Premier League - Higuaín érkezése Hazardnak jót tehet, a Sarri-projektnek kevésbé
Higuaín érkezése Hazardnak jót tehet, a Sarri-projektnek kevésbé
Fotó: Europress/AFP

Higuaín érkezése Hazardnak jót tehet, a Sarri-projektnek kevésbé

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/20 15:05

Pár napon belül hivatalossá válhat, hogy Gonzalo Higuaín - egyelőre kölcsönben - a Chelsea színeiben folytatja pályafutását. Az argentin klasszis a 2015/16-os szezonban karrierje legjobb évét futotta Maurizio Sarri Napolijában, és várhatóan ezúttal is hasonló teljesítményt várnak majd tőle régi-új edzője kezei között. De valóban ez a legjobb döntés a Sarri-projekt szempontjából?

Eden Hazard egyike a Premier League legjobb játékosainak. Az elmúlt három szezon alapján Harry Kane, Sergio Agüero, David de Gea és N'Golo Kanté tudott hozzá hasonló szinten teljesíteni, és kis túlzással bármilyen játékrendszerhez hozzá tudja tenni a magáét. Szinte mindegyik találkozón van valamilyen látványos megoldása, lehet az egy gól vagy egy assziszt, de akár egy csel is, amivel átver pár védőt. 

Elég egyszerű a képlet: ha Hazardnak megy a játék, a Chelsea-nek is.

Az Arsenal ellen nem ment Hazardnak. A Chelsea-nek sem.Az Arsenal ellen nem ment Hazardnak. A Chelsea-nek sem. Fotó: Europress/AFP

Hazard a hamis kilences pozíciójában kicsit olyan, mintha egy méregdrága vázát tollak és ceruzák tárolására használnánk. A belga nem sajátította el teljesen az új szerepkörét, emellett úgy tűnik, hogy kevésbé hatékonyan tudja begyűjteni mélységből a labdákat. Azonban Álvaro Morata csapnivaló formája és küszöbön álló távozása, valamint Olivier Giroud szituációs/rotációs szerepköre miatt jelenleg Hazard az első első számú opció középre.

Szokatlan megoldás

Hazard átmozgatása a legnagyobb változás azóta, hogy Maurizio Sarri áttette székhelyét a Stamford Bridge-re. Még annál is nagyobb, mint amikor a Napolitól magával vitt Jorginhót tette mélységi irányítóvá, míg Kantét box-to-box szerepkörbe helyezte. Általában a PL topcsapatai legjobb játékosuk köré építik játékukat: így tesz a Tottenham Kane, a Liverpool Mohamed Salah, a Manchester City Sergio Agüero és Kevin De Bruyne esetében.

Bátor döntés volt Sarritól, amikor ismeretlen és kevésbé komfortos szerepet szabott legjobb játékosára.

Conte csak kényszerből tette középre.Conte csak kényszerből tette középre. Fotó: Europress/AFP

Hazard játszott Sarri előtt is hamis kilencest, legnagyobb sikerrel a Brighton elleni 4-0-s győzelem alkalmával, még a Conte-érában. Az azonban inkább kényszer, mintsem taktikai döntés eredménye volt, egyértelműen átmeneti jelleggel. Sok szurkoló most is abban bízik, hogy Morata helyére igazol valakit a klub, aki várhatóan Gonzalo Higuaín lesz: az argentin érkezésétől lényegében csak a hivatalos bejelentés választja el a Chelsea-t.

A bizalom Sarriban

Amennyiben Higuaín tényleg a Stamford Bridge-en köt ki, esetleg egy másik méregdrága középcsatárt igazol a Chelsea, az legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Ismét középpontban állítja például a játékosok befolyása és a menedzseri autonómia között feszülő ellentétet, illetve a Chelsea-nél egyébként is gyakori, rövid távú/hosszú távú építkezés kérdését. Mindkettő alapjaiban befolyásolhatja Sarri jövőjét.

Feltételezhető, hogy Hazard örülne egy klasszis középcsatár leigazolásának. Leginkább akkor érzi jól magát a pályán, amikor bal oldalról indulhat, miközben a tizenhatoson belül egy klasszikus kilences dolgozik. Októberben Hazard a világ legjobb labdatartó centerének nevezte Giroud-t, amivel finoman jelezte Sarri felé, hogy jó a kapcsolatuk a pályán. Csakúgy, mint a nemzeti válogatottban Romelu Lukakuval.

000_17G6BY.jpg Fotó: Europress/AFP 

Sarri kinevezése azonban azt feltételezi (vagy kellene, hogy feltételezze), hogy a Chelsea egy hosszabb távú projekt mellett kötelezte el magát. Az olasz szakember - Pep Guardiolát leszámítva - a világ leginkább filozófia-központú edzője. Amint megérkezik egy klubhoz, ott egyből elkezdi átformálni a keretet és a játékstílust a futballról alkotott elképzeléseinek megfelelően. Ennek az első jelei már néhány mérkőzést követően megmutatkoztak.

Támadásban kettő az egy elleni szituációk kikényszerítésére törekszik, próbálja kimozgatni a védőket a pozíciójukból, majd az így megnyíló területeket gyors mozgással támadni.

A 2015/16-os szezonban a Napoli második helyen zárt 82 ponttal a Juventus mögött az olasz bajnokságban, Higuaín pedig megdöntötte a Serie A gólrekordját. Az argentin távozását követően is fejlődött a Napoli, a 2017/18-as idényben már klubrekordot jelentő 91 pontot gyűjtött, a Lorenzo Insigne, José Callejón és Dries Mertens fémjelezte támadótrió pedig Európa egyik legszebb futballját hozta össze.

Maurizio Sarri, az olasz futball legutóbbi húsz évének legnagyobb innovátora | Hosszabbítás

Maurizio Sarri az utóbbi évtizedek leginvenciózusabb olasz edzője. Sarri elképzelései némileg eltérnek az olasz játékkoncepciótól, mivel ő is inkább stílusban gondolkodik, ahogyan Guardiola, illetve a spanyol és a brazil kultúra. Arrigo Sacchi szerint ő a legjobb dolog, ami az olasz focival történt az elmúlt 20 évben.

Nem kell különösebben nagy fantázia ahhoz, hogy Hazardban lássuk a Chelsea Mertensét. A korábban szélsőként számításba vett belga utolsó két évében 61 bajnoki gólt szerzett Sarri játékrendszerében, és Hazard játékának is jót tett az olasz mester érkezése. Gólok és gólpasszok tekintetében is elérte a 10-es határt, pedig még csak január közepénél járunk, így egyénileg valószínűleg a mostani lesz a legjobb Premier League-szezonja.

Alacsonyak, de gyorsak

Sarri utolsó nápolyi évében azon nyolc középpályás és támadó közül, aki legalább 35 mérkőzésen pályára lépett, senki sem volt magasabb 183 centiméternél. Mindössze két topcsapat rendelkezett hasonló statisztikával: a Manchester City és a Liverpool. Megfigyelhető egy trend, hogy az edzők a kontrollt részesítik előnyben a fizikális jelenléttel szemben. Kanté, Jorginho, Mateo Kovacic, Willian, Pedro és Hazard ezt a vonalat képviseli.

Ezt figyelembe véve furcsa lépés volna Higuaín leigazolása. Vagy azt jelzi, hogy Sarri átgondolta a taktikai elképzeléseit a Chelsea-nél (erre egyszer sem tett eddig utalást), vagy a klub kényszeríti ki a változást. Christian Pulisic leigazolását követően Sarri elismerte, hogy nem az ő döntése volt az amerikai megszerzése, hónap elején pedig azt nyilatkozta, hogy egy új középcsatár helyett inkább a középpályára várna erősítést.

Miért fizetett 60 milliót a Chelsea egy dortmundi cseréért? | Hosszabbítás

Még a mai, helyenként őrült transzferpiacon is ritkán fordul elő, hogy egy topklub 58 millió fontot fizet egy másik topklub cserejátékosáért, Christian Pulisic esetében azonban kivételt tett a Chelsea. Az amerikai szélső a 2018/19-es idény hátralévő részét még a Borussia Dortmundban (és vélhetően továbbra is a padon) tölti kölcsönben, és majd 2019 nyarától csatlakozik Maurizio Sarri csapatához.

Közben viszont a Chelsea-nél nagyon - és okkal - tartanak attól, hogy Hazard az idény végén elhagyja a londoniakat. Egyre erőteljesebb a Real Madrid érdeklődése, míg Hazard többször jelezte a múltban, hogy nem lenne ellenére, ha Madridba igazolna. Ebben a helyzetben joggal érezhetik úgy a Chelsea-nél, hogy a klub és Sarri érdeke, hogy Hazard minél otthonosabban érezze magát jelenlegi klubjánál.

Annak ellenére viszont, hogy van logika ebben a megközelítésben, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a világ egyik legdogmatikusabb edzőjét próbálják megváltoztatni. Ez pedig nem éppen arra utal, hogy a klubvezetés maga mögött hagyta a rövid ciklusokban és azonnali eredményekben gondolkozó modellt. Ahhoz, hogy erre sor kerüljön, bízni kellene Sarri elképzelésében, függetlenül attól, épp ki tiltakozik ellene.

via fourfourtwo  

Hozzászólások