Premier League - Ismét fellángolt a vita az angol másodosztályban, ki is a csaló
Ismét fellángolt a vita az angol másodosztályban, ki is a csaló
Fotó: Europress/AFP

Ismét fellángolt a vita az angol másodosztályban, ki is a csaló

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/22 14:06
Andrea Radrizzani, a Leeds United tulajdonosa nehezményezi, hogy klubját a januári kémügy miatt még mindig csalóként kezelik, holott mások jóval súlyosabb ügyekben trükköznek. Köztük épp a botrányt kirobbantó, kiadásait részben kreatív könyveléssel fedező Derby County.

2019 januárjában kirobbant az úgynevezett Spygate (vagy Kémügy) miután kiderült: a Leeds United megfigyelőt küldött a Derby County edzésére a két klub egymás elleni bajnokiját megelőzően. Marcelo Bielsa, a Leeds vezetőedzője elismerte, hogy egész évben gyűjtöttek adatokat az ellenfelek edzéseiről, sőt, egy rendkívüli sajtótájékoztatón részletesen bemutatta, milyen alapossággal készíti fel csapatait az aktuális mérkőzésekre. Bielsa magára vállalta a felelősséget.

"Korábban említettem már, hogy én hoztam meg ezt a döntést, a klub nem felelős az ügyben. Az én utasításomat követte az emberünk. Sokan vádoltak azzal, hogy erkölcstelen, etikátlan és a fair play szellemiségét sértő cselekedet volt. Mások csalást emlegettek. A klub úgy érezte, nyilvánosan bocsánatot kell kérni a Derbytől. Minden ellenfelünket megfigyeltük és megnéztük az edzéseiket is, mielőtt játszottunk ellenük" - magyarázta Bielsa a sajtótájékoztatón.

"Nem sértettük meg szabályokat. Arról persze vitatkozhatunk, hogy ez helyes-e avagy sem. Szándékaim tisztességesek voltak, nem akartam igazságtalan előnyhöz jutni" - tette hozzá.

Vállalta a felelősséget

Frank Lampard, a Derby vezetőedzője már nem volt ennyire megengedő, egyértelműen elítélte az argentin szakember módszereit. "Sportemberi szinten ez helytelen. Nem hiszem, hogy az a megfelelő irány, ha a kultúrára hivatkozunk, és azt mondjuk: 'máshol is ezt csináltam, szóval rendben van.' Megzavarta a felkészülésünket. Az emberek azt fogják mondani, kifogásokat keresek, de a mérkőzés után pontosan így fogok beszélni, függetlenül attól, mi lesz a végeredmény."

Végül a Leeds 2-0-ra megnyerte azt a találkozót, a bajnokságban pedig kilenc pontot vert a Derbyre. A legvégén azonban Lampard csapata nevethetett, ugyanis a két gárda a Championship rájátszásában is összefutott, és végül 4-3-as összesítéssel a Derby jutott tovább, vagyis megküzdhet az Aston Villával az utolsó feljutást érő helyért. Ezzel együtt sem felejtették el a kémügyet, néhány játékos kezéből távcsövet formálva ünnepelte a továbbjutást, így utalva a januári botrányra.

Bielsa végig fenntartotta álláspontját, miszerint egyetlen szabályt sem sértettek meg, amikor megfigyelték az ellenfél edzéseit. Ennek ellenére saját zsebéből fizette ki a Leedsre kiszabott, 200 ezer eurós pénzbírságot. "A szövetség által meghatározott, 200 ezer eurós pénzbüntetést a klub kapta, a felelősség azonban az enyém, éppen ezért kifizettem azt" - magyarázta. Bár az Angliában dolgozó szakértők közül többen túl enyhének ítélték büntetést, ezzel pont került az ügy végére.

Mi van a stadionnal?

Andrea Radrizzani, a Leeds tulajdonosa azonban úgy gondolja, nem csak az ő módszereiket érdemes vizsgálni, mert akadnak olyan módszerek, amelyek jóval nagyobb horderejű nyomozást igényelnének, mint a Spygate. Radrizzani szerint a Derby Countyt például meg lehetne büntetni stadionjának értékesítése miatt, a Pride Park Stadiont ugyanis a klub tulajdonosa, Mel Morris vásárolta meg 80 millió font értékben az egyik leányvállalatán keresztül, majd ez a cég bérleti szerződést kötött a klubbal.

"Felül kell vizsgálnunk a szabályokat, ha lehetséges az, hogy a stadiont valamelyik leányvállalat vásárolja meg. Minket titulálnak csalóknak azért, mert megfigyelőt küldtünk az edzésekre, én pedig azt gondolom, ezeket a klubokat is vizsgálni kellene egy olyan ügyben, ami sokkal nagyobb csalás. Bízom abban, hogy az FA/EFL képes lesz kialakítani egy olyan rendszert, amiben a szabályok mindenki számára világosak és mindenkire ugyanúgy vonatkoznak" - nyilatkozta a klubtulajdonos.

Korábban a BBC által megkérdezett szakértő azt mondta, az üzletet sokan kreatív könyvelésnek fogják tekinteni, de alapvetően megfelel a vonatkozó szabályoknak. Ugyanakkor Radrizzani álláspontja is érthető, ugyanis a Derby a stadion eladása nélkül aligha tudott volna megfelelni az EFL pénzügyi fenntarthatóságra vonatkozó szabályainak. Ráadásul a klub finanszírozása nagyban múlik azon, sikerül-e feljutni a Premier League-be, jelenleg ugyanis többet költ fizetésekre a bevételeinél.

via telegraph

Hozzászólások