Premier League - Hogyan bukhatott ekkorát a Premier League egyik legizgalmasabb játékosa?
Hogyan bukhatott ekkorát a Premier League egyik legizgalmasabb játékosa?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan bukhatott ekkorát a Premier League egyik legizgalmasabb játékosa?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/05 16:22
Bő másfél évvel ezelőtt Alexis Sánchezt még gondolkodás nélkül a Premier League legjobb támadói közé soroltuk volna, ezen a nyáron mégis megszégyenülve tért vissza abba a bajnokságba, ahol először felfigyeltek rá a topklubok. De vajon mi lehet az oka annak, hogy a chilei klasszis ilyen szinten formán kívül teljesített Manchesterben? Erre a kérdésre kerestük a választ.

"Azt gondoltam, olyan játékos lesz, aki be tudja játszani a pályát, korábban eredményes és ellenállhatatlan volt, azonban teljes katasztrófa lett belőle. Fogalmam sincs, mi történt Alexis Sánchezzel. Lehet, hogy ketten vannak. Az, akit éveken keresztül láttunk a Barcelonában és az Arsenalban, illetve a másik, aki Manchesterben tűnt fel" - foglalta össze Gary Neville a chilei MU-s pályafutását. Az angol bajnokság legjobban fizetett játékosa a tavaly januári klubváltása óta csupán három gólt szerzett.

A manchesteri szurkolók rég beletörődtek a helyzetbe, azonban az okok még mindig ismeretlenek. Sánchez visszaesése ugyanis nem egy folyamat eredménye volt, nyolc hónappal korábban még az év játékosának választották az Arsenalnál, új klubjánál viszont a kezdetektől fogva formán kívül játszott. Bár igazából ez is csak találgatás, sokan a kiégéssel magyarázták, amin még az sem segített, hogy nyári pihenőre is elmehetett, évek óta először. De mégis, hogy válhatott a Premier League egyik legizgalmasabb játékosából a legrosszabb igazolás?

Erre talán csak akkor tudunk magyarázatot adni, ha több tényezőt is figyelembe veszünk. Például a pályán kívüli ügyeit, a párkapcsolati problémáit és a spanyol adóhatóság vizsgálatát. Mindamellett, hogy ezek bezavarhattak, a pályán sem sikerült megfelelően kiosztani a feladatait. Sánchez bizonyítottan sokoldalú játékos: európai pályafutását az Udinese jobbszélsőjeként kezdte, majd a Barcelonánál is játszott ezen a poszton, mielőtt az Arsenalnál átkerült a bal oldalra. Megmutatta magát tízesként, főként a kontráknál fickándozva és volt középcsatár is. 

Azonban bárhol is játszott, mindig ugyanazt várták tőle a Manchester Unitedbe szerződéséig: inkább volt gólszerző, mint előkészítő. Papíron hasonló posztra került az Old Traffordon is, ahol az egyébként jó formában lévő Anthony Martialt váltotta a kezdőben. Viszont a kémia nagyon más volt. Az Arsenalban gyakran ott volt Sánchez előtt Olivier Giroud, mellette pedig Mesut Özil, két végtelenül önzetlen játékos, akikhez legfeljebb Juan Mata hasonlítható az MU-ból. Romelu Lukaku mellett viszont Sáncheztől inkább a kreativitást várták.

000_OH09L.jpg Fotó: Europress/AFP

Valószínűleg az aláírásáért sokáig versenyző Manchester Citynél máshogy használta volna őt Pep Guardiola. Korábban gyakran dicsérte Arséne Wengert, amiért megtalálta az ideális szerepkört egykori játékosának, ebből kifolyólag inkább Serio Agüero párjaként, riválisaként játszhatott volna a kékeknél. Elvégre Sánchez az utolsó teljes arsenalos évében 22 gólig jutott, abban az idényben, melyben csak Agüero próbálkozott többször lövéssel. Ebben a tekintetben jókora visszaesés figyelhető meg a Manchester Unitednél.

A chilei támadó találatai nem ok nélkül maradtak el. Utolsó négy arsenalos évében mérkőzésenként 3,6 alkalommal próbálkozott lövéssel, a 2018-as klubváltása óta viszont ennek a fele sem jött össze Sáncheznek. Azért lett teljesen más játékos, mert valóban más játékos volt a Manchester United rendszerében. "Egy defenzív csapatba került" - állapította meg Robin Van Persie. Sáncheznek valóban kevesebb szabadság jutott az új rendszerben, ráadásul a hátvédek sem támogatták olyan mértékben, mint az Arsenalnál.

Ez a kettő együtt mérgező elegynek bizonyult. Sánchezre a korábbiaknál nagyobb teher hárult, hogy egymaga boldoguljon, de ehhez kevesebb területet kapott. Ritkábban ért a labdához az ellenfél tizenhatosán belül, viszont többször erőltette a cseleket, hogy eljusson odáig, aminek sokszor labdavesztés lett a vége. Csak a Huddersfield és a Newcastle elleni találkozókon 36 (!) alkalommal választották el a labdától. Bár ez igen kellemetlen sajtóvisszhangot kapott, valójában nem ez volt a fő probléma a chilei játékával.

000_SR7EC.jpg Fotó: Europress/AFP 

Időnként valóban hanyag volt a labdavesztésekkel, azonban - más topjátékosokhoz hasonlóan - ezt az Arsenalnál elnézték neki. Azért kapta meg a szabadságot Wengertől, mivel tőle várta az extrát. Az MU-nál ellenben nem fért bele, mert a produktivitása eltűnt. Érdekes módon a kreativitás terén viszont végig hasonló szinten teljesített a Premier League-ben. Az előkészítéseknél valamivel hatékonyabb is volt Manchesterben - a City 3-2-es legyőzéséből két assziszttal vette ki a részét - azonban sosem ez volt az erőssége.

Az Ágyúsoknál minden évben több gólt rúgott, mint ahányat előkészített, ez az arány azonban megváltozott az MU-nál: több kialakított helyzete volt, mint amennyi lövése. Ez pont az ellenkezője annak, ami igazán jó játékossá tette, a helyzete pedig egyre reménytelenebbé vált. Az előző szezonban csökkent a labdavesztéseinek száma, de csak azért, mert leállt a cselekkel. Az az ember, aki egykoron az extrát jelentette, feladta ezt a feladatkört. Wenger, aki elég jól ismerte őt, épp a hit teljes hiányát emelte ki vele kapcsolatban.

000_1GE0OK.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azt gondolom, hogy elveszítette az önbizalmát. Alexis Sánchez legnagyobb erőssége az volt, hogy ösztönösen játszott, cselezett, felvállalta a párharcokat. Ezek a játékosok akkor a legsebezhetőbbek, amikor nincs meg az önbizalmuk, mivel a szabadon engedett ösztönösségük köré épül a játékuk. Mindig nagy energiával játszott, és már ez sincs meg benne" - magyarázta Wenger.

Az utolsó lehetséges válasz egyben azt is előrevetíti, miért lesz nehéz visszatérnie korábbi önmagához. A chilei klasszis decemberben már 31 éves lesz, így egyre nehezebben tud azokra a tulajdonságokra építeni, amelyek egykoron kiemelték őt. Még egy olyan csapatban is, amelyik illik a stílusához, ráadásul az Inter - ahol Lukaku éktársa lehet - aligha tartozik ezek közé. Az biztos, hogy a Unitedben nem sokan fogják gyászolni, csupán egy újabb - igaz, elég drága - csalódás a klub történetében. Egy újabb példa a rossz működésre. 

Számos oka volt annak, miért nem illett a csapatba, kétségtelen, hogy többet ki lehetett volna belőle hozni. Azt azonban senki sem látta előre, hogy ilyen szinten balul fog elsülni Sánchez klubváltása.

via Sky Sports

Hozzászólások