Premier League - Honnan szerzik góljaikat a Premier League csapatai?
Honnan szerzik góljaikat a Premier League csapatai?
Fotó: Europress/AFP

Honnan szerzik góljaikat a Premier League csapatai?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/09 18:33

Sergio Agüero egy héttel ezelőtt mesterhármassal vette ki a részét a Manchester City 3-1-es, Arsenal elleni sikeréből. Nem kérdés, hogy az argentin klasszis volt a mérkőzés hőse, azonban - és ezzel nem akarunk semmit levonni az érdemeiből - a három találat épp annyira a remek kiszolgálást biztosító csapat érdeme volt, mint amennyire Agüeróé. Miközben az első találathoz az egyéni zsenialitására is szükség volt, a másik két szituációnál lényegében csak be kellett gurítania az üres kapuba a labdát. 

Sok olyan játékos volt a történelem során, akinek szinte a védjegyévé váltak a "könnyű gólok", elég, ha a világbajnoki gólrekorder Miroslav Kloséra gondolunk. A német válogatott klasszis 16 vb-góljánál összesen 90 métert tett meg a labda a kapuig, azaz átlagban 5,5 méterről szerezte a találatait, de honfitársa, a nagyszerű Gerd Müller 14 vb-góljai is az öt és feles környékéről születtek. Gary Lineker pályafutása során 329-szer vette be az ellenfelek kapuját, de csak egyszer a tizenhatoson kívülről. 

Agüero közel 400 gólja között mindenfélével találkozhatunk, kezdve a legegyszerűbb gurításoktól, egészen a lehetetlen szögekből és távolságokról leadott bombákig. Az igazság az, hogy utóbbira ritkán van szüksége, ezt bizonyítja, hogy idei 14 bajnoki góljait átlagban 8,2 méteres lövés előzte meg. Pár centivel még meg is előzi csapattársát, a 10 gólos Raheem Sterlinget, aki 8,1 méterről lövöldözi a gólokat.

Nem csak a nagyoknál találunk ehhez hasonló statisztikával rendelkező támadókat. Glenn Murray, a Brighton támadója 8,2 métert átlagol a gólszerzéseknél, míg a kiváló szerb erőcsatár, Aleksandar Mitrovic 7,8 méterről a legveszélyesebb. Lényegében ő az egyetlen oka annak, hogy a Fulhamnek még nem a Preston, a Rotherham és a Wigan elleni mérkőzésekre kell gondolnia, ha a következő szezont tervezi. 

Leginkább a hagyományos szigetországi futball jegyeit magán viselő Burnley ellen van oka rettegni a kapusoknak, ha a tizenhatoson belülre kerül a labda. Ebben az idényben 26 bajnoki találatnál járnak, amelyek átlagosan 8 méterről születtek. A lista másik végén a távoli lövésekre építő, zömmel középcsapatok vannak. A Leicester (13,1), a Southampton (13,33) és a Watford (13,34) hármasnál csak a Crystal Palace lő távolabbról.

gólok.png Fotó: Telegraph

Roy Hodgson lehetőségeit szűkíti, hogy nincs a csapatnak egy jó formában lévő középcsatára. Luka Milivojevic szinte csak büntetőkből eredményes, Andros Townsendtől pedig jóformán elvárás, hogy bátran próbálkozzon távolról. Idén a Crystal Palace átlagban 14,6 (!) méteről eredményes, vagyis a labda nagyobb távolságot tesz meg egy Crystal Palace-gólnál, mint Agüero Arsenal elleni mesterhármasánál összesen. 

Főleg a levegőben gyenge a Palace: csak két fejesgólja van ebben a szezonban. 

Akadnak a topcsapatoknál is távoli bombázók. Son Heung-min hatékony középtávoli próbálkozásai nagyon jól jönnek a Tottenhamnek akkor, amikor betömörülő védelmek feltörése a feladat. Érdemes továbbá Eden Hazard nevét megemlíteni, aki az egy az egy elleni cseleivel szintén nagyon hatékony a tizenhatos körül. A Premier League góllövőistájának éllovasa, Mohamed Salah átlagosan 9,1 méterről eredményes.

Hozzászólások