Premier League - Higuaín a pocsék formája ellenére is pozitív változást hozhat a Chelsea-hez
Higuaín a pocsék formája ellenére is pozitív változást hozhat a Chelsea-hez
Fotó: Europress/AFP

Higuaín a pocsék formája ellenére is pozitív változást hozhat a Chelsea-hez

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/24 14:09

Rengeteg csavar - meg egy milánói kitérő - után Gonzalo Higuaín a Chelsea játékosa lett, így ismét együtt dolgozhat kedvenc edzőjével, Maurizio Sarrival. Higuaín formája nem ad okot túlontúl sok bizakodásra, a helyzetek befejezésével látványosan szenvedő londoniak számára mégis előrelépést jelenthet az argentin játékos. Különösen akkor, ha Sarri második nekifutásra is képes kihozni a maximumot a kiváló támadóból.

Tavaly nyáron minden ideálisnak tűnt ahhoz, hogy Gonzalo Higuaín és Maurizio Sarri ismét együtt dolgozhasson. Az argentin támadó Cristiano Ronaldo érkezése miatt létszámfelettivé vált a Juventusnál, az olasz szakember pedig három év után otthagyta a Napolit a Chelsea kedvéért. Annak ellenére, hogy angolok kitartóan érdeklődtek Higuaín iránt, a támadó végül a Milanhoz igazolt, hogy aztán fél évnyi szenvedést követően mégis a Chelsea játékosa legyen.

Talán mondani sem kell, hogy a Milanba igazolásával senki sem járt jól, a játékos és a klub egyaránt veszített az üzleten. Higuaín 15 Serie A-mérkőzésen hat gólt szerzett, lövéseinek csupán 10,7%-ból lett gól, vagyis teljesítménye jócskán elmaradt a várakozásoktól. Ahhoz, hogy a Chelsea jól járjon a leigazolásával, mindenképpen javítania kell a hatékonyságán. Szerencséjére jobb kezekben aligha lehetne, karrierje eddigi legjobb évét Sarri játékrendszerében futotta.

Higuaín és Sarri egyetlen szezonban dolgozott együtt, az viszont hihetetlenül eredményes volt. Az argentin középcsatár 35 bajnokin 36 gólt szerzett, amivel egyrészt gólkirály lett, másrészt beállította Gino Rossetti 1928/29-es gólrekordját is. Higuaín ezt követően igazolt majd' 100 millió euróért a Juventushoz, ahol egyénileg ugyan kevésbé volt kiemelkedő (24, ill. 16 bajnoki gól), nyert két bajnoki címet, két kupát és tagja volt a 2016-ban BL-döntős csapatnak is.

A Chelsea-ból Diego Costa távozása óta hiányzik egy klasszis támadó - a spanyol center mindkét bajnoki címmel záródó szezonjában 20 góllal segítette csapatát -, ezt a rést hivatott most betölteni Higuaín. Nyomásból egészen biztosan nem lesz hiány, nagyok az elvárások vele szemben, közben pedig fel kellene vennie az angol bajnokság ritmusát is. Ezek alapján nem számíthat arra, hogy könnyű dolga lesz Angliában, és akkor még nem is ejtettünk szót a karrierjében megfigyelhető, erősen negatív tendenciáról sem.

Utolsó 50 bajnoki mérkőzésén 22 gólig jutott, ami aligha nevezhető kiemelkedőnek. Ennek többségét ráadásul az olasz bajnokságot évek óta domináló Juventusban játszotta le (35).
JátékosMeccsek számaGólok
M. Salah5948
H. Kane5944
P. E. Aubameyang5237
S. Agüero4431
R. Firmino6024
R. Lukaku5424
G. Higuaín5022
A. Lacazette5422
G. Jesús4618

Teljesítménye jócskán elmarad a Premier League elit támadóitól. Mohamed Salah 48, Harry Kane 44, Pierre-Emerick Aubameyang 37, Sergio Agüero 31 találatot jegyzett ebben az időszakban, de Roberto Firmino és Romelu Lukaku is jobban áll 24 góljával. Higuaín az Arsenalnál sokszor csak csereként számításba vett Alexandre Lacazette-tel áll egy szinten, és olyan játékosokat előz meg, mint Gabriel Jesús (18), Álvaro Morata (16), Marcus Rashford (15) és Olivier Giroud (8).

Ebből a felsorolásból két dolog is leszűrhető: az egyik az, hogy Higuaín teljesítménye valóban eléggé visszafogott a többi sztárcsatárhoz viszonyítva. Másrészt viszont megelőz két Chelsea-csatárt is, ami magyarázhatja, miért döntöttek a leigazolása mellett. A londoniaknál Eden Hazard bizonyult a legeredményesebbnek a tavalyi szezon elejétől számítva, neki 22 gólja van, viszont nem igazán nevezhető középcsatárnak, ráadásul Sarri nemrég a taktikai fegyelmezettségét is kritizálta. 

Ha picit mélyebben megvizsgáljuk a számokat, láthatjuk, miért a helyzetek befejezésére keresett játékost a Chelsea. Kulcspasszok tekintetében jól áll Sarri csapata (289), 23 forduló alatt a Chelsea alakította ki a második legtöbb helyzetet a Premier League-ben. Ehhez képest csak 40 találatnál járnak Hazardék, ami a legkevesebb a top six csapatai között. Főleg a helyzetkihasználás pocsék: a 10,8%-os hatékonyság csak a 10. legjobb az angol élvonalban. 

Emellett a Chelsea 37 kihagyott ziccernél jár, ami a harmadik legmagasabb a Premier League csapata között.

golok.png Forrás: Sky Sports

Már csak az a kérdés, Higuaín javít-e a helyzeten. Az argentin klasszis az utolsó 18 hónapban maga is szenvedett a lehetőségek kihasználásával, 13,9%-os mutatójánál csak Giroud 11,4%-a rosszabb a top six támadói közül. Hogy ezt kontextusba helyezzük: a listát Aubameyang vezeti a maga 24,8%-os hatékonyságával. A gaboni egyben pozitív példa is lehet Higuaín számára: ha megfelelő a játékrendszer, egy rutinos támadó is gyorsan felveheti a PL ritmusát.

Meglehet, Sarri és Higuaín csak egyetlen szezon során dolgozhatott együtt, az argentin akkori hatékonysága a bizonyítéka annak, hogy képes jól teljesíteni az olasz játékrendszerében, sőt, pályafutása során aligha akadt olyan rendszer, amiben szívesebben játszott volna. 2016 óta nem tudta megközelíteni akkori formáját, az utolsó 18 hónapban önmagához képest kifejezetten gyengén teljesített, de talán képes lehet újra felvenni a fonalat Sarri kezei között.

via sky sports

Hozzászólások