Premier League - Hogyan indulhat újra a Premier League?
Hogyan indulhat újra a Premier League?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan indulhat újra a Premier League?

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/09 14:42
Már hivatalos, hogy az európai topligák közül a német Bundesliga térhet vissza elsőként a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetből. Példáját a legtöbb nagy bajnokság követni szeretné, azonban még az újraindulásra legesélyesebb Premier League-ben is komoly akadályok állnak a szezon hátralévő részének lejátszása előtt.


Közel két hónap szünet után
, május 16-án végre újrakezdődhet a futballélet Európában. A kontinens topbajnokságai közül először a német Bundesliga kapja meg az esélyt a félbeszakadt idény befejezésére. Ha az újraindulás itt gond nélkül lezajlik, az példát mutathat a többi nagy liga számára is, amelyek a már lefújt francia bajnokságot leszámítva mind terveznek a visszatéréssel. 

A szezon befejezése különösen érdeke lenne a még topligás mércével is őrült tévés pénzeket kapó Premier League-nek, Angliában pedig a járvány helyzete is nagyobb esélyt ad a folytatásnak, mint a vírus által leginkább sújtott Olasz- és Spanyolországban. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy az újrakezdés könnyű feladatnak ígérkezne. A visszatérést a németeknél is hosszas egyezkedés és nagy kompromisszumok előzték meg, vélhetően hasonlóra lesz szükség a szigetországban is. Most összeszedtük, milyen akadályokat kell sikerrel venni a PL-nek az újrainduláshoz.

A politika

Anélkül, hogy az Egyesült Királyság kormánya támogatná a bajnokság újrakezdését, semmi sem történhet. A kabinet elsősorban persze egészségügyi szempontok alapján ítél majd a kérdésben, de hiba lenne azt gondolni, hogy a politika nem játszik majd szerepet a döntésben. A liga szerencséjére úgy tűnik, a kormány is folytatást szeretne, az utóbbi hetekben több magas rangú tisztviselő is tett a szezon befejezését támogató nyilatkozatot.

Most minden érintett Boris Johnson miniszterelnök vasárnapi beszédére vár, ami jó alakalom lehet az újraindulás felvetésére. Azonban még ha bejelentés is születik a kérdésben, a PL egy időre még két szék között találhatja magát: az engedélyt ugyan megkaphatják az újrakezdésre, de anélkül, hogy részletes terveket kapnának az szezon befejezésére.

000_1QX2LW.jpg Fotó: Europress/AFP

A szabályok

Ha a politikai döntés kedvező, a következő lépés ezeknek a terveknek a kidolgozása lehet. A két legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy miként (és mikortól) biztosítanak lehetőséget az edzések, majd a meccsek biztonságos újrakezdésére. Az előbbi első lehetséges időpontja egyébként május 18., míg az utóbbira a pletykák szerint június elején kerülhet sor. 

Mindkét protokoll kialakítása gőzerővel zajlik, de a megoldás még egyik helyzetre sem áll rendelkezésre. Egy dolog biztos, bármilyen szabályrendszert fogad is el a liga, ahhoz 14 klub beleegyezése is szükséges. 

Az orvosok

A biztonsági szabályok kialakításának fontos lépéseként a PL felkérte a csapatok orvosait, hogy állítsanak össze egy listát, a megoldandó kérdésekkel. A doktorok hétfőn adták le a jelentést, nem kevesebb, mint 100 problémás ponttal.

Bár könnyen lehet, hogy a lista csak az orvosok kis számának véleményét tükrözi, a felvetett aggályok egy része pedig nem elsődlegesen járványügyi (hanem például biztosítási), a problémás kérdések ilyen nagy száma önmagában beszédes. A legnagyobb gond a meccsekhez és edzésekhez hozzátartozó fizikai érintkezéssel van, amelyek nélkül viszont nyilvánvalóan lehetetlen a futball újrakezdése. A nagy kérdés az, hogyan lehet majd kordában tartani a vírust ezek engedélyezésével.

A tesztelés

A koronavírus esetében központi kérdés a lakosságon elvégzett tesztek száma, nem lesz ez másképp a liga újrakezdésének esetén sem. A játékosokat a rajt előtt, majd utána folyamatosan tesztelni kell majd, ez pedig optimista becslések szerint is legalább 40 ezer tesztet jelent. A Premier League saját forrásból, magánlaborban végezné a vizsgálatokat (ez kb. 4 millió fontba kerülne), a teszteket így nem a közegészségügytől vennék el. Azonban még így is kérdés, a közvélemény hogyan fogadná a tesztek tömeges felhasználását ilyen célra. 

000_1OM9UK.jpgFizikai kontaktok nélkül nem képzelhető el a foci visszatérése - Fotó: Europress/AFP

A semleges helyszínek kérdése

A protokoll egyik kulcskérdése az utóbbi hetekben felmerült javaslat, hogy az újrainduló bajnokságot részben semleges pályákon bonyolítsák le. Erre két okból lehet szükség: egyrészt hogy elnyerjék a stadionok környékén gyülekező szurkolóktól tartó rendőrség támogatását, másrészt mert a PL stadionok egy része egyszerűen nem alkalmas a megfelelő távolságtartás betartására. 

A kérdésben számos vita zajlott zárt ajtók mögött, több klub képviselője viszont nyilvánosan is felszólalt az utóbbi napokban. Az Aston Villa és a Brighton vezető is elégedetlenségüket fejezték ki az ötlet kapcsán, mindkét kiesés által fenyegetett klub tiltakozik a megoldás ellen. Bár az a hír járja, hogy a csapatok többsége hajlik erre a kompromisszumra, nem kérdés, hogy a szurkolók és a hazai pályák hiánya alapjaiban változtatná meg a liga képét.

A játékosok

Még ha engedélyezik is a folytatást és választ is találnak minden felvetett problémára a következő hetekben, egy fontos tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez pedig a játékosok helyzete, akik nélkül evidens módon nem képzelhető el a folytatás. Ahhoz, hogy a bajnokság biztonságban befejeződhessen, a focistáknak vélhetően hetekre kvázi karanténba kéne vonulniuk, elzárva a családjaiktól, és még így is kockáztatva a megbetegedést. 

Ebben a kérdésben egyelőre nem sok játékos mondta el véleményét, de akik igen, azok okkal fejezték ki aggodalmukat. Persze a folytatás mindenki érdeke, de a jelen helyzetben ki hibáztatna egy játékost, aki nem vállalja ezt a kockázatot?


via Guardian

Hozzászólások