Premier League - Hogyan vált a Liverpool holland védője a Premier League egyik legjobb játékosává?
Hogyan vált a Liverpool holland védője a Premier League egyik legjobb játékosává?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan vált a Liverpool holland védője a Premier League egyik legjobb játékosává?

Takács MártonTakács Márton
2019/04/18 12:31

Tinédzserként Virgil van Dijk részmunkaidőben dolgozott egy kisvárosi étterem mosogatófiújaként. A középcsapat Willem II-nél senki sem látott benne sokat. Kedvelt, de néha nehéz gyerek volt, "igazi kis patkány" ifjúsági edzője, Robby Hendriks szerint. Klubja, a Willem II nem tervezte, hogy profi szerződést kínál neki. 

Ha előrepörgetjük az időt, 2019 tavaszán a 27 éves Van Dijk két fronton is esélyes az Év legjobb Angliában játszó futballistája díjra. Az egyik a játékostársak szavazatai alapján dől el, a másikat az újságírók adják. Amennyiben a Liverpool 29 év után ismét bajnok lenne, az nagyrészt neki is köszönhető.

Egy hosszú, lépcsőzetes emelkedés - elegye a tervezésnek és a szerencsének - hozta meg a fokozatos erősödését. De hogyan lett ilyen jó Van Dijk?

Van Dijk fejlődése 2008-ban, 17 éves korában kezdődött, amikor nőtt 18 centimétert. Azelőtt azt mondta a BBC-nek, hogy ő egy lassú, alacsony jobb oldali védő, instabil térddel, nem annyira jó játékos, hogy egy domináns középhátvéd válhasson belőle. 

Az azóta óriássá váló bekk emlékeztethet minket a Willem II egy másik nagy védőjére, aki az 1990-es évek közepén szerepelt az egyesületnél, Jaap Stamra. De Van Dijk akkor még nem tudott betörni az első csapat keretébe. Klubja szerint túl sok korláttal küzdött akkor, ahogy azt Edwin Hermans, a tartalékok egykori edzője mondta a Trouw című holland lapnak.

A Willem II kétségkívül nem volt a legnagyobb tehetségkutató klub: az akadémián egy még fiatalabb kölyök is úgy járt, mint ő, Frenkie de Jong szintén nem tudott az első csapat tagjává válni. De Jong 18 évesen már az Ajaxnál szerepelt, és amikor kölcsönben visszatért a Willem II-höz, egy 20 perces fellépéshez jutott mindössze. (Most pedig várja július 1-jét, amikor csatlakozik a Barcelonához.)

Virgil_Groningen.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha a Koeman család nem lép közbe, Van Dijk minden bizonnyal teljes munkaidőben mosogatna azóta is. Martin Koeman - Erwin és Ronald édesapja - fedezte fel, amikor Virgil 18 éves volt, és a Groningenben szerepelt. 2010-ben északra került ingyen. Biciklivel járt a tartalékcsapat edzéseire, mert nem tudott vezetni. A Groningen nem engedte őt meccset játszani, mert túl fáradt volt a Willem II tartalékjainál és U18-as csapatánál töltött szezonja után.

Csak Van Dijk gondolta úgy, hogy már készen áll a Groningen első csapatában való szereplésre. Amíg mások nem értékelték őt, ő mindig megtette helyettük.

Végül 2011. május 29-én, három hónappal a 20. születésnapja előtt, négy csereként kapott mérkőzés után, az ADO Den Haag ellen először kapott helyet a kezdőcsapatban. Az ADO gólja az ő hibájából született, de maga is betalált kétszer. Ez fordulópontot jelentett a karrierjében. Ettől a naptól kezdve oszlopos tagja lett mindegyik csapatának. 

De aztán jött egy visszaesés. Nevezetesen az, hogy 20 évesen majdnem meghalt. Néhány nappal egy diagnosztizálatlan orvosi problémája után a groningeni kórház sürgősségi osztályán találta magát hashártyagyulladással és vese mérgezéssel. A Voetbal International magazinnak ezt mondta erről később: "Emlékszem, egy ágyban feküdtem. Az egyetlen dolog, amit láttam, a belőlem kilógó csövek voltak. Össze voltam törve, semmit nem tudtam csinálni. Életemben először a foci csak másodlagos volt. Édesanyámmal együtt imádkoztunk és a lehetséges forgatókönyvekről beszélgettünk. Egy pont után alá kellett írnom bizonyos papírokat. A végrendeletemet. Ha meghalok, édesanyám örökölte volna a vagyonomat."

Kicsivel később visszatérhetett a pályára. 

Tim Keurntjes, Van Dijk groningeni csapattársa és lakótársa szerint Virgilnek ezután már mindene megvolt, hogy jó középhátvéd legyen belőle: a magassága és a tudása is rendben volt. Van Dijk elkezdett azon dolgozni, hogy előnyt kovácsoljon abból is, amire fiatalkorában még nem volt képes. Megtanulta a tradicionális holland iskolát: a sport a térben való tánc egy fajtája, ahol minden egyes játékos minden egyes másodpercben azt kérdezi magától: "Jó helyen vagyok épp most?", vagy hogy "Mi fog történni most?"

A Groningen edzője, Robert Maaskant felhegyezte egy másik képességét is: Van Dijk hallgat a kritikákra. Gyorsan és következetesen tanult. Kései virágzású hátvédként egy kis klubnál is úgy hitte, megcélozhatja a legfelső szintet, csak a gyenge pontjait kell fejlesztenie. Mivel a Groningen szintjét könnyen megugrotta, a legnagyobb gondja a koncentráció volt. Ebben az értelemben készen állt az elitfutballra, egy olyan csapatban való szereplésre, ahol az izgatottság és a stressz arra kényszeríti az embert, hogy összpontosítson.

Úgy alakult a karrierje, hogy kétévente mindig magasabb szintre lépett. 2013-ban készen állt a következő lépésre. Visszautasította a Brighton és a nagy pénzt ígérő Krasnodar ajánlatát is, hogy okosabban építse fel a pályafutását, és inkább egy nagyobb holland klubhoz szeretett volna csatlakozni. Sajnálatos módon viszont egyik egyesület sem érdeklődött iránta. Mindegyik csapat alábecsülte őt, első osztályú játékosnak tartották másodlagos karrierrel, akinek volt egy szörnyű meccse az U21-es holland válogatottban az olaszok ellen. 

A Groningen felhívta az Ajax technikai igazgatóját, Marc Overmarst, hogy felajánlja Van Dijkot, de Overmars inkább egy fiatalabb holland védőt, Mike Van der Hoorn-t szerződtette. Manapság Van der Hoorn az angol Championshipben szereplő Swansea hátvédje, Van Dijk pedig a Liverpoollal a Bajnokok Ligája és a Premier League megnyeréséért küzd.

Van_Dijl_Celtic.jpg Fotó: Europress/AFP

2013-ban Van Dijk a Celtichez igazolt, az elejétől kezdve úgy tekintett erre a lehetőségre, mint egy közbülső állomásra. Azonnal és kétségbevonhatatlanul kőkemény hátvéddé vált, zsinórban két skót bajnoki címet nyert és folytatta a hónapról hónapra való fejlesztését. Ennek ellenére Louis van Gaal, a holland válogatott szövetségi kapitánya nem vitte el őt a 2014-es világbajnokságra, inkább a tapasztalatlan Terence Kongolót (aki a Premier League-ből éppen kieső Huddersfieldben játszik most) és Bruno Martins Indit válogatta be, utóbbi a második ligás Stoke alkalmazottja. 

Van Dijk nem hibáztatta Van Gaalt. "A skót bajnokság egy bizonyos szint alatt működött."

Van Gaal megfigyelői mutattak neki videókat Van Dijkról, aki akkor még futni hagyta a vele szemben álló támadókat. A fiatal Van Dijk még nem védekezett előre, még nem tudott jól mozogni a labda felé. A legegyszerűbb dolog egy ilyen magas középhátvédnek az, hogy egy az egyben megküzdjön egy támadóval, de a holland taktika (ami a Liverpoolé is most) megköveteli a megelőzést, a proaktív nyomást. Van Dijk sosem élvezhette pompás utánpótlásedzők társaságát, így ezt később kellett elsajátítania. Kései uralmát Jürgen Klopp Liverpooljában gyakorolhatja, ma már a világ egyik legjobbja ebben is. 

2015-ben Martin Koeman fia, Ronald elvitte őt a Southamptonhoz. Nem sokkal ezután, 24 éves korában bemutatkozhatott a holland válogatottban is. (Csak összehasonlításul, mostani hátvédpárja, Matthijs de Ligt 17 évesen debütált ugyanott.) Van Dijk két éven át szolgálta a Southamptont, majd 26 esztendősen régóta tervezett szintugrását hajtotta végre és a Liverpoolhoz igazolt. 

Virgil_Szentek.jpg Fotó: Europress/AFP

75 millió fontos árával a világ valaha volt legdrágább védője lett. Mindig is azt mondta erről, hogy nem gondolkozott ezen, mert szerinte nem az ő dolga. Ahhoz képest pláne figyelemre méltó ez az összeg, hogy a Groningen kilenc évvel ezelőtt ingyen szerezte meg, és a Celtic is csak 2,7 millió fontot fizetett érte 2013-ban. 

Az Anfielden való debütálásakor ő szerezte a győztes gólt az Evertonnal vívott Merseyside-derbin. 

Mindez automatikusan történt vele saját bevallása szerint. VVD - nem a beceneve Hollandiában, hanem a kormányon lévő jobbközép párt mozaikszava - ma már megkérdőjelezhetetlen sztár, de tudja, hogyan kell szerénynek és átlagos embernek lenni. Groningen utcáit kivéve mindenhol úgy mászkálhat, hogy nem nagyon ismernék föl. 

Néha, amikor a holland tévé adását nézi Liverpoolban, látja egykori csapattársait, ahogy a holland második ligában minimálbérérért güriznek. A saját múltja olyan tudatosságot adott neki, ami ritka a világklasszis focisták között. 27 évesen a csúcson van, idősebb fejjel, de fiatal lábakkal. A koncentrációja ritkán hagyja cserben, a holland és a brit foci tradíciói pedig megtérülnek esetében. Ronald Koeman, a holland válogatott jelenlegi irányítója őt tette meg csapatkapitánynak. 

Georginio Wijnaldum, a Liverpool másik holland válogatottja ezt mondta róla: "Ha Virgil nem ért egyet valamivel kapcsolatban, elmondja. A pályán állandóan el van foglalva az előtte és a mellette lévő csapattársaival. Nagyon jó vele együtt focizni, mert mindig beszél hozzád és treníroz."

Van Dijk elismeri, hogy túl sokat beszél, de ez is azt mutatja, ahogy a játékra tekint: az intelligencia tesztjeként, kollektív pozicionálásként. Ahol többet ér az agy, mint az izom. "Nem hinném, hogy Ramos lenne most a legjobb. Ő egy csodálatos játékos, de nem olyan típusú védő, mint én. Nem szoktam belemenni olyan szituációkba, amelyekbe ő rendszeresen." - mondta spanyol kollégájáról. 

Virgil_Liverpool.jpg Fotó: Europress/AFP

Itt egy példa, amely megmutatja, Van Dijk hogyan oldja meg a pályán jelentkező problémákat. A Tottenham elleni rangadón Moussa Sissoko és Son Heung-Min robogott a Liverpool kapuja felé. A Poolnak mindenképpen meg kellett nyernie a meccset ahhoz, hogy továbbra is versenyben maradhasson a bajnoki címért. Kicsivel a vége előtt még 1-1 volt az állás, és a Spursnek megvolt az esélye, hogy véget vessen a Vörösök álmainak az Anfielden.

Mestermű volt, ahogy döntött: Van Dijk úgy számolt, hogy az hord nagyobb veszélyt magában, ha Son lő kapura, aki egy vérbeli támadó, így inkább Sissokót hagyta lőni, a koreai elől lezárta a passzsávot, a francia középpályás pedig ballal alaposan fölé lőtt. Egy perccel később a Liverpool megszerezte a győztes találatot. 

"Napról napra, hétről hétre egyre jobbnak érzem magam." - mondta.

Van Dijk csendes életet él: vonattal jár haza feleségéhez és kislányaihoz. Amit lehet, kiad magából minden egyes meccsen. Egy világ választja el azt a fiút, aki mosogatásból élt, és azt, aki most ez a személy lett. De mindkettő Van Dijk.

"Úgy gondolom, hogy normálisnak kell maradnom. Keményen kell dolgoznom, és sosem felejthetem el, hogy honnan jöttem."

Klopp_Virgil.jpg Fotó: Europress/AFP

via ESPN

Hozzászólások