Premier League - Hat dolog, amit meg kell tennie az Arsenal döntetlennel rajtoló ideiglenes vezetőedzőjének
Hat dolog, amit meg kell tennie az Arsenal döntetlennel rajtoló ideiglenes vezetőedzőjének
Fotó: Arsenal/Facebook

Hat dolog, amit meg kell tennie az Arsenal döntetlennel rajtoló ideiglenes vezetőedzőjének

Takács MártonTakács Márton
2019/12/02 15:07
Az Arsenal egykori játékosának, Freddie Ljungbergnek helyre kell állítania a csapat identitását, és vissza kell térni a régi támadó stílushoz. A Guardian egy hatpontos csomagot állított össze, amely ügyekben gyorsan lépnie kéne az eredményes szereplés érdekében.

A játékosként közönségkedvenc svéd beugró edzőként készül nagy dobásra a családjának tekintett Arsenalnál | Hosszabbítás

Az Arsenal ideiglenes vezetőedzője, Freddie Ljungberg lenyűgöző munkát végzett az Arsenal U23-as gárdájával, és örömmel fogadná az első csapatnál végzett feladatát állandó jelleggel is. Úgy tűnik, hogy két Freddie Ljungberg van. Az egyik nyugodt, gondtalan és spontán - a másik hihetetlenül makacs és könyörtelenül ambiciózus.


Átadni az üzenetet

Amikor Bukayo Saka a szeptemberi Eintracht Frankfurt elleni 3-0-os győzelem után elmagyarázta, hogy Freddie Ljungberg segített neki megérteni Unai Emery utasításait, a riasztó csengőhangok megszólaltak. Aligha lehetett egyedül abban, hogy nem tudta pontosan megérteni, amit Emery követel tőle, és bár a menedzser kitartása a gyenge angoltudásával való a munkája során nagyon tiszteletre méltó volt, gyakran zavart okozott az edzéseken. Ljungbergnek nincsenek ilyen problémái, és figyelemre méltó, mennyire hatékonyak lehetnek a rövid, egyszerű üzenetek. 

Minden bizonnyal előtérbe kerülhetnek nála az Arsenal fiatalabb játékosai, akik közül sokan együtt dolgoztak vele az akadémián, és gyorsan összeállított egy egyszerű jelentést az első csapat szereplőivel. Ez hosszabb távon saját hátrányait is előhozhatja, ám egyelőre kevés egyértelműség is elegendő ahhoz, hogy visszajelzést egy zavarodott csapattól.

ljungberg_torreira.jpg Fotó: Europress/AFP

Létrehozni a csapat identitását

Tekintettel arra, hogy az Arsenalnak nyolc meccse van decemberben, és kevés esélyük van arra, hogy új ötleteket fejlesszenek ki az edzőpályán, mindenki, aki arra számít, hogy Ljungberg azonnal át tudja formálni a saját képére a csapatot, igazságtalan igényeket támasztana vele szemben. De lehet, hogy meg tudja válaszolni azt a kérdést, hogy mi az Arsenal valójában. Ez egy rendkívüli presszingre képes csapat, ahogyan az Emery uralkodásának elején jellemezték a stílusát? Vajon az egyik birtokában kell lennie a birtoklás ellenőrzésének, ahogy azt gyakran hangsúlyozta a 2018 és 19 közötti laza késői előadások során? Fetisizálja a hátulról való támadásépítést, egy olyan megközelítést, amelynek megvalósítása időnként komikusan sikerült? Vagy a védekezésből gyorsan támadásra váltó átmeneten és a labda a két-három támadóhoz való gyors előrejátszásán alapuljon a játék, ami valószínűnek tűnik Nicolas Pépé nyári érkezése után? Senki - és ez sok játékos esetében igaz - nem tudja.

Emery bukásának egyik oka az volt, hogy túl sok dolgot kipróbált, de ezek hamvába holt kísérletnek bizonyultak. Ljungbergnek, akinek ösztöne a támadó foci felé irányul, amellyel az Arsenal játékosként találkozott, a lehető leggyorsabban ki kell alakítania valamiféle identitást.

lacazette.jpg Fotó: Europress/AFP

Pépéről leszedni a pórázt

Az Arsenal meg is nyerhette volna nyáron az átigazolási piacon folytatott versenyt, de azóta úgy tűnik, kevés sikerrel jártak.  Talán más lenne a helyzet, ha a 72 millió fontért szerződtetett Pépé több lehetőséget kapott volna, mindössze egy gólt szerzett eddig, még szeptemberben az Aston Villa ellen, szerepeltetése - illetve mellőzése - komoly kérdéseket vet fel, amelyek viszont még Emery asztalára tartoztak, az Angliába való beilleszkedésével kapcsolatban is. Aligha ésszerűtlen engedélyezni a Premier League új embereinek minél több időt adni a körülményekhez való adaptálódáshoz, de azért az összegért, amit fizettek érte, az Arsenalnak hamarosan látnia kell a törlesztés megkezdését. 

Talán az sem segített, hogy Emery egyre inkább vonakodott felajánlani neki egy szélső pozíciót a csapatban, főleg, hogy az októberi, Vitória Guimarães ellen aratott 3-2-es győzelem során két pazar szabadrúgásgólt szerzett, de azóta a lehetséges 630 játékpercből mindössze 238-at töltött a pályán. Megmutatta, még ha csak halványan is, a benne rejlő lehetőségeket, és az első összeállításaiban Ljungberg valószínűleg szeretne neki is alkalmat adni a csillogásra. Ha így lesz, akkor az ideiglenes vezetőedző élete lényegesen könnyebb lesz.

Pépé.jpg Fotó: Europress/AFP

Pozitív énkép

Lehangoló gyakorlat az, hogy a vezetők embertelenné válnak, amikor bajba kerülnek, de egy dolgot világossá kell tenni: Emery jó ember, és nehezen lehetne találni olyan közeli munkatársat, aki ellentmondana ennek. A probléma az volt, hogy nem mindig derült ki teljes egészében, részben a nyelvi problémák következtében, részben azért, mert kevés érdeke volt abban, hogy barátságos modorú legyen. Ez nem kritika, mivel a tartalomnak mindig a stílus előtt kell lennie. Emery hivatali idejéből azonban hiányzott az egyik, és azon gondolkodhatott, vajon vajon több barátot szerezzen-e a rajongók körében - és azon túl is -, ha hajlandó volna egy kicsit többet felajánlani magából. 

Soha nem ismerhettük meg Emery-t igazán, akit a klub vezetői ösztönöztek, hogy még néhány csontot dobjon oda a nyilvános megszólalásaiban, de vagy nem látta szükségét ennek, vagy nem tudta, hogyan kell. A topkluboknak egyre inkább csiszolt, barátságos emberekre van szükségük imázsuk megjelenítéséhez. Ljungberg egy karizmatikus és sármos ember, amely tulajdonságaival már most előnyben van Emeryvel szemben.

per_freddie.jpg Fotó: Europress/AFP

Kiiktatni a védelem hibáit

A Southamptonnal játszott, és döntetlennel véget érő mérkőzés második félidejének elején az Arsenal harcban volt az ellenféllel, és a három pont reálisnak tűnt számukra. Aztán jött Sokratis, aki nem először mutatott betlit, amikor Cédric Soarest és Michael Obafemit helyzetbe hozta a tizenhatoson belüli szerencsétlenkedésével. Bár gól nem lett a dologból, ez jó példa arra, milyen bajok vannak az Arsenal védelmében. Ez megsemmisítette az Arsenal lendületét, és teljesítményük gyorsan romlott. 

Ez egy fontos példa egy problémára, amely egész évben kísérti őket: a képesség. hogy lábon lőjék magukat a védelemben, miközben elöl amúgy jól mennek a dolgok. Ennek egy része a védekezésből való lassú átmenet támadásba, ám az egyének kulcsfontosságú pillanatokban megállnak, és ez annál kevésbé elfogadható, figyelembe véve a hátvédsor legmagasabb szintű tapasztalatait. A védő hármas/négyes közötti váltás alig hozott változást; járványszerűen terjedt ez a probléma, amit Ljungbergnek ki kell küszöbölni.

Sokratis.jpg Fotó: Europress/AFP

Megállapodás Özillel és Xhakával

Granit Xhaka csöndes visszatérése a csapatba talán az egyetlen pozitív eredmény, amely a csütörtöki, Eintrachtól hazai pályán elszenvedett Európa-ligás vereségből fakad. Mesut Özil néhány hete visszatért a támogatására, de a kérdőjelek továbbra is fennállnak mindkét játékos jövője szempontjából, és tekintettel az idősebb játékosok státusára és a nagy válogatott tapasztalataikra is, mindkét helyzetre gyorsan megoldást kell találni. Xhaka és Özil megy vagy marad?

Xhaka, akivel messze nem szeretett Emery foglalkozni a rövid ideig tartó kapitánysága végén kialakult helyzet miatt, hosszú távon is új esélyt kaphat a mostani változással. Özil heti 350 ezer fontos heti bére nagy teher a klubnak, és bár mindent megtett a visszatérés érdekében, de mivel már elmúlt 31 éves, már egyre kevésbé fog tudni megfelelni ennek az összegnek a pályán nyújtott teljesítményével.

A két játékost körülvevő bizonytalanság nem segített a klubnál uralkodó légkör javításán; Ljungbergnek világos képet kell alkotnia arról, hogy hol áll.

Xkaha_Özil.jpg Fotó: Europress/AFP

via The Guardian


Hozzászólások