Premier League - Három terület, amin Emerynek változtatnia kell, hogy megelőzzön egy újabb pocsék Arsenal-szezont
Három terület, amin Emerynek változtatnia kell, hogy megelőzzön egy újabb pocsék Arsenal-szezont
Fotó: Europress/AFP

Három terület, amin Emerynek változtatnia kell, hogy megelőzzön egy újabb pocsék Arsenal-szezont

Takács MártonTakács Márton
2019/09/19 13:56
Az Arsenal összeomlása a Watford ellen még inkább aláhúzta Unai Emery egyik legnagyobb problémáját. A londoniak védekezésének tartós gyengeségén sürgősen javítania kell az Ágyúsok menedzserének. A kulcsfontosságú játékosai szükségtelen hibái továbbra is akadályozzák az Arsenal fejlődését, és vannak egyértelmű strukturális problémák is, amelyek kiszolgáltatottá teszik őket az ellenfél támadásaival szemben.
Az Arsenal kapujára 96 (!) lövés érkezett eddig ebben a szezonban, több mint a Premier League, a Serie A, a Ligue 1 és a Bundesliga bármely (!) csapatánál.

Az Eintracht Frankfurt otthonában cikkünk megjelenésének napján vívandó Európa-liga-mérkőzés előtt több területen is javításra szorul Unai Emery csapata. 

David_Luiz.jpg David Luiz az egyik leggyengébb pont - Fotó: Europress/AFP

Egyéni hibák

A tavalyi szezon kezdete óta 14 olyan hiba fűződik az Arsenalhoz, amelyből közvetlenül gólt kapott a csapat a Premier League-ben, legalább kettővel több, mint bármely másik klubnál. Ebben az időszakban 10 büntetőt is összehoztak az Ágyúsok játékosai, ez a Brighton mellett a legtöbb a ligában.

Ez a statisztika sok olyan hibáról szól, amelyet az Arsenal a középpályán és - ami még veszélyesebb - a védelemben követett el. A nyolc gólból, amelyet eddig öt mérkőzésen kaptak az angol labdarúgó-bajnokságban, hat közvetlenül vagy közvetve egyéni hibából származott.

Sokratis és David Luiz, az új középső védőkettős tagjai a fő vétkesek közé tartoznak. A brazil védő négy arsenalos PL-meccsén két büntetőt is összehozott, miután a Chelsea-ben 160 bajnoki mérkőzésén összesen hármat. Eközben Sokratis volt olyan előzékeny, hogy megengedte, hogy a Watford visszatérjen a vasárnapi meccsbe, amikor az Arsenal saját ötöséből passzolta oda a labdát simán az ellenfélhez.

A vasárnapi zavarok még inkább megragadhattak Emeryben, mert az edző pénteken találkozott a játékosaival, és sürgette őket, hogy tanuljanak a hibáikból.

Sokratis_Arsenal.jpg Sokratis nem éppen egy nagy görög gondolkodó - Fotó: Europress/AFP


Védtelen, túl nyitott középpálya

Ezek az egyéni hibák azonban csak a történet egy részét mondják el. Míg Sokratis úgy érezte, hogy az ő hibája volt a mérkőzés legfontosabb pillanata, az Arsenal számára leginkább aggasztó igazság az, hogy a második félidőben egyáltalán nem voltak képesek visszanyerni a játék irányítását. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezek a hibák a halmozott nyomásnak az eredményeim nem pedig véletlenszerű esetek.

Az Arsenal ellen 31 (!) kapuralövést produkált az a Watford, amelyik nemrég váltott edzőt a gyenge szereplés miatt. Ez a szám a legtöbb, amit egy csapat megengedett az ellenfelének, amióta az Opta a 2003/2004-es idény óta gyűjti ezeket az adatokat.

Ennek nagy része a középpályán való sebezhetőségük következménye, ahol mind a Watford, mind a Tottenham Hotspur óriási helyet kaptak. Granit Xhaka fontos játékos Emery számára, de a svájci nem képes eléggé lefedni a középpályát a védekezés érdekében. Egyedül a középpályás gyémánt alján a Vicarage Roadon túl gyakran volt kitéve rohamnak.

Xhaka.jpg Granit Xhaka padlón van - Fotó: Europress/AFP


A mérkőzések kontrollálása

Kérdéseket kell feltennünk az edző felé az ő formációjának és a cserék végrehajtásának módjára vonatkozóan is. Amikor az Arsenal vasárnap elveszítette az irányítást, Emery lecserélte Dani Ceballost és Mesut Özilt is, azt a két játékost, akik valószínűleg a leginkább birtokában vannak a labdatartás mesterségének, és segítségükkel ellen lehetett volna állni a Watford letámadásának. Az Arsenalnak mindenképpen csökkentenie kell az aktuális riválistól érkező nyomást. A támadások során azonban egyszerűen nem voltak képesek ragaszkodni a labdához. 

Pierre-Emerick Aubameyang egy elit befejező csatár, de nem képes igazi nyomást gyakorolni a védelmekre, mint amennyire például az októberig sérülés miatt hiányzó Alexandre Lacazette tud.

Kemény hetek elé néz az Arsenal a nagyszerű francia támadó hiányában, meg amúgy is.

via The Telegraph


Hozzászólások