Premier League - "Igazi legenda vagy!" - Sir Alex Ferguson csodálatos szavakkal méltatta Arsene Wengert
"Igazi legenda vagy!" - Sir Alex Ferguson csodálatos szavakkal méltatta Arsene Wengert
Fotó: Legends of Football/Facebook

"Igazi legenda vagy!" - Sir Alex Ferguson csodálatos szavakkal méltatta Arsene Wengert

Takács MártonTakács Márton
2019/10/10 15:44
Különleges elismerésben részesült hétfőn Arsene Wenger. Az Arsenal korábbi legendás menedzserének ítélték idén oda a „Legends of Football” elnevezésű díjat, melyet a Nordoff Robbins zeneterápiás alapítvány ad át minden évben a futballvilág legjobbjainak. A kitüntetés alkalmából Wenger és Sir Alex is Ferguson is emlékezetes videóinterjút közölt.

Arsene Wenger ebben a hónapban lesz 70 éves, 2018 májusában, 22 év után állt fel az Arsenal kispadjáról. A Premier League által is támogatott Legends of Football-díjjal Wenger olyanok nyomába lépett, mint Sir Bobby Robson, Sir Bobby Charlton, Pelé, Sir Alex Ferguson és Brian Clough.

"Amióta eljöttem az Arsenaltól, kaptam néhány érdekes ajánlatot, amelyek közül néhányat most fontolgatok. Ez pedig egy olyan meghívás, amelyet nem haboztam elfogadni, és rendkívüli megtiszteltetés számomra, hogy megkaphatom a 2019. évi Legends of Football-díjat."  - nyilatkozta Arsene Wenger még a díjátadást megelőzően.

A Beatles és Bob Marley iránti rajongásáról mesélt a csapat nélküli Arsene Wenger | Hosszabbítás

Az Arsenal egykori menedzsere, Arsene Wenger a zene iránti szeretetéről, a The Beatles és Bob Marley iránti rajongásáról mesélt a Nordoff Robbins zeneterápiás alapítványnál tett látogatása során. A francia edzőlegenda kapja majd a 2019-es Futball Legendái-díjat.


Majd a gálán ezt mondta beszédében a kiváló francia futballszakember:

"Nagyon hálás vagyok, hogy elfogadtak ebben az országban, amikor megérkeztem, ez nem volt természetes. Nagyon tisztelem Angliát, mert az itteni emberek nagy szenvedéllyel viseltetnek a játék iránt és bátrak. Hálás vagyok, hogy esélyt adtak Mr. Senkinek, aki azelőtt nem dolgozott ilyen nagy klubnál. A jövőben szeretném megosztani mindazt, amit a futballról tanultam. Azt még nem tudom, hogy erre hol fog sor kerülni. Az is lehet, hogy a FIFA-nál. A lényeg az, hogy mindez hatékony módon történjen. Utálom az adminisztrációval járó feladatokat. Úgy gondolom, sokat tanultam az emberek működéséről. A labdarúgásnak ma nagy felelőssége van a világban. A foci ma egy világot átívelő vallásnak számít. Ha ebben tudok egy kicsit segíteni, miért ne?"

Egy nála is nagyobb legenda, Wenger legnagyobb angliai riválisa, a Manchester Uniteddel mindent megnyerő Sir Alex Ferguson nem tudott személyesen részt venni a hétfői gálán, ezért egy rendkívül sportszerű videóüzenetben méltatta egykori kollégáját. 

"Helló, Arsene! Először is, ne haragudj, hogy nem tudok ott lenni a gálán, pedig szerettem volna látni, ahogy kitüntet téged egy fantasztikus szervezet. Karriered nagyobb részében fantasztikus menedzsere voltál az Arsenalnak. Igazi legenda vagy, nem véletlenül hívják ezt az elismerést Legends-díjnak. Mindig is szerettem a veled folytatott versenyt a régi szép időkben, csodálatos, hogy te is megkapod ezt a díjat. Sok szerencsét! Az ég áldjon!"


Arsene Wenger az Arsenal stábjának külön is interjút adott, ennek lényegesebb elemeit is összefoglaltuk. Ami a legjobb az egészben, hogy Wenger még mindig T/1. személyben beszél az Arsenalról.

"Milyen Arsenal-szurkolónak lenni? Egyszer fent, egyszer lent, ahogy minden klub drukkerei. Csak azt szeretném, ha az Arsenal nyerjen és játsszon jól. Nálam a siker a játék minőségének következménye, abból a futballból ered, amit játszik a csapat. Arra figyelek inkább, hogyan fejlődnek a játékosok, hogyan törnek fel a fiatal focisták, és hogyan futballozunk. A televízióban szoktam nézni az Arsenalt tavaly május óta, nem voltam még azóta az Emirates-ben, egy nap talán majd visszatérek oda is meccset nézni. Két különböző időszakom volt a klubnál. Az első, a Highbury-ben egy nagy szerelmi történet, majd el kellett kezdeni készülni az egyesület jövőjére. Ez lett az Emirates, amelynek kapcsán az volt a gondolatunk, hogy kibővítsük a klub lehetőségeit. Az Arsenal üzletileg manapság nagyon erős helyzetben van."

Az ő idejében rengeteg fiatal tehetséget épített be a csapatba, akikből nem csak az Arsenalban lett meghatározó vagy éppen világklasszis játékos. Amikor arról érdeklődtek nála, hogy milyenek az Ágyúsok mai fiataljai, így válaszolt:

"Matteo Guendouziban nagy lehetőségek vannak. Rajta kívül is van jó néhány olyan tehetség, akikben nagy lehetőség rejlik. Ilyen a már nálam is szereplő Joe Willock és Reiss Nelson is. A fiatalok szerepeltése és beépítése az első csapatba az Arsenal DNS-ének része. Mindig fantasztikus, ha egy menedzser tehetséges fiataloknak tud lehetőséget adni a játékra. És ha az Arsenalban tudnak még magasabb szinten teljesíteni, az még jobb."

Végül arról beszélt, hogy milyen távol a kispadoktól élni:

"Most elég sok időm van, 35 éven át voltam edző különböző csapatoknál, gyakorlatilag egy percre nem álltam meg ebben az időszakban. Sosem volt egy egyhónapnyi szünetem sem. Kiderült, hogy a szabadság nem is olyan rossz dolog. Néha egy kicsivel több időd adódik gondolkodni arról, hogy mit akarsz csinálni, és hogy amit szeretnél, tényleg olyan jó-e."


Hozzászólások