Premier League - Ingyen megszerzett kameruni védője lenne a Liverpool legnagyobb fogása a Klopp-érában?
Ingyen megszerzett kameruni védője lenne a Liverpool legnagyobb fogása a Klopp-érában?
Fotó: Europress/AFP

Ingyen megszerzett kameruni védője lenne a Liverpool legnagyobb fogása a Klopp-érában?

Takács MártonTakács Márton
2019/10/21 16:12
Joel Matip, a Liverpool kameruni hátvédjének leigazolása az egyik legjobb üzlet volt, amelyet a klub az utóbbi néhány évben kötött az egyesület menedzsere, Jürgen Klopp szerint. 

A 28 éves középső védő 2016 júliusában érkezett a Liverpoolba, az angolok ingyen szerezték meg a Schalkétól a Bochumban született, de kameruni válogatott bekket. Csak összehasonlításul, Jürgen Klopp Virgil van Dijkot 75 millió fontért, Alissont pedig 66,8 millió fontért szerződtette. 

"A nagy átigazolási díjak világában hihetetlen, ha olyan játékos aláírására ingyen kerül sor, mint Joel Matip. Valószínűleg ez a legjobb üzlet, amit kötöttünk az utóbbi néhány évben." - mondta Klopp .


Idén január óta Matip Van Dijk oldalán a kezdőcsapatban játszik a Liverpoolban, és nagyszerű párost alkotnak. Per pillanat a kameruni válogatott védő megelőzi a rangsorban az angol válogatott Joe Gomezt és a világbajnoki ezüstérmes horvát Dejan Lovrent is. Ebben a szezonban Matip 10 mérkőzésen szerepelt már a Poolban, a Premier League-ben hétszer, míg Gomez hat (2), Lovren pedig kettő (1) meccsen játszhatott az idényben. 

"Joel mindig is egy rendkívüli tehetség volt. Már 18 évesen szerepelt a Bundesligában a Schalke színeiben" - említette játékosáról Klopp. "Már az is egy erős bajnokság volt, ahol a kezdetek óta kiemelkedett, biztos pont volt a védelemben. Az állandóság néha hiányzott nála, ez a testtartása miatt is lehetett így. Amikor mozgásban van, nem mindig tűnik olyan szenzációsnak. De sokat fejlődött e téren is. Joel nagyon jó periódusban van, és ezt hosszú ideig folytathatja."

Kiváló teljesítménye már csak azért is kiemelendő, mert tavaly december előtt nem szerepelt az állandó kezdők között a Vörösöknél. Gomez csúnya lábtörése adott számára esélyt a bizonyításra, amivel élt is. A Leeds United és a Manchester City korábbi angol válogatott jobbhátvédje, Danny Mills szerint Matip annyira jó, hogy már a nyáron 80 millió fontért a Manchester Unitedhez igazoló Harry Maguire-t is megelőzi a középső védők képzeletbeli rangsorában.

Amikor Millst arra kérte a talkSPORT, hogy a vasárnapi MU-Liverpool rangadó előtt állítsa össze a két csapat játékosai által alkotott legjobb tizenegyet, a szakértő kizárólag Pool-focistákat rakott a kezdőbe. 

"Szerettem volna Harry Maguire-t Virgil van Dijk mellé helyezni, de az eddig eltelt nyolc bajnoki forduló alatt nálam Joel Matip messze felülmúlta Harry Maguire fellépéseit." - mondta Mills.


Noha Millsnek igaza van abban, amikor azt állítja, hogy Joel Matip most jobb, mint Harry Maguire, azt tévesen gondolja, hogy csak ebben a szezonban előzte meg őt. A kameruni a Liverpool Bajnokok Ligája-győzelmének egyik kulcsembere volt, és hónapok óta játszik az Aranylabda egyik legnagyobb esélyese, Virgil van Dijk szintjén, időnként akár felül is múlva holland csapattársát.

Matip az angol labdarúgó-bajnokság egyik legalulértékeltebb játékosa, de Jürgen Klopp sokra taksálja játékosát. Klubja ezért is köthetett vele a múlt héten új, hosszú távú szerződést.

Ennek kapcsán az angol gárda német edzője így méltatta Matipot: "Joel megtett útja a Liverpoolban az egyik, amit szeretek, és nagyon örülök, hogy megmutatta elkötelezettségét velünk szemben az új, hosszú távú szerződés aláírásával. A csapat fejlődésével és jobbá válásával Joel is javult. Idén korábban azt mondtam, hogy egy ilyen minőségi játékos megszerzése az egyik legjobb, leghihetetlenebb üzlet, amelyet az ittlétem óta végeztünk - és azt hiszem, ezt már mindenki láthatja. Tudtam, mire képes, mert közelről láttam őt a Bundesligában, és biztosak lehettünk abban, hogy hozhatja ezt a teljesítményszintet a Liverpoolnál is.

Joel egész évben világklasszis védőmunkát végzett eddig, és remélhetőleg hosszú ideig mutat még ilyen formát. 

Nem sok olyan teljesítményt láttam eddig az ő posztján, mint amilyet az ő állandó minőségi játéka jelent nekünk. Nyilvánvaló, hogy itt, a Liverpoolban nagyon szerencsések vagyunk, hogy nemcsak ő, hanem Virgil, Dejan és Joe is rendelkezésünkre állnak ebben a pozícióban. Nekem is nagyon jó dolgom van, hogy ilyen kiemelkedő tehetségek közül válogathatok. 

A pályán kívül Joel az egyik legkedvesebb, leginkább szerény srác, akivel találkozhatunk de a pályán harcos, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a csapat megszerezze a győzelmet. Győztes mentalitással rendelkezik. Imádja, amit csinál, mindannyiunk számára tökéletes, hogy itt van nekünk." - zárta nyilatkozatát Jürgen Klopp.


Hozzászólások