Premier League - Hét ok, amiért a Manchester City címvédése kudarcba fulladt
Hét ok, amiért a Manchester City címvédése kudarcba fulladt
Fotó: Europress/AFP

Hét ok, amiért a Manchester City címvédése kudarcba fulladt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/29 18:04
Nemrég már Pep Guardiola is arról beszélt, nem reális, hogy a Manchester City megvédje a címét a Premier League-ben. Féltávnál (legalább) 14 pont a csapat hátránya a listavezető Liverpoollal szemben, emellett a mutatott játék is elmarad az előző években megszokottól. Következzen hét tényező, amely hátráltatta a manchesterieket ebben az idényben.

Minden jel arra mutat, hogy ebben az idényben új bajnoka lesz a Premier League-nek, a Liverpool ugyanis teljes gázzal robog a győzelem felé. Jürgen Klopp csapata hétről hétre magasabbra emeli a lécet, és ugyan volt olyan Manchester City, amelyik tarthatta volna a lépést, az mostanra egyértelműen kiderült, hogy a 2019-es őszi verziója nem sorolható ebbe a kategóriába. Megpróbáltuk összegyűjteni, milyen okok állhatnak a ManCity gyengélkedésének hátterében. 

Elmaradt Kompany pótlása

A belga válogatott középső védő 11 év után, könnyek között jelentette be, hogy távozik a klubtól. Utólag kijelenthető, hogy óriási űrt hagyott maga mögött, amit egyik korábbi csapattársa sem tudott betölteni. Kompany az utolsó éveiben - leginkább sérülékenysége miatt - a pályán nem számított nélkülözhetetlen láncszemnek, ellenben a vezetői adottságai és az öltözőbeli jelenléte különösen értékes játékossá tette. Nem véletlen, hogy pont ő látta el a csapatkapitányi teendőket.

000_1K77E5.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezt a szerepet David Silva örökölte meg tőle, akit rendkívüli módon tisztelnek a csapattársai, Kompany pótlása azonban még számára is kemény diónak bizonyult. Ez a feladat a pályán sokkal könnyebb lett volna, végül a City házon belülről próbálta megoldani, ami hibának bizonyult. Azt persze nem lehetett előre látni, hogy Aymeric Laporte már a szezon elején összeszed egy súlyos térdsérülést, az viszont kalkulálható volt, hogy a pótlása már rövid távon gondot jelenthet. Nyáron egyébként a City komolyan licitált Harry Maguire-ért, ám ő végül a városi riválisnál kötött ki.

Benyújtották a számlát a sérülések

Megközelítőleg 200 millió fontot érő tehetséggel nem számolhat a ManCity a szezon nagy részében, ugyanis Laporte és Leroy Sané is kidőlt egy-egy súlyos sérülés miatt. Ez a két játékos kis túlzással bármelyik csapatba beférne a világon. Főleg Laporte hiányát érezte meg Guardiola játékrendszere, a francia középső védő szervezési képessége, játékintelligenciája, passzjátéka és védőmunkája is pótolhatatlan. Sané nem mindig számított kezdőnek, de az biztos, hogy igen értékes variációs lehetőség lenne az edző kezében.

A ManCity címvédésébe kerülhet a Laporte sérülése után kialakult védőkrízis | Hosszabbítás

Pep Guardiolának már a John Stones-Nicolás Otamendi kettős szerepeltetése is álmatlan éjszakákat okozhatott, az angol válogatott játékos sérülésével azonban létszámban is elfogytak a belső védői. Cikkünkben összefoglaljuk, miért olyan fontos Aymeric Laporte a manchesteriek rendszerében, miért nem tudják őt egy az egyben pótolni és kik jöhetnek szóba vészmegoldásként.

Azonban nem csak hosszabb távú sérülések tizedelik a címvédőt. John Stones, akire Laporte sérülése miatt nagyobb teher hárulna, a szezon felét kihagyta combsérülése miatt. Oleksandr Zinchenko térdproblémákkal küszködött, és rövidebb időre nélkülözni kellett Sergio Agüerót, Rodrit és David Silvát is. Ederson egy kisebb probléma miatt épp a Liverpool elleni mérkőzésről maradt le. Ezeket az apróbb sérüléseket korábban átvészelte a City, azonban a hosszabb távú problémákkal kiegészülve már végzetesnek bizonyult.

Nehéz megugrani a magasra tett lécet

Mindent egybevetve nem lenne vészesen rossz a Manchester City szezonja, 38 pontjával a legtöbb bajnokságban versenyben lenne a bajnoki címért. Angliában ez a teljesítmény legfeljebb az ezüstre lehet elég (erre még bővebben kitérünk), ami még mindig a vállalható kategória. Elsősorban azért tűnik úgy, hogy gyengélkednek, mert az elmúlt két szezonban igen magasra tették a lécet: két éve 100 ponttal lettek bajnokok, idén pedig a liga történetének második legtöbb pontját gyűjtötték be.

Időnként lesújtott a videóbíró is

Amióta bevezették a VAR-t, a ManCity több alkalommal is a rossz oldalra került. Talán mind közül a Bajnokok Ligája a legemlékezetesebb, ahol csak hosszas halogatást követően, idény közben döntöttek a bevezetése mellett, hogy aztán jól összetiporja a klub győzelemről szőtt álmait. Ebben a szezonban már Angliában is visszanézhetőek a jelenetek és a VAR azóta sem volt kegyesebb a Cityvel szemben. Ma már egyébként Guardiola nem is hajlandó a videóbíró ítéleteiről beszélni, abban az esetben sem, ha az nekik kedvez.

000_1NC3BI.jpg Fotó: Europress/AFP

Annyit azért elismert, hogy még mindig nehezményezi, hogy a játékvezető annullálta Gabriel Jesús gólját, amit a négy hónappal ezelőtti Spurs elleni mérkőzésen szerzett. Hasonlóan feszült volt a Liverpool elleni meccs miatt is, mert két vitatható döntést is látni vélt.  Elégedetlen volt a megítélt és a meg nem ítélt büntetők miatt is: a Spurs és a Bournemouth elleni meccseken úgy érezte, hogy járt volna nekik a tizenegyes, Sadio Mané esését viszont műesésként értékelte a Leicesterrel szemben.

Mérsékelten váltak be az új igazolások

Ezen a nyáron a City közel 100 millió fontot költött el új játékosokra, egyelőre azonban nem hozták a tőlük várt teljesítményt. Különösen arra a Rodrira igaz ez, aki kifejezetten Guardiola kérésére érkezett az Atlético Madridtól, méghozzá klubrekordot jelentő 62,8 millió fontért. Rodrit korábban már Sergio Busquetshez hasonlították, aki még a Barcelonában remekelt Guardiola rendszerében, a spanyol középpályás viszont az előző hónapokban nem igazán ütötte meg ezt a szintet.

000_1N914S.jpg Fotó: Europress/AFP

Az is igaz viszont, hogy az új igazolásoknak gyakran időre van szükségük, így volt ezzel az azóta alapemberré váló Bernardo Silva is. Rodri a sérülések miatt a vártnál eleve nagyobb szerepet kapott, mivel a fogyatkozó belső védők miatt Fernandinho egy sorral hátrébb került, így neki kellett betöltenie a védekező középpályás szerepkört. Joao Cancelo sem váltotta meg a világot, pedig a Juventustól igazolt jobbhátvédtől nagyon sokat vártak, leginkább azt, hogy komoly vetélytársa lesz Kyle Walkernek, idővel ki is szorítja az angol válogatott játékost.

Kevésbé villognak a Silvák

Az előző idényben annak ellenére triplázott Angliában a Manchester City, hogy legjobb játékosa, Kevin de Bruyne szinte az egész évet kihagyta különböző sérülések miatt. A fentebb már említett Bernardo Silva ugyanis jóformán zökkenőmentesen lépett a belga sztár helyére, nem véletlenül nevezte őt a szezon legjobbjának Guardiola. Silva ezek után a válogatottban is folytatta a remeklését, oroszlánrészt vállalt abban, hogy a portugál csapat megnyerte az első Nemzetek Ligáját.

000_1N90CX.jpg Fotó: Europress/AFP 

Ebben az idényben azonban lassabban kezdett, formájának az sem tett jót, hogy egy rosszul elsült, Benjamin Mendynek címzett tweet kisebb botrányt okozott, egy meccsre el is tiltották. Elmarad a várakozásoktól David Silva teljesítménye is, aki bevallottan az utolsó évét tölti a manchesteri kékeknél. Sokan őt tartják a klub történetének legjobb játékosának, ám a 33 éves klasszis az idény első felében nem közelítette meg az előző években mutatott formáját, ami az egész csapatra hatással van.

Mindenki esélytelen a Liverpoollal szemben

Klopp irányításával az előző idényben minden korábbinál közelebb került a Liverpool a bajnoki címhez, ám végül alulmaradt a 98 pontos ManCityvel szemben. Ebben a kiírásban ott folytatták a Vörösök, ahol tavaly abbahagyták, Mohamed Salahék megállíthatatlannak tűnnek, 18 forduló során mindössze kettő pontot veszítettek. Ha ebben az ütemben folytatják a pontgyártást, akár még a City 100 pontos rekordját is megdönthetik, ezzel nem csak a Premier League bajnokai, de a valaha volt legerősebb csapata lehetnének.

via Goal.com

Hozzászólások