Premier League - Hivatalos: Mourinhót kirúgta a Manchester United
Hivatalos: Mourinhót kirúgta a Manchester United
Fotó: Europress/AFP

Hivatalos: Mourinhót kirúgta a Manchester United

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/18 11:10

A csapat gyenge szereplése miatt távozott a Manchester Unitedtől Jose Mourinho, a klub vezetőedzője. 

Mourinho menesztése régóta a levegőben lógott, a gyenge szezonkezdet óta folyamatosan terítéken van a kirúgása. Októberben a Daily Mail már arról írt, hogy a portugált a Newcastle elleni mérkőzés eredményétől függetlenül el fogják küldeni, ám ezek a hírek végül nem bizonyultak igaznak. Az MU 0-2-es hátrányból felállva legyűrte Rafa Benítez csapatát, Mourinho pedig hónapokig irányíthatta a manchesterieket.

Azonban néhány felvillanást leszámítva - mint például a Juventus legyőzése a BL-ben - a teljesítményen nem sikerült javítani.

Hétvégén a Manchester United 3-1-re kikapott a Liverpooltól, de az eredmény nem árulja el igazán, mennyire nagy különbség volt a két csapat között. A Liverpool minden tekintetben a rivális fölé kerekedett, többet birtokolta a labdát (64,5-35,5), többször próbálkozott lövéssel (36-6) és többször talált kaput (10-3). Kellett némi szerencse is a hazai győzelemhez Xhardan Shaqiri lövéseinél, de megérdemelten nyerte meg a Liverpool a rangadót.

Néhány trófeát azért nyert

Sir Alex Ferguson távozása óta már a harmadik (állandó) vezetőedzőjét fogyasztotta el a manchesteri klub. David Moyes kinevezése már az elején rossz döntésnek tűnt, és hiába kapott hosszú távú szerződést, az első idény végéig sem tudta kihúzni. A holland válogatottat vb-bronzig vezető Louis van Gaal alatt fejlődött valamennyit az MU, első évében negyedik helyen zártak a vörös ördögök, második szezonjában pedig FA-kupát nyert csapatával.

Ezek az eredmények azonban még mindig kevésnek bizonyultak, így szezon végén a holland szakembertől is megváltak. Ekkor érkezett Mourinho a klubhoz, aki nem sokkal korábban felemás élményekkel távozott a Chelsea-től: a 2014/15-ös szezonban bajnoki címhez segítette régi-új csapatát, egy évre rá azonban borzasztóan kezdték az évet a londoni kékek. 

Az első 12 bajnokin 11 pontot gyűjtött a Chelsea, ezért decemberben kirúgták a közönségkedvenc edzőt.

Mourinhótól elsősorban a trófeákat várták új munkaadóinál is, és a portugál nem maradt adós a jó eredményekkel. Felismervén azt, hogy a 2016/17-es szezonban mutatott bajnoki formájuk nem lesz elegendő a BL-indulást jelentő top4-es helyezéshez, az Európa-liga-győzelemmel biztosította be, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhessen következő évben a csapat. Ezen kívül az Angol Ligakupát is megnyerte első évében.

A legendássá vált második évében rengeteget fejlődött a Manchester United a kezei között, a bajnokságban a (keret képességei alapján) bravúrosnak mondható második helyen zárt csapatával. Bajnoki címre nem volt esélye, de ez nem csak rajta múlt: a városi rivális City rekordot jelentő 100 pontot gyűjtött a szezonban. Csalódást keltő eredményt produkált viszont a BL-ben, ahol Vincenzo Montella Sevillája búcsúztatta az angol sztárcsapatot. 

Harmadik év

Tekintettel a javuló eredményekre, Ed Woodward idén januárban meghosszabbította a portugál szerződését, ami eredetileg a mostani szezon végén járt volna le. Ismerve a Mourinho-ciklust, ez elhamarkodottnak döntésnek tűnt, és annak is bizonyult. Még a pályafutása csúcsán is jellemző volt a Special One-ra, hogy a csapatai a második évben érik el a csúcsot, onnantól kezdve viszont gyengülnek az eredmények.

000_1A622C.jpg Fotó: Europress/AFP 

Nem véletlen, hogy egyetlen csapatánál sem töltött három szezonnál többet, ráadásul háromszor is idény közben kellett távoznia: a Chelsea például kétszer is kirúgta a mestert, pedig valóságos ikonnak számít a londoni klubnál. Mourinho ebben a tekintetben hasonlít Gutmann Bélára, aki úgy tartotta, a harmadik év mindig végzetes egy edzőnél, és ezért nem is töltött el hosszú időt egyetlen helyen sem.

Az MU vezetői válságára jellemző, hogy ezt a ciklust nem vették figyelembe. Nemrég Gary Neville, a Sky Sports szakértője is erről beszélt. Szerinte "a vezetőség hihetetlenül naiv volt, amikor meghosszabbították a szerződését, miközben jól ismert Mourinho hároméves ciklusa. A harmadik mindig nehéz év számára. Akkor még csak 18 hónapja volt a klubnál. Abban a pillanatban várni kellett volna, fenntartani a sikeréhségét a harmadik idényére."

Hogyan tovább?

Neville szavait érdemes komolyan venni, mert az MU problémái jócskán túlmutatnak az edzőkérdésen. Való igaz, hogy Mourinho sem tudta kihozni a maximumot a keretből (a tavalyi bajnoki ezüst mondjuk tényleg a plafon volt), azonban érdemes összehasonlítani, hogyan segíti az edző munkáját a Manchester City vagy épp a Liverpool vezetősége. És nem az elköltött pénz mennyiségéről van szó, hanem a szakmai munka színvonaláról.

Korábbi játékosa szerint nem Mourinho az MU legnagyobb problémája | Hosszabbítás

Gary Neville, a Sky Sports szakértője ismét elmondta, szerinte drasztikus változásra van szükség korábbi csapatánál, a Manchester Unitednél. Az MU legendás jobbhátvédje úgy látja, a régóta emlegetett edzőváltás elkerülhetetlen, ugyanakkor a klub problémái sokkal mélyebben gyökereznek, így José Mourinho távozása sem jelent megoldást.

Az még az Amazonon futó All or Nothing című sorozatból is kiderül, hogy a ManCitynél iszonyatosan profi munka folyik, van például egy jelenet, amiben hosszasan elemzik, miért nehéz feladat Guardiolának megfelelő belső védőt igazolni. Ezen a téren a Liverpool sem marad le: a Klopp-éra majdnem összes igazolása bevált, főleg azért, mert olyan játékosokat igazoltak, akik maximálisan illettek az edző filozófiájába.

Ennek Manchesterben nyoma sem volt. Mourinho kevés olyan játékost kapott, aki egyértelműen az ő rendszerébe érkezett, belső védő poszton például sosem kapta meg azt a párost, amelyikben tökéletesen megbízhatott volna. Márpedig az a korábbi eredményeiből is világosan kiderül, hogy nála ennek különösen nagy jelentősége van. Neville-nek tehát abban valószínűleg igaza van, hogy az edzőváltás nem oldja meg a gondokat,

ennél sokkal nagyobb változásokra lesz szükség, ha a Manchester United vissza szeretne kerülni a legnagyobbak közé. 
Hozzászólások