Premier League - Henryt Wenger tanította meg, hogyan legyen profi, de edzőként Guardiola inspirálja
Henryt Wenger tanította meg, hogyan legyen profi, de edzőként Guardiola inspirálja
Fotó: Europress/AFP

Henryt Wenger tanította meg, hogyan legyen profi, de edzőként Guardiola inspirálja

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/20 17:55

Thierry Henryt, az Arsenal és a francia válogatott legendáját nemrég kinevezték a francia élvonalban szereplő Monaco edzőjévé. Felnőttek között ez lesz Henry első megbízatása, de a Monacóban játékosként is megforduló klasszisnak határozott elképzelései vannak arról, milyen stílusban szeretné csapatát játszani. És ebben leginkább az egyik korábbi edzője, Pep Guardiola inspirálta.

Játékosként Henry számára minden Monacóban indult, és edzőként is hasonló a helyzet, hiszen eddig vagy az utánpótlásban dolgozott, vagy másodedzőként vett részt a napi munkálatokban, vezetőedzőként azonban először tesztelheti tudását. Könnyű dolga biztosan nem lesz, elődje, Leonardo Jardim magasra tette a lécet, a 2016/17-es szezonban francia bajnok lett a csapattal, a Bajnokok Ligájában pedig elődöntőbe vezette a hercegségieket.

Idén csúnyán beragadt a rajtnál a Monaco, kilenc fordulót követően csak a 18. helyen áll egy győzelemmel, három döntetlennel és öt vereséggel. Jardim szinte minden évben kénytelen volt újjáépíteni csapatát, a Monaco klubmodellje ugyanis arra épül, hogy az olcsón megvett játékosokat felépítik, majd jó drágán eladják. Ezen a nyáron Fabinho, Joao Moutinho és Thomas Lemar is elhagyta a Monacót, ami már soknak bizonyult egyszerre.

000_Was8854077.jpg Fotó: Europress/AFP

Henry 2021-ig kötött szerződést a Monacóval, ahol meglehetősen jól ismerik, 1997-ben bajnoki címhez segítette a csapatot. Első mérkőzésére két nap múlva, azaz október 20-án kerül sor, a kilencedik helyen álló Strasbourg otthonába látogat a Monaco, négy nappal később pedig a Bajnokok Ligájában is debütálhat a francia, a Clube Brugge vár majd a csapatára. A mérkőzést megelőzően arról kérdezték, melyik stílus áll hozzá a legközelebb.

"Számomra Pep a referencia. Megújította a játékot, megelőzte a korát. Nincs helyes vagy helytelen módja a játéknak, de számomra ő a referencia. Amikor a Barcelonában vele dolgoztam, gyakorlatilag újratanultam ezt a játékot. Peppel akármennyit lehet beszélni a fociról, amikor te már rég alszol, ő még mindig beszél" - magyarázta Henry, majd kitért korábbi mesterére, Arséne Wengerre is, akiről hasonlóan jó véleménnyel van.

Henry és Wenger 1999 és 2007 között dolgozott együtt az Arsenalnál, közös munkájuknak 2002-ben és 2004-ben is bajnoki cím lett a gyümölcse. "Arséne egy csomó mindent helyre tett a fejemben, megértette velem, mit jelent profinak lenni, mi mindent kell megtenni érte. Ezt sosem felejtem el. Tudjátok, milyen volt a kapcsolatom vele, néhány módszere mindig hatással lesz rám."

via bbc 

Hozzászólások