetnek. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Bogdán Csepelyi Adrinak és Gazdag Józsinak is segített már belépőt szerezni a Liverpool mérkőzéseire. "A Unitedben nincs most erő, ezt érezhették évtizedeken át a Liverpool-szurkolók."

Mi lesz a BL-döntőn?

A beszélgetés utolsó fázisában a szombati Tottenham-Liverpool Bajnokok Ligája-döntő volt a fő topik, mint kiderült, Csepelyi Adri ott lesz Madridban, a finálén, akár csak az eseményen nézőként résztvevő egykori magyar válogatott hátvéd, Hrutka János. 

Abban mindannyian egyetértettek, hogy inkább a Liverpool az esélyesebb, Bogdán Ádám úgy vélte, "a tavalyi döntőben szerzett tapasztalatok is mellettük szólnak. A Spursnek ez a plusz nincs meg." 

Adri megjegyezte, hogy Gazdag Jóska ott volt a Barcelona-Liverpool BL-elődöntőn (3-0), ahol nem volt oka sok örömre. "Nem azért jár az ember futballmeccsre, hogy örömködjön." - kommentálta ezt az érintett, majd elmondta, hogy az Ajaxnak jobban örült volna a döntőben, mert nem szereti a Spurs elleni meccseket, amelyek nyögvenyelősek, szenvedősek szoktak lenni kedvenc csapatának. 

László Ági pedig azzal zárta az est hivatalos részét, hogy "Klopp ugyan szerencsétlen volt eddig a döntőkben, de meglesz a trófea."


Hozzászólások